Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τους "Μικροαστούς" του Γκόρκι θ' ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου

Τους "Μικροαστούς" του Γκόρκι ...

Στο Δημοτικό θέατρο "Απόλλων" ως νέα του κεντρική θεατρική παραγωγή

Μετά την «Ζωή του Γαλιλαίου» του Μπρεχτ  που ανέβασε την περσινή περίοδο και επανέλαβε και το καλοκαίρι, το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, φέτος θ’ ανεβάσει, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, το κλασικό έργο του Ρώσου Μαξίμ Γκόρκι «Οι Μικροαστοί», το οποίο αν και γραμμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, εν τούτοις τα μηνύματα του παραμένουν επίκαιρα.

Το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας δεν είναι η 1η φορά που θα παρουσιάσει το συγκεκριμένο, αριστουργηματικό κατά πολλούς, κοινωνικό και με πολιτικές προεκτάσεις έργο. Ήταν πριν από περίπου 28 χρόνια που το ίδιο έργο είχε ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας σε μετάφραση του Λυκούργου Καλλέργη και σκηνοθεσία της τότε καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ της Αχαικής πρωτεύουσας, Μάγιας Λυμπεροπούλου.

Την μουσική είχε γράψει η Ελένη Καραίνδρου, τα σκηνικά και κοστούμια είχε επιμεληθεί ο Δαμιανός Ζαρίφης ενώ το επιτελείο των ηθοποιών που εμφανίστηκε στην παράσταση εκείνη περιελάμβανε μεταξύ άλλων τον Γιώργο Μωρόγιαννη, την Αλεξάνδρα Παντελάκη, την Όλια Λαζαρίδου, τον Στάθη Κακκαβά, την Μαρία Κατσανδρή, τον Άρη Λεμπεσόπουλο, την Βαρβάρα Μαυρομάτη, τον Περικλή Βασιλόπουλο, κ.α.

Είναι ένα έργο ρεαλιστικό όσο και αλληγορικό που θίγει εύστοχα την μικροαστική νοοτροπία. Το κείμενο πραγματεύεται τις συγκρούσεις μίας διαλυμένης Μοσχοβίτικης οικογένειας που αντανακλούν τα ρήγματα της Ρωσικής κοινωνίας καθώς οδεύει προς την Επανάσταση.

Όπως διαβάσαμε, «Οι Μικροαστοί» είχαν παιχτεί στην Αθήνα λίγο μετά τη Μεταπολίτευση από το θίασο της Κατερίνας Βασιλάκου και του Θανάση Μυλωνά με μεγάλη επιτυχία. Ο Γκόρκι θεωρείται ένας συγγραφέας ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό θέατρο. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε και τηλεοπτικά, μερικά χρόνια αργότερα, στο Θέατρο της Δευτέρας της κρατικής τηλεόρασης, σε μετάφραση, δραματουργική επεξεργασία και τηλεσκηνοθεσία του σπουδαίου Λυκούργου Καλλέργη.

Οι «Μικροαστοί», μία πικρή κωμωδία και ένας αιχμηρός καθρέφτης του χάους της προεπαναστατικής Ρωσίας, όπως χαρακτηριστικά έχει γραφτεί, ήταν το πρώτο θεατρικό έργο του Γκόρκι και πρωτοπαίχτηκε το 1902 στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας.

Οι πρώτες πληροφορίες για την παράσταση που ετοιμάζει το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας για τη νέα χειμερινή περίοδο, είναι πως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κώστας Καζάκος θα υπογράψει την σκηνοθεσία ενώ θα πρωταγωνιστήσει κιόλας.

*Στο μεταξύ την ερχόμενη Παρασκευή 30/9/2016 στις 12.30 το μεσημέρι, αναμένεται να δοθεί και συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στις πρώην σταφιδαποθήκες Μπάρι όπου και θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα παραστάσεων για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture