Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΕΦΘΑΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΟΙ ΦΑΣΜΠΕΝΤΕΡ-ΒΙΚΑΝΤΕΡ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΜ "ΤΟ ΦΩΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ"

ΕΦΘΑΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΟΙ ΦΑΣΜΠΕΝΤΕΡ-ΒΙΚ...

Ανθρώπινες πληγές και διλήμματα

Ο 42χρονος Αμερικανός σκηνοθέτης Ντέρεκ Σιανφράνς («Blue Valentine») σκηνοθετεί τους γνωστούς ηθοποιούς Μάικλ Φασμπέντερ, Αλίσια Βικάντερ και Ρέιτσελ Βάις στην κινηματογραφική μεταφορά του συγκλονιστικού ομώνυμου μπεστ-σέλερ μυθιστορήματος, που συγκίνησε στο περασμένο Φεστιβάλ της Βενετίας. Τίτλος της δραματικής και συγκινητικής ταινίας «The Light between the oceans – Το Φως ανάμεσα στους ωκεανούς», η οποία έχει ήδη βγει από τις αρχές Σεπτεμβρίου στις Αμερικάνικες αίθουσες.

Λίγα χρόνια μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τομ και η Ίζαμπελ ζουν ήσυχα σε ένα μικρό νησάκι κοντά σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Αυστραλίας, όπου ο Τομ είναι φαροφύλακας. Ενώ προσπαθούν να ξεπεράσουν το τραύμα της τρίτης κατά σειρά αποτυχημένης κύησης της Ίζαμπελ, βρίσκουν ένα φαινομενικά ορφανό μωρό σε μια βάρκα που ξεβράζεται στο νησάκι. Μέσα στο πένθος τους, αποφασίζουν να το παρουσιάσουν σαν δικό τους μωρό και περνούν ευτυχισμένοι τα χρόνια που έρχονται. Όμως, η συντετριμμένη μητέρα του παιδιού μπαίνει ξαφνικά στη ζωή τους…

Το φιλμ κάνει πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες αυτή την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου σε διανομή από την Odeon και θα παιχθεί και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas.

* Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

Λυρικό, ανθρώπινο και συγκινητικό, το μυθιστόρημα της Μ.Λ. Στέντμαν «Το Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς» έγινε ένα λογοτεχνικό φαινόμενο το 2012, δηλαδή αμέσως όταν δημοσιεύθηκε, συγκινώντας εκατομμύρια αναγνωστών σε πάνω από 35 γλώσσες. Η πάντα επίκαιρη πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό, οι συνέπειες του πολέμου και οι αρρώστιες που μπορεί να κρύβει η ειρήνη, το θαύμα της αγάπης και ο κίνδυνος της έλλειψης ορίων, μπλέκονται σε μια ιστορία με πρωταγωνιστές ένα νεαρό ζευγάρι που τολμά να πιστέψει ότι τα όνειρά του θα γίνουν πραγματικότητα, χωρίς να υπολογίζει το βαρύ τίμημα.

TI ΛΕΕΙ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Ο Ντέρεκ Σιανφράνς αμέσως διαισθάνθηκε ότι ήταν μια ιστορία που προσφερόταν για κινηματογραφική μεταφορά. «Είναι μια ταινία για την αγάπη, την αλήθεια και τα μυστικά που πλανώνται πάνω από τις ανθρώπινες σχέσεις, όπως και για το τι συμβαίνει όταν τα μυστικά αυτά έρχονται στο φως. Είναι μια δραματική ταινία για ένα ηθικό δίλημμα, αλλά και μια διαχρονική ιστορία αγάπης. Στην δουλειά μου συχνά εξερευνώ τις οικογενειακές σχέσεις. Αισθάνομαι ότι είναι προσωπική μου αποστολή ως σκηνοθέτη να διερευνώ τις πιο προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων», ανέφερε ο ίδιος.

Στο «Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς», ο Σιανφράνς (καθιερώθηκε με την 2η ταινία του «Blue Valentine» το 2010 όπου έπαιζαν οι Ryan Gosling και Michelle Williams) είδε την ευκαιρία να συνεχίσει την διερεύνηση αυτή με έναν εντελώς φρέσκο τρόπο. Το βιβλίο της Στέντμαν είχε ορισμένα στοιχεία σαν από παραμύθι: ένα απομονωμένο νησί, μια ερωτική ιστορία μακριά από τους περιορισμούς της κοινωνίας, ένα μωρό εγκαταλελειμμένο σε μια βάρκα, και μια γυναίκα, ο άνδρας και το παιδί της οποίας εξαφανίζονται, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της Odeon.

Αλλά αυτό που τον τράβηξε πάνω από όλα είναι η ευκαιρία να μιλήσει για το πώς ακόμη και η πιο απομονωμένη και έντονη αγάπη πρέπει να βρει τρόπο να αντέξει την σκληρότητα της αλήθειας και τις συνέπειες των δύσκολων αποφάσεων της ζωής. «Ήθελα να μείνω πιστός στο βιβλίο», τονίζει ο Σιανφράνς. «Το πιο ουσιαστικό κομπλιμέντο για την ταινία ήταν από την ίδια την συγγραφέα, που είπε ότι έκλαιγε όλη μέρα αφότου την είδε… έκλαιγε γιατί ένιωσε όταν την κατάλαβα. Και μου είπε “Δεν είναι αυτό το νόημα της ζωής, το να νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν;”.

Όπως τόσοι άλλοι, συγκινήθηκα βαθιά με το βιβλίο. Έχω δει πάρα πολλούς ανθρώπους -στο δρόμο, στα πάρκα, στο μετρό- να το διαβάζουν δακρυσμένοι. Είναι μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία – είναι ειλικρινής για τον πόνο της αγάπης, αλλά αποδίδει ιδανικά και την λύτρωση και την επούλωση των πληγών. Το σημαντικότερο για μένα ήταν να τιμήσω το γεγονός ότι η ιστορία δεν κρίνει τους πολύπλοκους χαρακτήρες της. Δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι στην ιστορία. Δεν κάνουν τις σωστές επιλογές, πληγώνουν τους άλλους, αλλά στην καρδιά τους είναι καλοί άνθρωποι. Το θεωρώ προνόμιο να αφηγείσαι μια ιστορία όπου οι “κακοί” είναι οι χαρακτήρες που αγαπάς περισσότερο».

Το φιλμ «The Light Between Oceans» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 73ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας και διαγωνίστηκε για τον Χρυσό Λέοντα. Η ταινία βγήκε και στις αίθουσες της Αγγλίας από τις αρχές Νοεμβρίου. Οι έως τώρα διεθνείς της εισπράξεις ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια δολάρια. Οι Αλίσια Βικάντερ και Ρέιτσελ Βάις είναι τιμημένες με Όσκαρ β’ γυναικείου για το «Κορίτσι από τη Δανία» η πρώτη και για τον «Επίμονο Κηπουρό» η Βάις.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture