Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έκθεση με θέμα το τελευταίο σημείωμα του Άγγελου Κατακουζηνού προς τη σύζυγό του Λητώ

Έκθεση με θέμα το τελευταίο σημείωμα του...

Από τη Βικτωρία Καρβούνη

Αυτό το τελευταίο σημείωμα του Άγγελου Κατακουζηνού προς τη σύζυγό του Λητώ ήταν η έμπνευση της Βικτωρίας  Καρβούνη για το έργο που δημιούργησε με αφορμή την ομαδική έκθεση «Επίσκεψη» που φιλοξενεί το Ίδρυμα Αγγέλου και Λητώς Κατακουζηνού.

Το έργο

Η Βικτωρία Καρβούνη “γλίστρησε” στο μπουντουάρ των Κατακουζηνών και με ένα φόρεμα της Λητώς Κατακουζηνού δημιούργησε ένα έργο που εντάσσεται στο σπίτι-μουσείο, αναδεικνύει και «θυμίζει» ένα μέρος από την ιστορία αγάπης του ζευγαριού που έζησε εκεί, ενώ εκφράζει με μοναδικό τρόπο την ιστορία του ελληνικού μοντερνισμού.

Η καλλιτέχνις

Η Βικτωρία Καρβούνη έχει μεγάλη εξειδίκευση στην Διδακτική της Τέχνης, στην σκηνογραφία, ενδυματολογία, ζωγραφική και σχέδιο. Διαθέτει 8ετή επαγγελματική εμπειρία, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών MA Scenography από το Πανεπιστήμιο του Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου και με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει διδάξει στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης, στο Παιδικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του Δ. Μυταρά και σε ιδιαίτερα μαθήματα.

Σκηνογραφικά, έχει συνεργασθεί με πολλά σημαντικά θέατρα, μεταξύ άλλων το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος, το Θέατρο του Νέου Κόσμου και έχει συμμετάσχει στο Θεατρικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Πολωνίας. Παράλληλα, έχει εργασθεί στην αγγλική τηλεόραση (Channel 4) και έχει συμμετάσχει σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους όπως «Νικόστρατος ο πελεκάνος» σε σκηνοθεσία Ο. Ορλέ, Μια ιστορία αγάπης» σε σκηνοθεσία Β. Alimani και πολλές άλλες.

Βασικός της στόχος είναι η καλλιτεχνική αφύπνιση και παιδεία των νέων, η έμπνευση και φαντασία τους με κλασικές και σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας (ζωγραφική, κατασκευές, βίντεο).

Η έκθεση «Επίσκεψη»

Περισσότεροι από 30 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες  συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση «Επίσκεψη» που φιλοξενεί το Ίδρυμα Αγγέλου και Λητώς Κατακουζηνού.

Σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες δημιουργούν  έργα γύρω από προβληματισμούς που πηγάζουν από το μοντέρνο κίνημα στην Ελλάδα. Με ερευνητική διάθεση, τίθεται ο στόχος να δημιουργηθεί το κλίμα και να δοθεί η αφορμή να σχολιαστεί η σχέση της ελληνικής μοντέρνας σκέψης και τέχνης με το σήμερα. Όλες οι εικαστικές επεμβάσεις αναπτύσσονται in situ, με αφορμή κάποιο σημείο του σπιτιού και ακολουθούν μία οικιακή κλίμακα. Έτσι αναμετρώνται με το διαμέρισμα και δίνουν νέα νοήματα και ερμηνείες για το ρόλο του, στο παρελθόν και σήμερα.

Το διαμέρισμα των Κατακουζηνών λειτουργούσε σαν  φιλολογικό σαλόνι, σημαντικοί καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν εκεί. Σήμερα λειτουργεί σαν σπίτι-μουσείο και είναι ανοιχτό για το κοινό, στεγάζει όλα τα προσωπικά αντικείμενα του ζευγαριού καθώς και την συλλογή τους με έργα τέχνης, η οποία περιλαμβάνει κυρίως πίνακες από έλληνες δημιουργούς της γενιάς του ΄30 (Γκίκας, Τσαρούχης, Γουναρόπουλος, Βασιλείου), καθώς και μερικά έργα από ευρωπαίους καλλιτέχνες (Picasso, Chagall).

Η συλλογή των Κατακουζηνών και τα νέα έργα παρουσιάζονται μαζί, ανοίγοντας έτσι ένα διάλογο γύρω από το πώς  βλέπουμε την τέχνη, τους προβληματισμούς, τους στόχους και τα οράματα των καλλιτεχνών εκείνης της περιόδου καθώς και τί μπορεί να σημαίνουν αυτά σήμερα.

Στην έκθεση «Επίσκεψη» συμμετέχουν:

Καλλιτέχνες: Θωμάς Αποστόλου, Νίκος Αρβανίτης, Κωστής Βελώνης, Πάκυ Βλασοπούλου, Ειρήνη Ευσταθίου, Paul Ζωγραφάκης, Πηνελόπη Θωμαΐδη, Φωτεινή Καλλέ, Αλεξία Καραβέλα, Βικτωρία Καρβούνη, Μαρία Κόντη, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Theo Μιχαήλ, Κώστας Μπασάνος, Κοσμάς Νικολάου, Μαρίζα Νικολάου, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Ντόρα Οικονόμου, Νίκος Παπαδημητρίου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ευτύχης Πατσουράκης, Ευδοκία Ποντίκα, Φωτεινή Χανδρά, Μαρία Χατζοπούλου.

Ομάδες: Greece is for lovers, Εύα Καβουκλή - Εύα Παπαγεωργίου - Χριστίνα Σταμούλη, Φάνης Καφαντάρης - Ντίνα Χονδρού

Επιμέλεια έκθεσης: Kοσμάς Νικολάου

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture