Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Διχασμένο το Ρίο για τους πρόσφυγες - "Είναι οικογένειες με παιδιά που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες και θα φύγουν" διευκρινίζουν οι υπεύθυνοι του Praksis

Πάτρα:Διχασμένο το Ρίο για τους πρόσφυγε...

Η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κατοίκους ματαιώθηκε-Φοιτητές συμπαραστάθηκαν με πορεία στους πρόσφυγες

Διχασμένη παραμένει η τοπική κοινωνία του Ρίου με μερίδα κατοίκων να θεωρεί οτι η φιλοξενία οικογενειών προσφύγων από τη Συρία σε ξενοδοχείο της περιοχής θα δημιουργήσει πρόβλημα και θα "υποβαθμίσει" την παραλιακή ζώνη και τους υπόλοιπους που προσπαθούν να βρούν τρόπους να ενισχύσουν τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες για όσο καιρό παραμείνουν στην περιοχή. Η συγκέντρωση που είχε προαναγγείλει - όπως αποκάλυψε χθες το thebest.gr- η αυτοαποκαλούμενη συντονιστική επιτροπή των κατοίκων δεν πραγματοποιήθηκε μετά την άρνηση του ιδιοκτήτη του χώρου στον οποίο επρόκειτο να γινει.

Αντ' αυτού πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στους πρόσφυγες από ομάδες φοιτητών.

Δείτε φωτογραφίες του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου:

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis έχει αναλάβει στην Πάτρα την καταγραφή των προβλημάτων καθώς και την ομαλή προσαρμογή των προσφυγικών οικογενειών από την Συρία που εδώ και λίγες ημέρες έχουν εγκατασταθεί με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ρίου. Η ΜΚΟ έχει από την πρώτη στιγμή βρεθεί στο πλευρό των προσφύγων και ήδη εφαρμόζει τις πρώτες της δράσεις που περιλαμβάνουν, σε πρώτη φάση, τη συνδρομή με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νομικούς και διερμηνείς και σε δεύτερη φάση τη λειτουργία ομάδων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών εκμάθηση ξένων γλωσσών κ.α.

Μάλιστα η συντονίστρια του όλου εγχειρήματος εκ μέρους της Praksis, Γεωργία Τζανάκου, εμφανίζεται βέβαιη ότι λίγες είναι αλήθεια, πρώτες αντιδράσεις που εκφράστηκαν από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής θα καμφθούν όταν διαπιστώσουν ότι πρόκειται για γονείς με παιδιά που έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ στην έως τώρα ζωή τους.

«Καταλαβαίνω την ανησυχία του κόσμους, από εκεί και πέρα δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Πρόκειται για οικογένειες και παιδιά τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες από την Ελλάδα κι έχουν όλοι ζητήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Έχουν καταγραφεί από τα πρώτα κέντρα καταγραφής, είχαν όλοι πάνω τους ταξιδιωτικά έγγραφα και πιστοποιητικά σε σχέση με την εθνικότητά τους και αυτομάτως υπάχθηκαν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Έχουν καταγραφεί από την Υ.Α. στους καταυλισμούς και από εκεί, όπου όπως αντιλαμβάνεστε οι συνθήκες είναι αντίξοες για μικρά παιδιά, το επόμενο στάδιο είναι η προσωρινή τους στέγαση σε ξενοδοχειακές μονάδες ή διαμερίσματα», εξηγεί η κυρία Τζανάκου.

Η ίδια έχει κάνει ήδη επαφές με τη δημοτική Αρχή της Πάτρας ενώ έχει συνομιλήσει και με κατοίκους τους Ρίου που εξέφρασαν, αρχικά, την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους όταν ενημερώθηκαν για την εγκατάσταση των προσφύγων στο ξενοδοχείο της περιοχής τους.

«Για τις όποιες αντιδράσεις τις θεωρώ αναμενόμενες γιατί, ούτως ή άλλως, η Πατρινή κοινωνία, έχει κάποιες πρότερες εικόνες με τον καταυλισμό που υπήρχε και τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φύγουν παράτυπα. Υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα και εικόνες. Ήθελα να τους ενημερώσω, το γνωρίζουν άλλωστε όσοι έχουν προσπαθήσει να με προσεγγίσουν, ότι είμαι διαθέσιμοι να δώσω πληροφορίες.

Δεν πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους παράτυπα, πρόκειται για ανθρώπους με πολύ μικρά παιδιά, πρόκειται για πρόσφυγες που συνοδεύουν επίτοκες συζύγους. Οπότε και μόνο που έχουν ένα δωμάτιο να μείνουν και δεν θα πέσει κάποια βόμβα στο κεφάλι τους δημιουργεί γι’ αυτούς μια συνθήκη ασφάλειας. Κι επειδή έχω ήδη μιλήσει με όλους είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι με αυτές τις συνθήκες.

Μίλησα και με πολίτες του Ρίου, καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα κλίμα διερευνητικό για το τι είναι αυτοί οι άνθρωποι, πόσο καιρό θα μείνουν κ.α., με δεδομένο ότι υπάρχουν κι επιχειρήσεις εκεί. Ο καιρός θα δείξει ότι τελικά δεν συντρέχει κανένας  λόγο ανησυχίας. Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για γονείς με παιδιά και η πραγματικότητα θα διαψεύσει οποιαδήποτε αντίδραση», σχολίασε μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7" η κυρία Τζανάκου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις