Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ: ΤΡΙΤΗ 25/10 ΣΤΟ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΗΘΟΣ. ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ

ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ: ΤΡΙΤΗ 25/10 ΣΤΟ "...

"Εγραψα με το σώμα μου. Κυριολεκτώ"

Με μια μοναδική εκδήλωση το «Άλμα ζωής» Ν. Αχαΐας, το βιβλιοπωλείο «Discover your Way» και το ξενοδοχείο «Βυζαντινό» γιορτάζουν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου την παγκόσμια ημέρα κατά τον καρκίνο του μαστού.

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» παρουσιάζουν το βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου με τίτλο «Καλά και σήμερα- Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό»( πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου 106, τηλ.:2610 243 000) στις 8 μ.μ.

Λίγο πριν την επίσκεψη της στην Πάτρα η συγγραφέας μίλησε στο thebest.gr.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

 

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου θα βρεθείς στην Πάτρα. Ποια είναι η σχέση σου με την πόλη;

-Έχω επισκεφθεί την Πάτρα δύο-τρεις φορές. Την πρώτη φορά ως φοιτήτρια, για να παρακολουθήσω ένα φεστιβάλ ποίησης (θυμάμαι το φως, μια κόκκινη δύση που έκοβε την ανάσα). Την τελευταία φορά ως συγγραφέας για μια σειρά εκδηλώσεων που αφορούσαν την πεζογραφία (θυμάμαι μια ωραία συζήτηση σε ένα στρογγυλό τραπέζι, νυχτερινές βόλτες στην πλατεία).

Στην πόλη σε φέρνει μια όμορφη και ουσιαστική εκδήλωση… Λίγα λόγια για αυτό…

-Πρόκειται για μια εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το βιβλιοπωλείο discover your way, το Άλμα Ζωής του νομού Αχαΐας και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού και την αφορμή του βιβλίου μου «Καλά και σήμερα. Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Βυζαντινό. Για το βιβλίο θα μιλήσει η θεατρολόγος Άννα Γουρζή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εθελόντρια του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού Άλμα Ζωής. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Αγγελική Στεφανάκη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου. Ανυπομονώ!

Πώς πήρες την απόφαση να γράψεις το «Καλά και σήμερα»;

Ήταν μια απόφαση που πήρα τη μέρα της διάγνωσης. Περπατούσα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, κρατούσα τη διάγνωση παραμάσχαλα. Το «σε μένα δεν μπορεί να συμβεί, δεν έχουμε ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια» είχε γκρεμιστεί. Ένα βουνό ορθωνόταν μπροστά μου. Χίλιες αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν – και μάλιστα σύντομα. Φυσούσε αέρας. Σκέφτηκα «θα γίνει όμως ένα ωραίο βιβλίο». Χαζό ξεχαζό, εμένα αυτή η σκέψη με παρηγόρησε. Άρχισα να το γράφω μέρα μέρα. Να καταγράφω γεγονότα, σκέψεις, αισθήματα από τη στιγμή της διάγνωσης ως την τελευταία χημειοθεραπεία. Είμαι συγγραφέας. Με τον καρκίνο έκανα αυτό που ξέρω να κάνω: τον έβαλα σε λέξεις.

Πώς επέλεξες τον τίτλο του βιβλίου;

-Νομίζω ότι συνοψίζει τον τρόπο που σκέφτομαι μετά από αυτό. «Καλά και σήμερα». Ένα βήμα τη φορά. Όχι μεγαλόπνοα σχέδια, όχι μακροπρόθεσμα πλάνα. Καλά και σήμερα. Είναι υπεραρκετό. Ξέρετε, οι οριακές εμπειρίες μας δίνουν το μέτρο των πραγμάτων. Μας δείχνουν τι είναι σημαντικό στη ζωή.

Είχες από την αρχή στο μυαλό σου ότι θα το εκδώσεις; Ήταν εύκολο να μοιραστείς την ιστορία σου με αυτό τον τρόπο;

-Τη μέρα πριν από την μαστεκτομή μού τηλεφώνησε η επιμελήτριά μου. Είναι αγαπημένη φίλη μου. Άκουγα μουσική στη διαπασών, κατέβαζα τα μάλλινα (είχα σκεφθεί ότι δε θα μπορέσω να το κάνω μετά την εγχείριση). Της είπα: «Ελένη, εγώ αυτό το βιβλίο θα το γράψω». Απάντησε: «Κι εγώ θα το εκδώσω». Όσο το έγραφα (γιατί περνούσα διάφορες φάσεις φόβου και ανησυχίας) της το έστελνα σε τακτά χρονικά διαστήματα (έως εκεί που είχα γράψει κάθε φορά). Της έγραφα «αν πάρει φωτιά το σπίτι, αν πλημμυρίσει, να έχει σωθεί τουλάχιστον αυτό». Στην πρώτη παρουσίαση μού εξομολογήθηκε ότι άφηνε τα έγγραφα στο desktop και δεν τολμούσε να τα ανοίξει. Ήξερε πως τα έστελνα, γιατί σκεφτόμουν ότι μπορεί να μην τα καταφέρω να τελειώσω το βιβλίο.

Όσο για το άλλο που ρωτάτε: δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε δύσκολο. Για μένα, ήταν μια φυσική κίνηση. Είμαι συγγραφέας, αυτός είναι ο τρόπος μου να ζω τη ζωή μου και να ερμηνεύω ότι μου συμβαίνει: το βάζω σε λέξεις, το κάνω αφήγηση, του δίνω πλοκή.

Ποιος ήταν ο σκοπός του βιβλίου;

-Είναι ένα βιβλίο που το έχω γράψει με το σώμα μου. Κυριολεκτώ. Ήθελα να αποτυπώσω τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που περνάει μέσα από αυτό. Εν θερμώ. Όμως το «Καλά και σήμερα» δεν απευθύνεται μονάχα στους ανθρώπους που πέρασαν καρκίνο ή στους συγγενείς και τους φίλους τους. Απευθύνεται σε όλους, κυρίως ίσως σε αυτούς που νομίζουν ότι είναι υγιείςJ. Γιατί αυτή είναι η ανθρώπινη κατάσταση: στη ζωή, κάποια στιγμή, κάτι στραβώνει. Το αντιμετωπίζουμε, με αυτό που είμαστε, μ’ αυτό που έχουμε. Κι ύστερα κάνουμε μια απλωτή και πάμε παραπέρα. Γιατί αυτή είναι η δύναμη του ανθρώπου και η φόρα της ζωής.

Συζητώντας με γυναίκες από το Άλμα Ζωής Αχαΐας διαπίστωσα ότι έχει βοηθήσει αρκετές αυτό το βιβλίο. Το περίμενες;

-Χαίρομαι τεραστίως που το ακούω! Αυτό ήθελα. Έχω λάβει πολλά γράμματα από ανθρώπους που διάβασαν το βιβλίο και μου έχουν πει πως τους βοήθησε. Τι ωραιότερο θα μπορούσα να σκεφτώ;

Εσένα, τι σε βοήθησε κατά τη διάρκεια αυτής της δικής περιπέτειας; Από πού αντλούσες δύναμη;

-Από τον εαυτό μου και από τους ανθρώπους γύρω μου, που έφτιαξαν ένα δίχτυ προστασίας. Από τη γραφή. Από μικρά, καθημερινά πράγματα. Εκείνη την εποχή, αρκούσε μία αχτίδα ήλιου το πρωί, για να μου φτιάξει η μέρα.

Πιο είναι το πιο όμορφο και συγκινητικό πράγμα που σου έχουν πει για το βιβλίο;

-«Το βιβλίο σας έδωσε φωνή σε όλα αυτά που είχα στο κεφάλι μου και  δεν μπορούσα να πω». Κι ένα ακόμα: «το βιβλίο σας έκανε το παιδί μου να μιλήσει γι’ αυτό». Μου το είπε μια μάνα για την κόρη της. Είχε περάσει ο άντρας της καρκίνο. Η κόρη (στην εφηβεία) έκανε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Διάβασε το βιβλίο και αυτό άλλαξε. Μίλησε, έβγαλε προς τα έξω αυτά που κρατούσε μέσα της.

Έχεις γράψει αρκετά βιβλία, φαντάζομαι ότι αυτό έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου…

-Ε, ναι. Είπαμε: το έχω γράψει με το σώμα μου.

Τι υπάρχει στα μελλοντικά σου σχέδια;

-Αυτή τη στιγμή γράφω το επόμενο μυθιστόρημα. Και φροντίζω να περνάω καλά.

Ευχές για τις αναγνώστριες που σε περιμένουν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου…

-Υγεία και χαρά. Υπάρχει καλύτερη ευχή;

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Άννα Γουρζή, θεατρολόγος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εθελόντρια του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Νομού Αχαΐας .

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Αγγελική Στεφανάκη, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Νομού Αχαΐας .

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά η Γιούλη Ασημακοπούλου(φωνή) και ο Σταύρος Κωστής(κιθάρα).

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Πριν την παρουσίαση του βιβλίου θα εγκαινιαστεί στον χώρο του ξενοδοχείου η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Εγώ και ο καρκίνος».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture