Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σήμερα η τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου: «Η Αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» στην Αρχαία Ολυμπία

Σήμερα  η τελετή έναρξης του Διεθνούς  Σ...

Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου

Υπό την αιγίδα της A.E. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου έχει τεθεί το  Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου 2016 στην Αρχαία Ολυμπία, στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας με οργανωτικό φορέα το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το “παρών” θα δώνουν 180 επίλεκτα μέλη της Διεθνούς Ακαδημαϊκής Κοινότητας από όλες τις επιστημονικές περιοχές στοχεύοντας μέσα από την διεπιστημονική προσέγγιση να καταδείξουν, πως ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός δεν αποτελεί μόνο πολιτισμική μήτρα που εκκόλαψε το τεχνολογικό θαύμα του 21ου αιώνα, αλλά μπορεί να απαντήσει σε σύγχρονα επιστημονικά ερωτήματα και να δώσει λύση  στην αξιακή κρίση.

Στόχος του συνεδρίου, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, είναι να γίνει παγκόσμια γνωστή κάθε «αδιάβαστη γραμμή» της αρχαιοελληνικής γραμματείας και να προβληθεί η «κρυμμένη» ακόμη γνώση των αρχαιοελληνικών επιτευγμάτων που φαίνεται ότι αποτελούν τη λύση των παντός τύπου  σύγχρονων προβλημάτων. Παράλληλα, οι εργασίες του συνεδρίου στοχεύουν να τεκμηριώσουν πως  ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός μετασχηματιζόμενος προοδευτικά μπορεί να επιδράσει σ' όλη την γνωσιακή πλατφόρμα, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας αλλά στο ευρύτερο κοινωνικό πλέγμα.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος στις 29 Αυγούστου και ώρα 10:30 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα προσφωνήσουν ο πρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγητής Στέφανος. Παϊπέτης, ο Α' Αντιπρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans, ο Επίτροπος  Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης  Αβραμόπουλος, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών  κα Βενετσάνα  Κυριαζοπούλου και  ο Ακαδημαϊκός κ. Αντώνης  Κουνάδης.

Οι προσφωνήσεις θα ολοκληρωθούν με την προσφώνηση της  Εθνικής Πρέσβεως της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κας Κατερίνας  Παναγοπούλου η οποία θα   αναγγείλει την ίδρυση “Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών” που θα επικυρωθεί με την υπογραφή του Ιδρυτικού Χάρτου του εν λόγω Κέντρου από τους κ.κ.: Θύμιο  Κοτζά, Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιο Γεωργιόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, Δήμαρχο Ήλιδας, οι οποίοι και  θα απευθύνουν συμβολικούς χαιρετισμούς. Με την ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κηρυχθεί επίσημα η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συμβολική υπογραφή του Ιδρυτικού Χάρτη από τους συνέδρους.

Αξίζει να αναφερθεί  ο σημαντικός   ρόλος που έχει παίξει το Πανεπιστήμιο Πατρών στα διεθνή επιστημονικά fora αλλά και στο παρόν συνέδριο του οποίου ο σημαίνον ρόλος προέκυψε από  τα πρωτοποριακά συμπεράσματα των εργασιών τεσσάρων συνεδρίων που προηγήθηκαν και ασχολήθηκαν με την μελέτη και την έρευνα ανάλογων επιστημονικών πεδίων. Η Πρύτανις κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου η οποία αιτήθηκε και την αιγίδα του συνεδρίου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεωρεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει δώσει πολλά και οι προοπτικές του προοιωνίζονται  εξαιρετικές.

Ο πρόεδρος του συνεδρίου Καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης τονίζει πως: “η αρχαία Ελλάδα είναι μια μοναδική πηγή γνώσης και έμπνευσης. Γνώσης που συνεχίζει να μας εκπλήσσει όσο την ανακαλύπτουμε και που αξίζει να τη διερευνούμε ασταμάτητα, και έμπνευσης, που μας προσφέρει συνεχώς νέους τρόπους εφαρμογής της γνώσης αυτής στη σύγχρονη κοινωνία. Τα προηγηθέντα συνέδρια  (1997, 2001, 2002 και 2006)  μας έπεισαν για την ανάγκη μιας διεπιστημονικής, ολιστικής μελέτης της αρχαίας Ελλάδας.

Το άνοιγμα αυτό της οπτικής μας γωνίας και η ώσμωση των αρχαιολόγων με τους μηχανικούς, τους φιλολόγους, τους φιλοσόφους και τους ανθρώπους της τέχνης, μας οδήγησε στη συνειδητοποίηση της μεγάλης αλήθειας: ότι η άνθιση των επιστημών και των τεχνών στην αρχαία Ελλάδα είχε τη ρίζα της στο σύστημα αξιών που αναπτύχθηκε σε αυτόν τον τόπο”.

Υποστηρικτής του Συνεδρίου και  εμπνευστής της μεγαλεπήβολης ιδέας και του στόχου ίδρυσης του προαναφερθέντος Διεθνούς Κέντρου είναι η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς του ευ αγωνίζεσθαι της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου.

Στην συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στις 7 Ιουλίου στο Μέγαρο Υπατία στην Αθήνα, με αντικείμενο την παρουσίαση του Διεθνούς Συνεδρίου, η Κατερίνα Παναγοπούλου τόνισε τη σπουδαιότητα του και δήλωσε τη στήριξη της σ΄ αυτό, παράλληλα δε εξήγγειλε την ίδρυση «Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών».

"Είναι αίτημα των καιρών να βρούμε την κοινή αφετηρία όσων κανόνων, Θεσμών και Αξιών δημιούργησαν το περιβάλλον εντός του οποίου κατέστη εφικτή η Δημοκρατία. Αν λοιπόν η Ελληνική σκέψη και οι Αξίες μας κατάφεραν να οικοδομήσουν μία φορά το φαινομενικώς αδύνατο, μπορούν να το κάνουν ξανά.

Αυτός είναι ο λόγος που στηρίζουμε με αποφασιστικότητα αυτό το Διεπιστημονικό Διεθνές Συνέδριο, όπου δεκάδες καταξιωμένοι επιστήμονες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ήθος αντίστοιχο και αντάξιο της Ελληνικής εποχής των αρίστων πολιτών, θα αποδείξουν με την παρουσίαση του έργου τους, την άρρηκτη σχέση του Ολυμπιακού Αξιακού περιβάλλοντος και των επιστημών. Γιατί είμαστε πεισμένοι ότι η Αρχαία Ελλάδα και τα επιτεύγματά της παρέχουν το σύνολο των λύσεων που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ίδρυσης Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών και συμβολικά θα ζητήσω την συνυπογραφή της πρωτοβουλίας από όλους τους Συνέδρους. Θα εργαστούμε μαζί, για να  δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο, το οποίο θα έχει την ευθύνη να οργανώσει και να διαδώσει στα πέρατα του κόσμου, όχι μόνο τα πορίσματα αυτού του συνεδρίου, αλλά και όσων θα ακολουθήσουν.

Σκοπός του  είναι, να μεταφέρει σε οικουμενικό επίπεδο στους νέους, τον φιλοσοφικό στοχασμό της κλασικής Ελλάδας και να τους  μεταγγίσει τις Ολυμπιακές Αξίες. Φιλοδοξούμε, μέσα από την πλατιά και ανοιχτή δράση μας, να προσφέρουμε στην Ελληνική Πολιτεία έναν πραγματικό σύμμαχο στην προσπάθεια ανάδειξης της οικουμενικής σημασίας της Πατρίδας μας."

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οργανωτικός Φορέας του συνεδρίου είναι όπως προείπαμε, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Βασικός υποστηρικτής του είναι, η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Επίσης, υποστηρίζουν το συνέδριο, η Περιφερειακή Ενότητα ΠΔΕ, οι Δήμοι Αρχαίας Ολύμπιας και Ήλιδας,το ΕΒΕ Ηλείας η Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, η Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας κ.ά.

Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και είναι οι Καθηγητές: Σ. Α. Παϊπέτης, Γ. Δελλής, Γ. Κοντογιώργης, Α. Κουνάδης, Π. Θέμελης, Β. Κωστόπουλος, Α. Σ. Παϊπέτης, M. Ceccarelli, Σ. Παπαμαρινόπουλος, Η. Μαριολάκος, Ε. Μικρογιαννάκης, A. I. Γ. Βαρδουλάκης, G.H. Vatistas, M. S. Dimitrijević, Χ. Σπυρίδης, Γ. Δάσιος, Θ. Κοτσιώλης, Α. Χατζής, M. Wright, P.  Debertolis, T. Koetsier, Θ. Χόνδρος, Μ. Γδούτος, E. Θεοδοσίου, Λ. Kαραλή, Γ. Βαρουφάκης, Π. Νικολοπούλου -Σταμάτη και Α. Ευαγγέλου.

Την Τοπική Επιτροπή απαρτίζουν ο Καθηγητής Β. Κωστόπουλος, Γ. Παναγιωτόπουλος (οργανωτικός & οικονομικός σύμβουλος), ο Επικ. Καθηγ. Α. Καράμπελας, ο Α. Καφαντάρης (δημοσιογράφος επιστήμων – συγγραφέας) και η Τ. Γιαννάρου (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων - δημοσιογράφος).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture