Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Νέες περικοπές στους δήμους καταγγέλει η δημοτική αρχή - Ανακοίνωση

Πάτρα: Νέες περικοπές στους δήμους καταγ...

Με νέα εγκύκλιο του Υπουργείο Εσωτερικών

Με νέα εγκύκλιο του Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προς τους Δήμους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρά σε νέες περικοπές,  που θα έχουν δραματικά αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες", αναφέρει εκτός των άλλων σε ανακοίνωση της η δημοτική αρχή της Πάτρας.

Μία μόλις μέρα μετά τις δηλώσεις περί «Νέου Κοινωνικού Κράτους» και «αντιμετώπισης της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης» και όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση δίνει οδηγίες για το πώς θα κοπούν ακόμα και τα πενιχρά βοηθήματα που έχει δυνατότητα να δίνει ο  δήμος σε όποιον είναι άστεγος ή άπορος!

Η εγκύκλιος την οποία υπογράφουν οι: υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Μπαλάφας  και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, δίνονται οδηγίες προς Δήμους και Περιφέρειες σχετικά με το πώς θα καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2017. Αυτές οι οδηγίες εξειδικεύουν παλαιότερη εγκύκλιο για την «Κατάρτιση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης Οικονομικού Έτους 2017». Το πλαίσιο των αποφάσεων και των εγκυκλίων είναι βασισμένο στα τρία Μνημόνια των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και στα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής που τα συνοδεύουν.

Οι σχετικές εγκύκλιοι επισημαίνουν την «ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα». Μάλιστα, ενδεικτικά αναφέρονται οι κατηγορίες δαπανών στις οποίες πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα πρόβλεψης χαμηλότερου ύψους ποσών σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος:

1. Μείωση των δαπανών  υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Δήμου μας θα πρέπει να δουλεύουν ασταμάτητα, ώστε να βγάζουν τη δουλειά στο πλαίσιο του ωραρίου τους, για να γλιτώνει την πληρωμή των υπερωριών το κράτος. Όμως, ήδη με δεδομένη την απαγόρευση προσλήψεων από το 2010, από το πρώτο Μνημόνιο και τις συνεχείς περικοπές ακόμα και για συμβασιούχους, τα κενά και οι ανάγκες που υπάρχουν είναι αδύνατον να καλυφθούν εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης σε προσωπικό. Αυτή η πρακτική στοχεύει με μαθηματική ακρίβεια σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων.

2. «Μείωση  δαπανών στην  επιχορήγηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδυνάτους κ.λπ. Αυτό σημαίνει πως μεγαλώνουν τα εμπόδια που έχει ο δήμος με βάση το νόμο  να δίνει κάποια - στην κυριολεξία - πενιχρά επιδόματα σε ανθρώπους που δεν έχουν πού να μείνουν, δεν έχουν να φάνε. Γιατί έτσι κι αλλιώς γενικευμένη επιδοματική πολιτική σε λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να κάνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Τι λέει τώρα η κυβέρνηση; Κόψτε τα και αυτά. Με αυτήν τη λογική, προχωρά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει. Και για «κερασάκι», η εγκύκλιος προβλέπει ότι εάν θέλει ένας δήμος να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες θα πρέπει αυτές να τις χρηματοδοτούν οι εισπράξεις του Δήμου. Δηλαδή, οι εισπράξεις από φόρους και τέλη που επιβάλλονται και πληρώνονται από τις εργατικές οικογένειες.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αξιοποιώντας την Καλλικρατική νομοθεσία όχι μόνο δε στηρίζει τους Δήμους, παρά το ότι τους έχει παραχωρήσει εκατοντάδες αρμοδιότητες και ευθύνες που θα έπρεπε να ανήκουν στο κράτος, έρχεται με αυτή την εγκύκλιο και σφίγγει τη θηλιά ακόμα και εκεί που έχει  τη δυνατότητα να δίνει κάποιες ανάσες στις λαϊκές οικογένειες και στους εξαθλιωμένους από την πολιτικής της.

Συνιστούμε στην Κυβέρνηση να στρέψει το βλέμμα της για εξεύρεση πόρων εκεί από όπου παίρνει τα συγχαρητήρια για την πολιτική της, στα στρογγυλά τραπέζια των βιομηχάνων και των εφοπλιστών.

Ο Δήμος Πατρέων στα πλαίσια των δυνατοτήτων του θα κάνει κάθε προσπάθεια για στήριξη εκείνων που η πολιτική των Κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων τους έχει οδηγήσει στην ανεργία, στην ανέχεια στο μισθό και στη σύνταξη χαρτζιλίκι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις