Aπό την Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου
Όσο κι αν το fast-food υπήρχε στην Ευρώπη ως τρόπος γρήγορου φαγητού, κανείς δεν έκανε καλύτερη δουλειά πάνω σε αυτόν τον τομέα από τους Αμερικάνους. Εκεί ανακαλύφθηκαν τόσα και τόσα είδη fast-food, εκεί άρχισε η προώθηση του και φυσικά έγινε δημοφιλές. Χαρακτηριστικό της αυξημένης κατανάλωσης «βρώμικου» φαγητού είναι ότι το 1970 οι Αμερικάνοι ξόδεψαν 6 δισ. δολάρια σε fast-food ενώ το 2001 ξόδεψαν 110 δις.
Η έλλειψη χρόνου με τους αυξημένους ρυθμούς των γονιών και παιδιών έκαναν την έτοιμη τυποποιημένη τροφή (fast-food) μέρος της καθημερινής διατροφής πολλών, και σιγά-σιγά εγκαθίσταται σαν συνήθεια. Όλο και λιγότερος χρόνος δαπανάται για την προετοιμασία σπιτικού φαγητού και έτσι το πρόχειρο φαγητό γίνεται ακόμα πιο οικείο στα παιδιά.
Η άσχημη διατροφή των παιδιών είναι αποτέλεσμα και άλλων παραγόντων όπως οι κακές συνήθειες των συμμαθητών στο σχολείο, οι διαφημίσεις στην τηλεόραση, και γενικώς όλα τα φαγάδικα που έχουν γεμίσει οι πόλεις, οι καντίνες και τα κυλικεία των σχολείων. Γενικά τα παιδιά καταναλώνουν ελάχιστα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά, κάτι που είναι σχεδόν ανύπαρκτα στο καθημερινό διαιτολόγιο τους.
Σύμφωνα με πλήθος μελετών, ο άσχημος αυτός τρόπος διατροφής που κυριαρχεί στις μέρες μας, έχει προκαλέσει σημαντική έκρηξη της παχυσαρκίας άλλα και όσων νοσημάτων συνοδεύονται από αυτή. Η παχυσαρκία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές της διατροφής στο δυτικό κόσμο και η παιδική παχυσαρκία είναι το σοβαρότερο πρόβλημα παγκόσμια.
Άρα, η κατανάλωση αυτού του τρόπου διατροφής θα πρέπει να γίνεται με μέτρο ή και να αποφεύγεται. Όμως, παρά τις πολλές συστάσεις, το fast-food έχει εδραιωθεί για τα καλά στον τρόπο διατροφής πολλών ανθρώπων και ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους.
Η μεγάλη πλειονότητα των σημερινών εφήβων τρώνε σχεδόν μέρα παρά μέρα φαγητό από έξω.
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η συχνή κατανάλωση τους προκαλεί εθισμό στον οργανισμό.
Εξετάζοντας τα είδη των τροφών που πουλούν στα παιδιά οι καντίνες και τα κυλικεία των σχολείων, διαπιστώνουμε ότι οι περισσότερες τροφές δεν έχουν σχεδόν καμία διατροφική αξία. Οι τροφές αυτές περιέχουν υψηλές ποσότητες λίπους, αλατιού, ζάχαρης και χημικών προσθέτων, τα οποία θεωρούνται ένοχα για την εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, ο καρκίνος και συνηθίζουν έτσι τα παιδιά σε τέτοιες γεύσεις που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους. Τα παιδιά πέφτουν εύκολα στην παγίδα και εθίζονται σύντομα σε αυτές τις τροφές. Το αλάτι και το λίπος ( και μάλιστα το κακής ποιότητας λίπος) αυξάνουν την νοστιμιά στις τροφές και για αυτό αυτές οι τροφές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τα παιδιά. Κατά αυτόν τον τρόπο η υγεία τους (σωματική και διανοητική) αρχίζει να χωλαίνει και τα κρούσματα παχυσαρκίας αυξάνονται. Έχει διαπιστωθεί ότι τα μισά παιδιά στο σχολείο κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων καταναλώνουν τρόφιμα εντελώς ακατάλληλα. Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστεί κάποιοι κανόνες λειτουργίας για τα σχολικά κυλικεία, αλλά ακόμα βρίσκει κανείς σε αυτά ζαχαρώδη και σοκολατοειδή τρόφιμα, αλμυρά σνακ και αναψυκτικά. Άρα τα σχολικά κυλικεία υποκινούν τα παιδιά στη κατανάλωση τροφίμων τύπου fast-food.
Είναι προφανές ότι οι λαοί που εγκατέλειψαν τις παραδοσιακές τους διατροφικές συνήθειες υπέστησαν την εκρηκτική εισβολή της παχυσαρκίας και των λοιπών νόσων.
Καθώς οι ανησυχίες για αυτή την νέα πανδημία μεγαλώνουν, πολλαπλασιάζονται και οι έρευνες που θα μας δείξουν τον τρόπο για να απαλλαγούμε από αυτές τις επικίνδυνες συνήθειες. Πρέπει να εφαρμοσθεί ένας κώδικας με παγκόσμια ισχύ, που θα αφορά στο μάρκετινγκ τροφών που απευθύνονται σε παιδιά και να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία όλων των κρατών.
Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αθλητική διατροφολόγος
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2610-226997, 6977009596
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










