Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Ονομάζομαι Πελαγία Θεοδωροπούλου. Είμαι λήπτρια υπηρεσιών ψυχικής υγείας και δεν είμαι καθόλου επικίνδυνη"

"Ονομάζομαι Πελαγία Θεοδωροπούλου. ...

Του Μιχάλη Λάβδα

«Ονομάζομαι Πελαγία Θεοδωροπούλου, κατάγομαι από την Πάτρα, είμαι λήπτρια υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ναι είμαι διαφορετική! Και δεν ντρέπομαι γι αυτό! Και θέλω να σας πω ότι εκτός του ότι είμαι λήπτρια υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είμαι μέλος στο ΣΟΨΥ Πάτρας και εδώ και λίγο καιρό ο Σύλλογος μας έγινε μικτός και είμαι και αντιπρόεδρος.

Η ιστορία της περιπέτειας της υγείας μου ξεκίνησε εδώ και 14 χρόνια και στην αρχή ένιωσα πολύ περίεργα. Ένιωθα ότι ο κόσμος με κοίταγε περίεργα, άρχισε ο αυτοστιγματισμός μέσα μου γιατί έλεγα ότι «εγώ φταίω για όλα». Επίσης εκτός από το στίγμα που υπάρχει στην ψυχική υγεία γιατί δε φταίει ο κόσμος ουσιαστικά, φταίει ότι ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί για την ψυχική υγεία και πρέπει να γίνει κάτι γι αυτό. Γι αυτό είμαι απόψε εδώ ανάμεσά σας, για να δείτε ότι ως λήπτρια υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν είμαι καθόλου επικίνδυνη. Δεν κρατάω μαχαίρι αλλά προσπαθώ να βάλω κι εγώ λίγο το χέρι μου στο να γίνει η κοινωνία μας λίγο καλύτερη».

Αυτή ήταν μια σύντομη παρέμβαση της Πελαγίας από το Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας που διοργάνωσε η ΕΠΑΨΥ στην Πάρο το καλοκαίρι 2010 όπου η Πελαγία μίλησε με τον κόσμο ανάμεσα στο λόγο του Καθ. Στέλιου Στυλιανίδη, του Διονύση Σαββόπουλου και άλλων προσκεκλημένων.

Χθες, 27 Ιουλίου 2016 έφυγε από τη ζωή η Πελαγία. Ένας άνθρωπος που θα έπρεπε να έχει τη βεβαιότητα ότι συνέβαλλε ουσιαστικά στο να αλλάξει η κοινωνία, με την αγωνιστική της θέση, με τις παρεμβάσεις της στο δημόσιο και ιδιωτικό λόγο, με το κέφι της για ζωή. Οι παρεμβάσεις της επεκτείνονταν ακόμα και στον ακαδημαϊκό χώρο συμμετέχοντας ενεργά στα Σεμινάρια Ενδυνάμωσης του Καθηγητή Στέλιου Στυλιανίδη όπου μιλούσε με το ίδιο θάρρος στους αυριανούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να μη φοβούνται και να μη στιγματίζουν την ψυχική ασθένεια. Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΠΑΨΥ απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους αλλά και το ΣΟΨΥ Πατρών μέσα από τον οποίο αγωνίστηκε για να δείξει ότι η ψυχική ασθένεια όχι μόνο δεν εμποδίζει το να ζεις με νόημα μπορεί να γίνει ένας ακόμα λόγος για να αγωνίζεσαι για τα ιδανικά σου. Αυτό είναι ψυχική υγεία.

Εκ μέρους του ΔΣ

Μιχάλης Λάβδας,

ΓΓ ΔΣ ΕΠΑΨΥ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις