Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Η Ελένη Μπαλαφούτη εδώ και 16 χρόνια "καθοδηγεί" τα βήματά μας...

Η Ελένη Μπαλαφούτη εδώ και 16 χρόνια &qu...

Μικροί μεγάλοι εν δράσει

Χορεύετε; Αν ναι, είστε από τους τυχερούς που ξέρουν από προσωπική εμπειρία πόσο ευεργετικός και παράλληλα διασκεδαστικός είναι ο χορός. Μικροί και μεγάλοι χορεύουν κι ο καθένας παίρνει από αυτόν ό,τι επιθυμεί: τη χαρά της κίνησης, της έκφρασης, της συμμετοχής σε έναν χώρο τέχνης κι ευζωίας.

Ο χορός βελτιώνει την ικανότητα κίνησης και τη σωματική κατάσταση, διεγείρει την ικανότητα αντίληψης και μάθησης, ενθαρρύνει την έκφραση μέσα από την κίνηση και τη μουσική ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την κοινωνικότητα. Eίτε θέλετε να τον εντάξετε ως τέχνη στη ζωή σας είτε ως έναν εναλλακτικό τρόπο εκγύμνασης και εκτόνωσης, ο χορός μπορεί να βελτιώσει και να κάνει πιο ευχάριστη την καθημερινότητά σας.

Συναντήσαμε την Ελένη Μπαλαφούτη, διευθύντρια των σχολών Ακαδημία Χορού και Dance A, η οποία με το μεράκι και με την πολύχρονη και πολυεπίπεδη εμπειρία της, μπορεί να καθοδηγήσει τα βήματα τόσο των επαγγελματιών χορευτών όσο και των ερασιτεχνών, μιας και το motto της είναι: ο χορός είναι για όλους!

Η ίδια, είναι μέλος των διεθνών οργανισμών Royal Academy of Dance & Imperial Society of Teachers of Dancing, tutor στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα CBTS-RAD & οργανώτρια της διεθνούς μεθόδου Barre Astié στην Ελλάδα. Είναι διευθύντρια της "Ακαδημίας Χορού" η οποία λειτουργεί ήδη 16 χρόνια σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της οδού Καραϊσκάκη και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των Πατρινών ως ένας χόρος με ξεχωριστή θέση στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Από πέρυσι, η σχολή επεκτάθηκε και ταυτόχρονα διευθύνει και τον καινούργιο χόρο, τη σχολή Dance A, στην οποία διδάσκονται όλα τα είδη έντεχνου χορού σε όλες τις ηλικίες, σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο.  Στην κουβέντα που είχαμε μαζί της, μιλήσαμε μεταξύ άλλων για τον χορό και τα οφέλη του και καταλάβαμε γιατί όσοι ξεκινούν να χορεύουν δε σταματάνε ποτέ...

 

Σε ποιους απευθύνονται οι σχολές σας; Είναι πράγματι για όλους ο χορός ή πρόκειται για μια συνήθη έκφραση που δε βρίσκει εφαρμογή στην πράξη;

Τόσο η Ακαδημία Χορού όσο και η Dance A απευθύνονται σε όλους όσοι θέλουν να βάλουν τον χορό στη ζωή τους είτε ως εναλλακτικό τρόπο γυμναστικής, είτε ως επαφή με την τέχνη. Είναι αλήθεια ότι η εικόνα που υπήρξε και υπάρχει ακόμα σε κάποιους για τον χορό, έχει χρώμα «ροζ», με πολλά τούλια και pointes (τα γνωστά παπούτσια μπαλέτου με τα οποία χορεύουμε στις μύτες). Αυτή η εικόνα όμως ανήκει στο παρελθόν, η κοινωνία εξελίσσεται και ο χορός απευθύνεται πλέον και στα δυο φύλα και σε όλες τις ηλικίες. Έτσι λοιπόν και στις δυο σχολές διδάσκουμε κλασικό και μοντέρνο χορό ξεκινώντας από την ηλικία των 3 ½ σε ένα πρόγραμμα που έχει καταρχήν παιδαγωγικούς στόχους: να βοηθήσει στη σωστή σωματική διάπλαση και την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και να δώσει τις απαραίτητες βάσεις στα παιδιά που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον χορό επαγγελματικά. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει δώδεκα επίπεδα που οδηγούν σε διπλώματα χορού και διδασκαλίας. Υπάρχει όμως κι ένα πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στους ενήλικες που θέλουν να γυμναστούν χορεύοντας και περιλαμβάνει όλα τα είδη χορού καθώς και μαθήματα γύμνασης (body conditioning). Εδώ η μεθοδολογία είναι διαφορετική και δεν προϋποθέτει ότι υπάρχουν ήδη κάποιες γνώσεις παρά μόνο διάθεση συμμετοχής!

 

Τι μας προσφέρει ο χορός; Είναι μόνο ψυχαγωγία ή και κάτι παραπάνω;

Ο χορός, ως παιδική & εφηβική δραστηριότητα, βελτιώνει την ικανότητα κίνησης και τη σωματική κατάσταση, βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν αίσθηση του χώρου και του σώματος τους μέσα σε αυτόν (κιναισθητική), διεγείρει την ικανότητα αντίληψης και μάθησης, τα ενθαρρύνει να εκφραστούν μέσα από την κίνηση & τη μουσική, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους και ενθαρρύνει τη συνεργασία και την κοινωνικότητα. Ως δραστηριότητα για τους ενήλικες γυμνάζει το σώμα αποτελεσματικά τοποθετώντας το στις σωστές θέσεις, απαλλάσσοντάς το έτσι από τους καθημερινούς γνωστούς πόνους μέσης, αυχένα και ωμοπλατιαίας ζώνης βελτιώνοντας τη σωματική κατάσταση και τη γνωστική απόδοση και ενισχύει την ετοιμότητα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες χρησιμοποιείται ως θεραπεία σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, άνοιας και κατάθλιψης. Πάνω απ’ όλα όμως ο χορός είναι η επαφή με την τέχνη που διασκεδάζει και χαλαρώνει όλες τις ηλικίες.

 

Ποια είναι η φιλοσοφία στη διδασκαλία σας;

Το να μην βάζω ετικέτες στους μαθητές μου σε σχέση με τις ικανότητες τους, το ταλέντο ή την απόδοση. Για μένα, και ο πιο αρχάριος που μπαίνει στο μάθημά μου -από 3 ετών έως … - είναι εν δυνάμει χορευτής και αποτελεί πρόκληση να τον κάνω να αγαπήσει τον κόσμο του χορού και να τον «μεταμορφώσω» μεταδίδοντάς του σωστά τις βασικές γνώσεις της τεχνικής και της καλλιτεχνίας.

 

Ποιους χορούς θέλουν να μάθουν οι περισσότεροι; Διαφέρουν οι επιλογές ανάλογα με την ηλικία;

Στα μικρά παιδιά το όνειρο είναι ο κλασικός χορός και είναι πλέον γνωστό και στους γονείς ότι το μπαλέτο είναι μια ιδανική γύμναση. Στα μεγαλύτερα υπάρχει η διάθεση για πιο μοντέρνες φόρμες (μοντέρνος χορός, σύγχρονο, hip hop και jazz). Οι ενήλικες ξεκινούν με μαθήματα γύμνασης που έχουν στοιχεία χορού όπως η Barre Astié ή με σύγχρονο, αλλά σιγά-σιγά και όσο τους βοηθάμε να ξεπεράσουν το ταμπού της ηλικίας απολαμβάνουν όλα τα είδη χορού.

 

Διευθύνετε 16 χρόνια τη σχολή, διδάσκετε ακόμα περισσότερα και ταυτόχρονα έχετε πολλές δραστηριότητες σχετικές με το αντικείμενό σας. Ποια σημεία της μέχρι τώρα πορείας σας ξεχωρίζετε;

Διδάσκω πολλά χρόνια κι ελπίζω ότι έχω εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους να αγαπήσουν τον χορό και να ασχοληθούν κι επαγγελματικά με αυτόν. Σημεία-σταθμοί στην πορεία μου ήταν καταρχήν η γνωριμία με την πρώτη μου δασκάλα χορού που ήταν αγγλίδα κι έτσι βρέθηκα στον χώρο της Royal Academy of Dance, έναν εκπαιδευτικό οργανισμό με διεθνές κύρος, τον μόνο που δίνει σαφείς κατευθύνσεις για την επαγγελματική αλλά και την ερασιτεχνική εκπαίδευση χορευτών με υπευθυνότητα και ασφάλεια. Εξίσου σημαντική και η "γνωριμία" μου με τον γαλλικό κλασικό χορό -χάρη στον διάσημο χορευτή και δάσκαλο κ.Alain Astié- και η μετάφραση και σύνταξη του βιβλίου "Η Γραμματική του Σώματος" για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Diplôme Barre Astié του οποίου έχω την οργάνωση στην Ελλάδα, τα οποία ήταν καθοριστικά για την εξέλιξη μου. Τα τελευταία τρία χρόνια η δουλειά μου ως tutor στο Δίπλωμα Διδασκαλίας CBTS της Royal Academy of Dance με ωθεί σε μια συνεχή επαναξιολόγηση της διδασκαλίας μου και στη συνεχή  –ελπίζω!- βελτίωσή της.

 

Κάθε χρόνο διοργανώνετε μαζι με τους μαθητές σας παραστάσεις χορού οι οποίες αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στην πόλη και αποσπούν ιδιαίτερα θετικές κριτικές. Μιλήστε μας γι αυτές...

Οι παραστάσεις θεωρούνται απαραίτητες σε μια σχολή χορού ως "επίδειξη" της ετήσιας δουλειάς μας. Για μένα κάθε παράσταση είναι ένα μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός που πρέπει να εμπνεύσει όλους όσους συνεργαζόμαστε γι’αυτό –επαγγελματίες κι ερασιτέχνες- με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό μας και να επικοινωνήσουμε μαζί του. Ξεκινήσαμε λοιπόν στην Ακαδημία Χορού με έργα από το κλασικό ρεπερτόριο – Καρυοθραύστης, Coppélia, Λίμνη των Κύκνων- για να προσφέρουμε αυτή την παιδεία στους μαθητές μας. Στη συνέχεια, και μετά την εμπειρία του “Flashback” στο Δημοτικό Θέατρο, αρχίσαμε να διαμορφώνουμε ένα προσωπικό ρεπερτόριο με έργα σε μοντέρνο οπτικό σχεδιασμό. Έτσι, δημιουργήσαμε τις «Τέσσερις Εποχές», τους «Δραπέτες της Σκακιέρας» και τελευταία το «Εμείς κι ο Μικρός Πρίγκιπας» όπου συμμετείχαν και οι δυο σχολές, η Ακαδημία Χορού και η Dance A. Τόσο εμείς που συμμετέχουμε σε αυτές όσο και το κοινό που τις παρακολουθεί, δείχνει να τις απολαμβάνει πραγματικά και αυτό όχι μόνο μας επιβραβεύει ηθικά αλλά μας δίνει επιπλέον κίνητρο και ευθύνη να συνεχίσουμε με ακόμα καλύτερες παραστάσεις.

 

Πριν από μερικούς μήνες δημιουργήθηκε η νέα σχολή Dance Α. Πως αποφασίσατε σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή όπως αυτή που διανύουμε να επενδύσετε σε μία ακόμα σχολή χορού;

Υπήρχε τα τελευταία χρόνια η ανάγκη επιπλέον χώρων για μαθήματα, σεμινάρια και πρόβες μιας και το πρόγραμμα της Ακαδημίας Χορού είναι υπερβολικά γεμάτο. Η αλήθεια είναι ότι ο χορός πλέον και στην Ελλάδα κινείται προς πολλές κατευθύνσεις. Εξετάσεις, διεθνείς διαγωνισμοί, auditions για ομάδες χορού και σεμινάρια, πολλές εκδηλώσεις και events... και είναι λογικό να θέλουμε να προσφέρουμε στους μαθητές μας τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν όλα -εφόσον το θέλουν- και να ξεχωρίσουν σε ό,τι κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο και «χώρο». Έτσι, δημιουργήθηκε η καινούρια μας σχολή στην Έλληνος Στρατιώτου, όπου βέβαια λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα όπως και στην Ακαδημία και μάλιστα με κάποια επιπλέον τμήματα χορού όπως το Latin.

Η Ακαδημία Χορού, όλα αυτά τα χρόνια έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες Πατρινούς κάθε ηλικίας, μυώντας τους στα μυστικά του χορού και όχι μονο. Πρόκειται για 16 χρόνια εκπαίδευσης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και αναζήτησης. Μαθήματα, παραστάσεις, σεμινάρια, εξετάσεις, καλλιτεχνικό εργαστήρι, συμμετοχή σε διαγωνισμούς και audition συνθέτουν την καθημερινότητα των μαθητών της και την κάνουν πραγματικά ξεχωριστή!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά