Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Σοβαρά τα προβλήματα και οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας - Αναλυτικά στοιχεία

Αχαΐα: Σοβαρά τα προβλήματα και οι ελλεί...

Συνάντηση της ΕΙΝΑ με το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ

Την Τρίτη 16 Ιουνίου έγινε συνάντηση της τριμελούς των ΚΥ της ΕΙΝΑ με τον Αν. Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Δ. Κωστακιώτη και του εκτέθηκαν τα ζητήματα των Κέντρων Υγείας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας:

1. Η κατάσταση στα ΚΥ-ΠΕΔΥ της χώρας και ειδικότερα της 6ης ΥΠΕ (έχει 69 ΚΥ–το 1/3 του συνόλου) είναι δραματική. Χαρακτηρίζεται από την σοβαρή έλλειψη προσωπικού  και την υποχρηματοδότηση, γενικά της δημόσιας υγείας και του συστήματος ΠΦΥ σαν συνέπεια των πολιτικών αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών. Χαρακτηριστική ήταν η μείωση των κονδυλίων για τις εφημερίες του 2015 από 32 σε 24εκ ευρώ. Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί τον μνημονιακό  προϋπολογισμό της προηγούμενης και καμία δέσμευση για τροποποίησή του με αύξηση των δαπανών για την υγεία και αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες δεν υπάρχει.

2. Σε κυρίαρχο ζήτημα αναδεικνύεται η στοιχειώδης και βασική-ασφαλής λειτουργία των ΚΥ και των μονάδων ΠΦΥ καθώς:
•    Η βασική γραμμή της τροφοδοσίας και προμήθειας των ΚΥ σε υλικά κόπηκε από την 1.1.2015 με την μεταφορά των ΚΥ από τα νοσοκομεία στις ΥΠΕ και τα αποτελέσματα είναι πια ορατά ενώ καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα που  να αποκαθιστά το πρόβλημα, παρά τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις, ενώ η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει.

•    Η κάλυψη των εφημεριών των ΚΥ καθίσταται απόλυτα προβληματική και ανασφαλής στο πλαίσιο της σε πολλά ΚΥ όλης της χώρας και της 6ης ΥΠΕ και μάλιστα αυτό επισημοποιείται με σχετικές αποφάσεις. Εκτός της 6ης ΥΠΕ το παράδειγμα της 2ης ΥΠΕ που καλύπτει την νησιωτική Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό.  Πολλά ΚΥ καλούνται εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου να εφημερεύουν με ένα γιατρό και συχνά χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που καθιστά την εφημέρευση επικίνδυνη τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς.  Στην περιοχή μας  αφορά κυρίως τα ΚΥ Κλειτορίας  και Ερυμάνθειας.  Η έλλειψη γιατρών και προσωπικού αφενός και  η μείωση των κονδυλίων για εφημερίες περίπου 30% επιφέρουν σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα εφημέρευσης των ΚΥ ενώ δεν έχει ακόμη αποπληρωθεί κανένας μήνας του 2015 και οι γιατροί συνεχίζουν να εργάζονται απλήρωτοι για 6ο συνεχόμενο μήνα.

•    Η έλλειψη προσωπικού συνολικά στα ΚΥ – ΠΕΔΥ αλλά ακόμη και στην ίδιες τις υπηρεσίες της 6ης ΥΠΕ αναδείχνεται σε κομβικό σημείο. Καθημερινά παρατηρούμε να  αδειάζουν οι μονάδες από προσωπικό (αποχωρήσεις/συνταξιοδοτήσεις-μετακινήσεις–αποσπάσεις) ενώ οι προσλήψεις είναι πραγματικά άφαντες.

Οι θέσεις της 6ης ΥΠΕ:

1. Γενικά δηλώθηκε αδυναμία από την ΥΠΕ λόγω έλλειψης προσωπικού και της μεγάλης έκτασης ευθύνης με 31 νοσοκομεία, 69 ΚΥ, 550 ΠΙ –με ελάχιστους υπαλλήλους για την εφοδιαστική και μισθολογική διαχείριση όλων αυτών των δομών- να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες που μέχρι πρότινος υλοποιούσαν τα νοσοκομεία για τα ΚΥ ευθύνης τους. Σ' αυτό το γεγονός οφείλεται όπως αναφέρει η 6η ΥΠΕ  οι καθυστερήσεις πληρωμών  αλλά και προμηθειών.

2. Η πληρωμή των εφημεριών των γιατρών των ΚΥ  για το πρώτο τρίμηνο του 2015, εκτός του γεγονότος της περικοπής κατά 30%,  πηγαίνει παραπίσω καθώς ήταν να πληρωθούν στις 28/6 και από την 6η ΥΠΕ ανακοινώθηκε ότι αυτό προγραμματίζεται για τις 7 ή 27/7.

Σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ, αυτό συμβαίνει γιατί τα στοιχεία πρέπει να συλλεχθούν από όλα τα νοσοκομεία αναφοράς των ΚΥ εντός ΥΠΕ. Παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων της Περιφέρειας (μεταξύ αυτών και το ΓΝΑΑ που «πληρώνει» τα ΚΥ Κ. Κλειτορίας και Ακράτας ενώ μόνο  6 έχουν ανταποκριθεί ) και αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία δεν εκταμιεύεται το ποσό για να αποζημιωθούν οι γιατροί των ΚΥ της 6ης ΥΠΕ.

3. Για τις προμήθειες σε υλικά των ΚΥ αναμένεται η παράταση από 1/7–με υπουργική πράξη- της υπαγωγής τους στα νοσοκομεία αναφοράς μέχρι να ολοκληρωθούν οι ενέργειες διοικητικής κάλυψης από το ΠΕΔΥ και τις ΥΠΕ.

4. Δηλώθηκε ότι σε κάθε ΚΥ θα υπάρχει ένα μικρό ποσό (δεν αναφέρθηκε αριθμός) και θα  ορισθεί υπάλληλος σε κάθε ΚΥ για τη διαχείριση του ποσού αυτού που θα καλύπτει με γρήγορες διαδικασίες μικρές ανάγκες της λειτουργίας ανά μήνα.

5. Αναφέρθηκε η πρόθεση για ταχεία κάλυψη επειγουσών αναγκών των ΚΥ-ΠΕΔΥ με επικουρικούς γιατρούς στο σύνολο της 6ης ΥΠΕ που υπολογίζονται σε 40 θέσεις. Η κάλυψη θέσεων για το υπόλοιπο προσωπικό θα ακολουθήσει την κανονική διαδικασία προσλήψεων όταν αυτές γίνουν.

6. Υπήρξε δέσμευση ότι θα υπάρχει πλαίσιο εφημέρευσης  σε κάθε ΚΥ και  από τις 18/6 αυτό εστάλη στα ΚΥ της 6ης ΥΠΕ για να προ εγκριθούν τα προγράμματα.

7. Ορίστηκε προσωρινό Επιστημονικό Συμβούλιο ΠΦΥ της 6ης ΥΠΕ το οποίο θα ανανεωθεί σύντομα με εκλογές όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Συμπερασματικά:

Ενώ αναγνωρίζεται απ΄ όλους και από την ΥΠΕ η δύσκολη κατάσταση των μονάδων ΠΦΥ στο σύνολό τους και στην περιοχή μας, οι λύσεις που μέχρι τώρα οριοθετούνται είναι στο πλαίσιο του ήδη υπάρχοντος νόμου για την ΠΦΥ, αφού καμία διάταξη του μέχρι τώρα δεν έχει παγώσει, τροποποιηθεί ή αλλάξει. Υπάρχει γενικότερη αναμονή για το πέρας της διαπραγμάτευσης με τους τοκογλύφους δανειστές και των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης οδηγώντας σε μια τακτική του προσωρινού.  Ταυτόχρονα οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται είτε είναι με καθυστέρηση είτε είναι αντιφατικές δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά. Αυτά γενικά απαντιούνται αφενός ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση της υγείας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αφετέρου πάνω στο ίδιο στο σύστημα της ΠΦΥ που είχε αναπτυχθεί και τώρα καταρρέει και στον ρόλο των Διοικητών των νοσοκομείων που διόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση.  Πέρα όμως από τις όποιες και συχνά πραγματικές αιτίες που υπάρχουν, η συνολικότερη κατεύθυνση κινείται πάνω στο ίδιο πλαίσιο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η συνολική δαπάνη για την υγεία έχει πέσει στο 4.5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (που έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία πέντε χρόνια) με όριο ασφαλείας το 7%. Ήδη υλοποιείται ο προϋπολογισμός του 2015 της προηγούμενης κυβέρνησης και η επέκταση της χρηματοδότησης του συστήματος εξαρτάται από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Καμία δέσμευση δεν υπήρξε από την ΥΠΕ ή την ηγεσία του Υπ Υγείας για την αναπροσαρμογή των κονδυλίων για τις εφημερίες  που είναι ζωτικής  σημασίας για την λειτουργία των ΚΥ  και βιοποριστικής για τους γιατρούς ειδικά των μικρότερων βαθμίδων (αγροτικών, ειδικευομένων, επικουρικών και επιμελητών Β)

Καλούνται γενικά οι συνάδελφοι γιατροί των ΚΥ και της ΠΦΥ να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ, να καλύψουν τις ανάγκες των ΚΥ, να κρατήσουν τα ΚΥ ανοιχτά.
Καλούνται απλήρωτοι για τις εφημερίες τους από την αρχή του χρόνου. Καλούνται όταν και αυτές τις απλήρωτες και δεδουλευμένες εφημερίες τους θα τις λάβουν κάποια στιγμή ''έναντι'',  κομμένες κατά 30 % και στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν αν θα λάβουν το υπόλοιπο ποσό και πότε καθώς οι απαντήσεις είναι ''αν και εφόσον''. Καλούνται  αυτοί οι  συνάδελφοι γιατροί των ΚΥ είτε να μετακινηθούν είτε και να εφημερεύουν και μόνοι τους αν χρειαστεί,  δημιουργώντας ένα επικίνδυνο σκηνικό τόσο για τους ίδιους όσο και για την δημόσια  υγεία και μάλιστα σε περιοχές που η κίνηση αυξάνει εντυπωσιακά λόγω καλοκαιριού.

Το πλαίσιο εφημέρευσης που αποφάσισε η 6η ΥΠΕ και έστειλε στα Κέντρα υγείας στις 18/6 εξαιρώντας τα ΚΥ Κάτω Αχαΐας και Μεσσήνης, επισημοποιεί την εφημερία των ΚΥ κάτω από το ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο αλλά και τα λειτουργικά και επιστημονικά όρια ασφάλειας της εφημερίας και αυτό ήδη συμβαίνει σε πολλά ΚΥ της 6ης ΥΠΕ και στο ΚΥ Κλειτορίας. Η πολιτική των προσωρινών ''μπαλωμάτων'' συχνά γίνεται μόνιμη και είναι στην ουσία της, πολιτική για την υγεία με βάση το κόστος.  Αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο κάποιος ειδικευμένος γιατρός Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας να θέλει να πάει σε κάποιο υποστελεχωμένο ΚΥ, να εφημερεύει μόνος του χωρίς κάλυψη, να μην πληρώνεται για την δουλειά του αλλά και όταν πληρωθεί, επισήμως να του ''κόβουν'' το 30%, χωρίς να του λέει κανείς ούτε πότε ούτε αν θα τα πάρει και πιθανά θα πρέπει να τα διεκδικήσει με όποια μορφή!!!

Αλλαγή κατεύθυνσης στην ΠΦΥ;

Το καινούργιο πάντα κυοφορείται μέσα στο παλιό και χρειάζεται τον απαιτούμενο χρόνο για να γεννηθεί. Αναγκαστικά το ήδη υπάρχον πρέπει να αποτελέσει την βάση, τον βατήρα του καινούργιου και η αλλαγή κατεύθυνσης σήμερα για την ΠΦΥ είναι αναγκαία. Όμως και τις καλύτερες των προθέσεων να έχει κάποιος σήμερα χωρίς γενναία χρηματοδότηση της υγείας τουλάχιστον στο 7% του ΑΕΠ,  οι όποιες συζητήσεις περί ΠΦΥ μοιάζουν με όνειρα θερινής νυκτός. Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να έχουν δυσανάλογο βάρος και φορτίο όπως  σήμερα που η ΠΦΥ δεν υπάρχει πρακτικά και το σύστημα έχει νοσοκομειοκεντρικό ρόλο και χαρακτήρα. Οι κατευθύνσεις όμως δίνονται άμεσα, σήμερα όχι στα λόγια αλλά με τα μέτρα που λαμβάνονται σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο και τις δυνάμεις που κινητοποιούνται γι΄ αυτά.  Όποιοι ''σοφοί'' και αν μαζευτούν δεν μπορούν να έχουν την πλήρη αποτύπωση της πραγματικότητας, που μπορούν να προσφέρουν μόνο αυτοί που το ζουν είτε όταν το χρειάζονται είτε όταν το παρέχουν. Αυτό μόνο η ζωντανή εικόνα που η ίδια η κοινωνία μέσα από τους φορείς της μπορεί να δώσει. Αυτό δεν γίνεται με την λεγόμενη δημόσια διαβούλευση. Απαιτείται πολύπλευρη δραστηριότητα για την ενημέρωση του λαού με την συμμετοχή όλων των φορέων του .

Μέχρι τότε όμως οι κατευθύνσεις και οι αποφάσεις πρέπει να είναι σαφείς και συγκεκριμένες αλλιώς το καινούργιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το φτιασίδωμα του παλιού.
Αμεσα:
1.    να αποσυρθούν όπου έχουν εκδοθεί ή να μην εκδοθεί καμία εφαρμοστική οδηγία του ισχύοντος νόμου για την ανάληψη της ευθύνης των προμηθειών και της μισθοδοσίας από τα ΚΥ καθώς αυτά είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν σ΄ αυτό χωρίς το αντίστοιχο προσωπικό.  
2.    τα ΚΥ να επιστρέψουν και να παραμείνουν όσο χρειαστεί στα νοσοκομεία αναφοράς τους τόσο για τη διοικητική μέριμνα όσο και για τις προμήθειες τους. Αυτά πρέπει να ενισχυθούν με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
3.    Να αναπροσαρμοστούν τα σχετικά κονδύλια και να χρηματοδοτηθούν τα ΚΥ ανεξάρτητα της πορείας διαπραγμάτευσης με τους τοκογλύφους δανειστές που σημαίνει έκτακτη επιχορήγηση στο κρατικό προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 6.000.000 ευρώ το χρόνο για όλα τα ΚΥ. Δεν δεχόμαστε καμία περικοπή  δεδουλευμένων εφημερίων.
4.    Να πληρωθούν άμεσα οι εφημερίες του πρώτου τριμήνου. Η ευθύνη  βαρύνει  την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ που παρ΄ όλο που γνώριζε το πρόβλημα καθυστέρησε πολύ να αναθέσει στα νοσοκομεία την εκκαθάριση των εφημεριών. Όταν αναθέτεις στα νοσοκομεία την εκκαθάριση του πρώτου τριμήνου των εφημεριών στις 4/6/2015 είναι αδύνατο αυτές να πληρωθούν στις 27/6.
5.    Όλα τα ΚΥ να εφημερεύουν με προ εγκεκριμένα προγράμματα από την 6η ΥΠΕ που να καλύπτουν όλο το μήνα σύμφωνα με τις ανάγκες των μονάδων και τα επιστημονικά-νομικά όρια ασφαλούς εφημέρευσης. Ζητάμε δέσμευση της ΥΠΕ ότι αυτά τα εγκεκριμένα προγράμματα θα πληρωθούν στο ακέραιο και όχι με περικοπή 30%.
6.    Θεωρούμε την εφημερία ενός ΚΥ με ένα γιατρό εκτός κάθε νομικού και επιστημονικού ορίου και άκρως επικίνδυνη και ανασφαλής για τους συναδέλφους και τους κατοίκους των περιοχών που καλύπτουν. Η επισημοποίηση του από τις ΥΠΕ είναι σε λάθος κατεύθυνση ενώ ισχύει το ''ουδέν μονιμότερον του προσωρινού''. Να μην χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι για περαιτέρω περικοπές και υποβάθμιση.
7.    Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αναγκαστική μετακίνηση συναδέλφου που θα σταλεί να εφημερεύει μόνος του, χωρίς να πληρούνται τα νομικά και επιστημονικά όρια εφημέρευσης, οδηγώντας τον στην πραγματικότητα σε επικίνδυνη και ανασφαλή εργασία και μάλιστα απλήρωτη.
8.    Ο παιδίατρος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γενικό γιατρό ούτε καν τον αγροτικό ή τον ειδικευόμενο στα προγράμματα εφημέρευσης καθώς δεν μπορεί νομικά '' να ακουμπήσει ενήλικα''.
9.    Να στελεχωθούν τα ΚΥ με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε κανένα να μην σταματήσει την εφημερία του γεγονός που είναι τεράστιο πλήγμα στην δημόσια υγεία των κατοίκων των περιοχών ευθύνης τους που κατά τεκμήριο αποτελούν το πιο αδύναμο και φτωχό κομμάτι του πληθυσμού. Άμεση εκκίνηση της διαδικασίας πρόσληψης ιατρικού προσωπικού για κάλυψη επειγουσών αναγκών για τις μονάδες με οξυμένο πρόβλημα όπως π.χ. το ΚΥ Κλειτορίας. Να δοθούν άμεσα κίνητρα στους γιατρούς ειδικά για τις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.
10.    Να εκλεγεί το συντομότερο το νέο Επιστημονικό Συμβούλιο στην 6η ΥΠΕ, να οριστούν τα καθήκοντα των επιστημονικών δ/ντών στα ΚΥ και να καθοριστεί ο κανονισμός λειτουργίας τους.
11.    Η υγεία του Ελληνικού λαού δεν εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις. Είναι αδιαπραγμάτευτη.  Αύξηση των δαπανών για την υγεία στο 7% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η κινητοποίηση και ο συντονισμός των κατοίκων και των μαζικών φορέων σε ένα μαζικό μέτωπο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και γενικότερα της υγείας του ελληνικού λαού. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και στο επόμενο διάστημα  αναγνωρίζοντας την σοβαρή δουλειά που χρειάζεται να γίνει όσον αφορά τις υπάρχουσες και συχνά αντικρουόμενες ιδεολογικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις.
Στις 9/6 με πρωτοβουλία της τριμελούς επιτροπής των ΚΥ  πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη φορέων όπου συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας Χ. Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Δ. Πελεκούδας, ο Αντιδήμαρχος Ερυμάνθου Ι. Σουβαλιώτης, η Πρόεδρος του ΙΣΠ Α. Μαστοράκου, το μέλος της Διοίκησης του Εργ. Κέντρου Πάτρας Δ. Μαρμούτας, το μέλος της Διοίκησης του Νομ. Τμ. της ΑΔΕΔΥ Α. Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος του Σωμ. Εργαζομένων Ιπποκράτης του ΓΝΠ Κ. Πετρόπουλος και το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Υγείας Ν. Αγγελακοπούλου και πολλοί άλλοι. Στη συζήτηση αναδείχτηκαν τα προβλήματα της λειτουργίας των ΚΥ όπως είχαν τεθεί σε  προηγούμενο ενημερωτικό μας σημείωμα.


Για την Τριμελή των ΚΥ
Β. Θανόπουλος (ΚΥ Ακράτας)
Θ. Σολωμός (ΚΥ Χαλανδρίτσας)
Γ. Τζικάκης (ΚΥ Κ. Αχαΐας)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις