Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξεκίνησε το 28ο Πανόραμα Ευρωπαικού Κινηματογράφου στην Αθήνα

Ξεκίνησε το 28ο Πανόραμα Ευρωπαικού Κινη...

Θα τιμήσει τον Ταβερνιέ, προβάλλει Μπελόκιο και Ταβιάνι και ρίχνει αυλαία με το φιλμ "Brooklyn"

H σινεφίλ διοργάνωση Πανόραμα Ευρωπαικού Κινηματογράφου πραγματοποιείται και φέτος στην Αθήνα, φτάνοντας αισίως στον 28ο χρόνο της.

Η πρεμιέρα της φετινής διοργάνωσης είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τετάρτης 25/11 στον κινηματογράφο «Άστυ» στην πλ. Κοραή με τη νέα αξιόλογη δημιουργία του Μάρκο Μπελόκιο «Blood of my blood» που προβλήθηκε και στο φετινό Φεστιβάλ του Λονδίνου.

Επίσημος προσκεκλημένος του φετινού Πανοράματος είναι ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ, ο οποίος θα τιμηθεί μαζί με τον δικό μας Διονύση Σαββόπουλο με το Ειδικό Βραβείο του φεστιβάλ στην τελετή λήξη της εκδήλωσης, όπως αναφέρει ανάρτηση του σάιτ της εφημερίδας Έθνος.

Τέσσερις ταινίες του Γάλλου δημιουργού -«Λοχαγός Κόναν, το πρόσωπο του πολέμου», «Καταιγίδα στην ομίχλη» με τον Τόμι Λι Τζόουνς, «Ο Γάλλος υπουργός» και «Η ζωή και τίποτα άλλο»- απαρτίζουν το αφιέρωμα στο έργο του, αποκαλύπτοντας έναν δημιουργό, από τους πιο ιδιαίτερους και γόνιμους του γαλλικού σινεμά, με θεματολογία κοντά στην ψυχή του θεατή, ανθρωπιά και σχολαστική ενδοσκόπηση. Ο ίδιος θα δώσει μάστερκλας – σεμινάριο με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στον Ιανό στην οδό Σταδίου, στις 12.30 μ.μ.

Το Πανόραμα παρουσιάζει φέτος πάνω από 50 ταινίες της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κινηματογραφίας στις αίθουσες «Ααβόρα» και «Ταινιοθήκη της Ελλάδος». Ανάμεσά τους, οι βραβευμένες με το βραβείο Lux «Ατίθασες», σε αβάν πρεμιέρ την Πέμπτη 26/11.

Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ διαγωνίζονται 12 νέες ταινίες από Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Κόσοβο, Τσεχία, Σλοβακία, Ελβετία, Αγγλία και Σερβία. Ανάμεσά τους το «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη με τον Γιάννη Στάνκογλου, οι «Εντυπώσεις ενός πνιγμένου» του πρωτοεμφανιζόμενου Κύπριου Κύρου Παπαβασιλείου, το «Κυπαρίσσι του βυθού» του Νίκου Κορνήλιου, αλλά και το «Ζενάιντα» των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου που αποτελεί συμπαραγωγή Ελλάδας και Πράσινου Ακρωτηρίου.

Στα πρωτότυπα αφιερώματα του Πανοράματος οι θεατές θα δουν: 8 ευρωπαϊκές ταινίες της επιλογής ισάριθμων κριτικών της ΠΕΚΚ καθώς η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου γιορτάζει τα 40 της χρόνια με μια σειρά εκδηλώσεων, φιλμ του Ελληνοαμερικανού δημιουργού Τζον Κασσαβέτη σε ψηφιακά επεξεργασμένες κόπιες, τα αριστουργήματα του Ορσον Γουέλς «Οι υπέροχοι Αμπερσον», «Οι καμπάνες του μεσονυχτίου», «Η δίκη» και ο «Αρχων του τρόμου» και ταινίες Αιγυπτιωτών δημιουργών στο ελληνικό σινεμά, όπως αναφέρει το «Έθνος».

Ακόμη, με αφορμή την προβολή ενός αποκλειστικού work in progress της επερχόμενης ταινίας «Ρισάλτο» του Βασίλη Βαφέα, το Πανόραμα τιμά τον σκηνοθέτη, προβάλλοντας τρεις χαρακτηριστικές ταινίες του («Κοσμικό ανατομείο», «Ο έρωτας του Οδυσσέα» με τον Κώστα Βουτσά, «Κάθε Σάββατο»).

Η νέα γενιά κινηματογραφιστών θα συστηθεί μέσα από 9 μικρού μήκους ταινίες των σπουδαστών των Horme Pictures και New York College ενώ πρεμιέρα στο φεστιβάλ θα πραγματοποιήσουν και οι ταινίες «Βοκάκιος» των αδελφών Ταβιάνι όπως και το «Deadly casting» του Δημήτρη Παναγιωτάτου.

Η αυλαία του Πανοράματος θα πέσει στις 2 Δεκεμβρίου με την προβολή του Οσκαρικού φαβορί όπως λέγεται «Brooklyn» του Τζον Κρόουλι όπου παίζει η Σαόρζι Ρόναν της "Εξιλέωσης".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture