Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Τιμητική εκδήλωση για τον Μένη Κουμανταρέα στην Πάτρα

Τιμητική εκδήλωση για τον Μένη Κουμανταρ...

Στις 11 Δεκεμβρίου

Μια ξεχωριστή, τιμητική εκδήλωση για τον Μένη Κουμανταρέα πραγματοποιούν το βιβλιοπωλείο “Discover your way” Και οι εκδόσεις «Πατάκη». Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του αλλά και την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου όσοι αγάπησαν το έργο του θα έχουν την ευκαιρία να το θυμηθούν μέσα από μια εκδήλωση μνήμης.

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στις 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Βυζαντινό»(Πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου 106, Πάτρα, Τηλ.: 26102 43000).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Η Αντιγόνη Βλαβιανού, επίκουρη καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας

Ο Κώστας Λογαράς, συγγραφέας

Η Αφροδίτη Σκαλτσά Δημητρακοπούλου, μέλος της Εταιρείας φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου

Αποσπάσματα θα διαβάσουν

Μαίρη Σιδηρά,Φιλόλογος

Βαγγέλης Μιχάλης, Ηθοποιός

Παναγιώτης Καρώνης, Ζωγράφος

Χάρης Καραγεωργίου, Φιλόλογος

Στην εκδήλωση Θα παρουσιαστεί και το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο "Η Σειρήνα της ερήμου".

Λίγα λόγια για το τελευταίο του βιβλίο

Το κύκνειο άσµα του Μένη Κουµανταρέα-το οποίο βρέθηκε στο αρχείο του έτοιµο προς έκδοση -είναι «ένα μυθιστόρημα που µε άξονα τη γραφή και τη συγγραφική ιδιότητα αναπτύσσει µια ευρηματική αφήγηση γεµάτη απρόοπτα και εκπλήξεις, µε έντονο το εξωτικό στοιχείο της Ανατολής, τη λεπτή ειρωνεία και το εκλεπτυσμένο χιούμορ».

Όπως είχε πει ο ίδιος ο συγγραφέας για το κείμενο της «Σειρήνας της ερήμου»: «Νεότερος είχα προγραμματίσει ένα ταξίδι στη Βόρεια Αφρική µε συναδέλφους και φίλους. Επρόκειτο ν’ αρχίσουµε από το Μαρόκο πηγαίνοντας προς ανατολάς, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, καταλήγοντας στην Αίγυπτο. Κάθε χώρα είχε τη μυθολογία της, από τον Πολ Μπόουλς, τον Αλµπέρ Καµύ ως τους Καβάφη, Ντάρρελ και Τσίρκα. […] Ένας μηνίσκος στο αριστερό µου γόνατο έγινε η αιτία να ακυρώσω το ταξίδι. Κυκλοφορούσα µε µπαστούνι, την ίδια στιγµή που οι άλλοι ταξίδευαν.

Περίµενα µε ανυπομονησία τους παρ’ ολίγο συνταξιδιώτες µου για ν’ ακούσω από το στόµα τους τα όσα είχα χάσει ο ίδιος. Οποία απογοήτευση! Πόσο χλωµές και ανούσιες οι περιγραφές τους, τυπικές και συμβατικές. Μου φαίνονταν έτσι εµένα που είχα στερηθεί την απειρία ή ήταν στ’ αλήθεια τουριστικές; Ό,τι και να συνέβαινε, τότε κατάλαβα πόσο ανίκανοι είναι πολλοί άνθρωποι να αφηγηθούν. Και πολύ φοβάµαι, δεν ξέρω αν συμφωνείτε και εσείς, ότι αυτό οφείλεται στο ότι είναι ανίκανοι και να αισθανθούν».

 

Λίγα λόγια για τον Μένη Κουμανταρέα

Ο Μένης (Αριστομένης) Κουμανταρέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1948 έζησε για έξι μήνες κοντά στον θείο του στο Λονδίνο, όπου και ήρθε σε επαφή με την εκεί πολιτιστική κίνηση. Τον επόμενο χρόνο αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών Κάρολος Μπερζάν και φοίτησε κατά καιρούς στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο ναυτικό και εργάστηκε κατά καιρούς (σχεδόν είκοσι χρόνια) σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες.

Το 1961 ξεκίνησε να συνεργάζεται με το περιοδικό Ταχυδρόμος και την επόμενη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων "Τα μηχανάκια". Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη για το διήγημα του "Το Αρμένισμα". Το 1972 σπούδασε με υποτροφία στο Βερολίνο για έξι μήνες. Από το 1982 ζούσε αποκλειστικά από τη συγγραφική του δραστηριότητα, Το 1987 το μυθιστόρημα του "Η φανέλα με το εννιά" μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Παντελή Βούλγαρη, Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, όπως τα Εκλογή, Ηριδανός, Επιθεώρηση Τέχνης, Οδός Πανός κ.α. Έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής του Σταύρου Ξαρχάκου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture