Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, στις 3 Ιουνίου στην Πάτρα

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή Μανόλη Α...

Στις 20.00 το βράδυ στο Αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου στην άνω πόλη

Η δημοτική κίνηση Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση (Ρ.Α.Π.), ''ΠΑΤΡΑ, Ανθρώπινη Πόλη'' με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από τη γέννηση και 10 χρόνων από το θάνατο του σπουφδαίου ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, διοργανώνει εκδήλωση αυτή την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 και ώρα 20.00 το βράδυ στο Αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου στην Πάτρα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

Κώστας Καναβούρης - ποιητής, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ»

Βασίλης Ρούβαλης - ποιητής, μεταφραστής

Γιάννης Χρυσανθόπουλος - ποιητής, οικονομολόγος.

Μελοποιημένα ποιήματα θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί:

Αναγνωστόπουλος Γιάννης - κιθάρα

Βάκρινος Ιάσωνας – τρομπέτα

Μπελέρη Δώρα – φωνή

Σεργίου Γεωργία – πιάνο, φωνή.

Στίχους θα απαγγείλουν Πατρινοί λογοτέχνες και καλλιτέχνες.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάννης Παππάς φιλόλογος, ποιητής και χαιρετισμό θα απευθύνει ο επικεφαλής της ΡΑΠ – ''ΠΑΤΡΑ, Ανθρώπινη Πόλη'' Κώστας Σπαρτινός.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης με τίτλο «Όρθιος και μόνος…» έχει η Πηνελόπη Αλιβιζάτου.

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Μαρτίου 1925 και έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου 2005 σε ηλικία 80 ετών. Υπήρξε ένας σημαντικός ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Είχε σπουδάσει ιατρική και μάλιστα είχε ειδικευτεί στην ακτινολογία.

Όπως αναφέρει η wikpedia, ο Μανόλης Αναγνωστάκης είχε δημοσιεύσει κείμενά του για 1η φορά στο περιοδικό Πειραϊκά Γράμματα (1942) και αργότερα στο φοιτητικό περιοδικό Ξεκίνημα (1944), του οποίου υπήρξε και αρχισυντάκτης για μία περίοδο. Ποιήματά του καθώς και κριτικές δημοσιεύτηκαν αργότερα σε αρκετά περιοδικά.

Την περίοδο 1959-1961 εξέδιδε το περιοδικό Κριτική ενώ υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας των Δεκαοκτώ κειμένων (1970), των Νέων Κειμένων και του περιοδικού Η Συνέχεια (1973).

Το 1986 του απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο ποίησης για το έργο του «Τα Ποιήματα 1941-1971» και το 2002 το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας από τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία. Το 1997 είχε ανακηρυχθεί επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Πατρινός Θάνος Μικρούτσικος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Μιχάλης Γρηγορίου έχουν μελοποιήσει αρκετά ποιήματά του ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά.

Καταγόταν από το χωριό Ρούστικα Ρεθύμνης, όπου σώζεται το σπίτι του πατέρα του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture