Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

«Κορίτσια στον Ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη, ίσως η απόλυτη ελληνική καλοκαιρινή ταινία

«Κορίτσια στον Ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδ...

Έχει μείνει κλασική η ατάκα του Γιάννη Βόγλη «Στάσου Μύγδαλα» - Είχε γυριστεί στο νησί της Άνδρου

Το ελληνικό κινηματογραφικό σάιτ flix.gr, για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, ταξίδεψε σ’ ένα νησί της Ελλάδας μαζί με μια κινηματογραφική ταινία.

Μία από τις ταινίες και νησιά του αφιερώματος ήταν τα θρυλικά «Κορίτσια στον Ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη που είχε γυριστεί το 1968-1969 και είχε φτάσει να προταθεί για την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Χόλυγουντ. Όπως είχε γράψει το flix.gr, αν έλειπε η σκηνοθετική εμπειρία του Βασίλη Γεωργιάδη, το φιλμ «Κορίτσια στον Ηλιο» θα ήταν ίσως απλά ένα τουριστικό ρομάντζο με φόντο τη γήινη Άνδρο των 60s και highlight το «στάσου, μύγδαλα» που άθελά του έγραψε τη δική του καλτ διαδρομή στην ελληνική ποπ κουλτούρα.

Όχι ότι ο σε άλλες περιπτώσεις πιο auteur Γεωργιάδης δεν παρασύρεται από την φωτογένεια της νεαρής τότε Σουηδής ηθοποιού Αν Λόμπεργκ και τον βουκολικό ανδρισμό του Γιάννη Βόγλη εν μέσω αθώων περιπτύξεων στις παραλίες και στα χωράφια ενός εξίσου πανέμορφου νησιού (παρακινούμενος και από τη φιλοδοξία του παραγωγού Κλέαρχου Κονιτσιώτη να υπερβεί την κυριαρχία του Φίνου), αλλά ακριβώς με αυτά στα χέρια του, καταφέρνει ακόμη και μέσα στην αφέλεια ενός αρχετυπικού «boy meets girls» (και μιας πρώιμη εκδοχή του greek kamaki), να προσδώσει μια ναίφ μελαγχολία στο ατέλειωτο ελληνικό καλοκαίρι.

Παρά το σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο «Κορίτσια στον Ηλιο» δεν συμβαίνει τίποτα. Ή συμβαίνουν τα πάντα - αν θεωρήσει κανείς πως ένα love story με άδοξο τέλος είναι αρκετό για να επαναφέρει την κοσμική μνήμη κάθε καλοκαιρινού έρωτα που διήρκεσε όσο ένα ηλιοβασίλεμα στην παραλία και δεν ξεχάστηκε ποτέ, μένοντας για πάντα στο μεγάλο ημερολόγιο των ελληνικών διακοπών, όπως σημειώνει το flix.gr.

Υπέροχο πραγματικά και αριστουργηματικό είναι το soundtrack του φιλμ που υπογράφει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Μάλιστα το τρυφερό κομμάτι «Ένα πρωινό η Παναγιά μου» το ερμηνεύει η αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη και «ντύνει» μία από τις ωραιότερες σκηνές της ταινίας που δείχνει την ερωτευμένη Ανν να περιδιαβαίνει με το λευκό μπικίνι της τις αμμουδερές παραλίες της Άνδρου με φόντο τον φωτεινό και ζεστό ελληνικό ήλιο. Ωραίο αν και πιο μελαγχολικό είναι και το τελευταίο κομμάτι της ταινίας που εκτυλίσσεται στο κέντρο της Αθήνας (στο Σύνταγμα και στην Πλάκα) όπου ακούγονται κομμάτια όπως το "Σε ζητώ" και το "Τι να θυμηθώ".

Στην ταινία είχαν παίξει κι άλλοι αξιόλογοι ηθοποιοί όπως η Μιράντα Μυράτ, ο Βαγγέλης Καζάν και ο Κώστας Μπάκας στο ρόλο του αστυνομικού του νησιού. Η ταινία είχε πρωτοκυκλοφορήσει στις 3 Νοεμβρίου του 1969. Η Ανν Λόμπεργκ είχε έρθει για διακοπές στην Ελλάδα και βρέθηκε στη συνέχεια να πρωταγωνιστεί στο ελληνικό σινεμά. Έκανε στη συνέχεια μερικά ακόμη φιλμ όπως το «Ραντεβού με μία άγνωστη» πάλι με τον Γιάννη Βόγλη και την Έλενα Ναθαναήλ.

*Τον Γιάννη Βόγλη είχαμε την τύχη να τον έχουμε για πάνω από 3 χρόνια στην Πάτρα ως καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έως τα τέλη του 2011.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture