Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μαχαίρι στα έργα-φαντάσματα του ΕΣΠΑ

Μαχαίρι στα έργα-φαντάσματα του ΕΣΠΑ

Για τα υπόλοιπα στόχος είναι να υλοποιηθούν με εθνικούς πόρους.

Για να διασώσει κεφάλαια και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «πράσινων» και «γαλάζιων» υπερδεσμεύσεων ύψους 6 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση κόβει έργα-φαντάσματα του ΕΣΠΑ που έμειναν στα χαρτιά και δεν μπορούν να ολοκληρωθούν.

Για τα υπόλοιπα στόχος είναι να υλοποιηθούν με εθνικούς πόρους.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης προαναγγέλλει επίσης τη θέσπιση «ρήτρας ανάπτυξης» για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε τα κονδύλια να συνδεθούν με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Διαβεβαιώνει ότι τα μεγάλα έργα υποδομών θα ολοκληρωθούν, επισημαίνει όμως ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη να μην καταλήγουν ως κέρδη στις τσέπες λίγων μεγάλων αλλά να ενισχύουν ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις και νέους, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

• Αναλάβατε ένα νέο χαρτοφυλάκιο ειδικά για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, σε μια μεταβατική περίοδο καθώς τελειώνει μια προγραμματική περίοδος και ξεκινά μια καινούργια. Πώς αντιμετωπίζετε ως νέα κυβέρνηση το ζήτημα του ΕΣΠΑ;

Το ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι σήμερα το κύριο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, το οποίο οφείλουμε να υλοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο απορροφώντας το σύνολο των διαθέσιμων πόρων. Οταν αναλάβαμε τον Ιανουάριο δεν υπήρχε ούτε σχέδιο ούτε επιχειρησιακή ετοιμότητα για να ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος. Επρεπε να εγκαταλείψουμε την εποχή των πελατειακών παραχωρήσεων, των υπερδεσμεύσεων και της αδράνειας του κρατικού μηχανισμού και να περάσουμε στην αποτελεσματική στόχευση και την κανονική λειτουργία των υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή συγκεκριμενοποιούμε τις δράσεις που αποτελούν μέρη του ευρύτερου σχεδίου ανασυγκρότησης, παραγωγικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής, και έχουν ήδη ανακοινωθεί οι προδημοσιεύσεις για προσκλήσεις που αφορούν τον τουρισμό, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την επαγγελματική δραστηριότητα νέων πτυχιούχων και την απασχόληση στις ΜΜΕ. Προτεραιότητές μας είναι η ταχεία αύξηση της απασχόλησης, η ανάπτυξη ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των νέων.

• Σας κατηγορούν όμως ότι «παγώσατε» το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20 και εξαιτίας ολιγωριών σας κινδυνεύουν να χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-13.

Ας τα δούμε ένα-ένα. Για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20 έχει καλλιεργηθεί η λάθος εντύπωση ότι τα προγράμματα ήταν λίγο-πολύ έτοιμα να ξεκινήσουν στις αρχές του 2015, αλλά «πάγωσαν» εξαιτίας δικών μας λαθών και αβελτηριών. Πρέπει να είμαστε σαφείς: το ΕΣΠΑ 2014-20 τυπικά και μόνο ήταν έτοιμο και προς υλοποίηση στις αρχές του 2015. Στην πραγματικότητα δεν είχε αναπτυχθεί το τεχνικό περιβάλλον και οι παράμετροί του, που θα σηματοδοτούσαν κατάσταση πραγματικής ετοιμότητας και ουσιαστικής ενεργοποίησης. Δεν είχαν συσταθεί οι Επιτροπές Παρακολούθησης των προγραμμάτων, μεγάλο τμήμα του δευτερογενούς δικαίου που απαιτείται για την ενεργοποίηση των δράσεων δεν υπήρχε ή ήταν σε πρωτόλειο στάδιο, δεν πληρούνταν πραγματικοί όροι υλοποίησης των προγραμμάτων, σημαντικές αιρεσιμότητες και «αυτοδεσμεύσεις» προγραμμάτων δεν είχαν ικανοποιηθεί. Το προηγούμενο 8μηνο εργαστήκαμε σκληρά για να ολοκληρωθούν όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και τώρα τα προγράμματα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ήδη εκδίδονται προσκλήσεις. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε και κάτι άλλο: Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε προσανατολισμό και χαρακτήρα στα προγράμματα. Αντλώντας διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος και εντοπίζοντας τις εστίες που γεννούν πελατειακά δίκτυα, θέλουμε να αναπτύξουμε προγράμματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά ώστε τα λεφτά να πιάσουν τόπο. Αυτό προφανώς και απαιτεί κάποιο χρόνο σχεδιασμού και προετοιμασίας. Θα ήταν εύκολο να κινηθούμε βιαστικά και να συνεχίσουμε με αυτά που βρήκαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ενδεχομένως αυτό θέλουν - να μην πειράξουμε τίποτα, να μη διαταράξουμε τις ισορροπίες που είχαν δημιουργήσει επί δεκαετίες. Ο κόσμος, όμως, μας ψήφισε για να κάνουμε ακριβώς αυτό, κι εμείς δεν θα τον απογοητεύσουμε.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υφυπουργού Ανάπτυξης στο Βασίλη Γεώργα, στην «Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί.

 

efsyn.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις