Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «1453: Η Άλωση της Πόλης»

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «1453: Η Άλω...

Στις 29 Μαΐου

Το ντοκιμαντέρ «1453: Η Άλωση της Πόλης», το οποίο περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα και ιστορικές μαρτυρίες, θα προβληθεί στις 29 Μαΐου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με αφορμή την «μαύρη» επέτειο.

Πεντακόσια εξήντα δύο χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης και τις δραματικές εξελίξεις που οδήγησαν στην οριστική πτώση του Βυζαντίου και στην άνοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προβάλλεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ένα ντοκιμαντέρ που εξηγεί τα ιστορικά γεγονότα του 1453.

Το ντοκιμαντέρ «1453: Η Άλωση της Πόλης», περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα, ιστορικές μαρτυρίες, αλλά και εντυπωσιακό κινηματογραφικό υλικό από τη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη.

Με αφορμή την μαύρη επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Παρασκευή 29 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως τις 29 Μαΐου 1453. Όταν, τελικά, η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.

Κατά την τελευταία νύχτα της μακράς και πολυκύμαντης ζωής της Αυτοκρατορίας, πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά η θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία κατά την διάρκεια της οποίας κλήρος και λαός έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο.

Την εκδήλωση θα προλογίσει o Kρις Σπύρου, Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος θα ενημερώσει το κοινό για την εξέλιξη της διεκδίκησης επαναλειτουργίας του κορυφαίου ναού της Ορθοδοξίας. 

Τον Ακάθιστο Ύμνο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια…» θα ψάλλει η Ελληνοαμερικανή σοπράνο, Νικόλ Μητρούσιας.

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι. Παρασκευή 29 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα. Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture