Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εκδήλωση αφιέρωμα στον πεζογράφο Γιώργο Ιωάννου θα πραγματοποιηθεί στο Πολύεδρο

Εκδήλωση αφιέρωμα στον πεζογράφο Γιώργο ...

Αυτή την Παρασκευή 29/5/2015 στις 20.30

Μία εκδήλωση αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς, θα πραγματοποιηθεί στο Πολύεδρο της Πάτρας αυτή την Παρασκευή 29 Μαίου 2015 στις 20.30 το βράδυ.

Αφορμή της εκδήλωσης όπου μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο Νάσος Βαγενάς, είναι η συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα. Ο Ιωάννου είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 20.11.1927 και είχε κάνει σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου.

Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός της μέσης εκπαίδευσης, ιδιωτικής στην αρχή και κατόπιν δημόσιας. Μολονότι πρωτοεμφανίστηκε ως ποιητής (Τα χίλια δέντρα, 1963), εν τέλει καθιερώθηκε ως πεζογράφος με σημαντικό έργο (μεταξύ άλλων κειμένων του, Η σαρκοφάγος, Η μόνη κληρονομιά, Το δικό μας αίμα, Για ένα φιλότιμο, Επιτάφιος θρήνος, Καταπακτή, Η πρωτεύουσα των προσφύγων).

Έγραψε ακόμη θέατρο, δοκίμια, στίχους τραγουδιών ενώ συνέλεξε και εξέδωσε και ανθολογίες λαϊκών παραμυθιών, δημοτικών τραγουδιών και ιστοριών του Καραγκιόζη. Ακόμα μετέφρασε έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Ο Γιώργος Ιωάννου εξέδιδε και το περιοδικό Φυλλάδιο, το οποίο έγραφε εξ ολοκλήρου ο ίδιος. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 16 Φεβρουαρίου του 1985.

Με αφορμή λοιπόν τα 30 χρόνια «αποχωρισμού» του Γιώργου Ιωάννου θα γίνει η εκδήλωση στο Πολύεδρο της Πάτρας στην οδό Κανακάρη 147.

Το αληθινό όνομα του ήταν Γιώργος Σορολόπης ενώ το ύφος της γραφής του ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και η γλώσσα του ενίοτε τολμηρή και υπαινικτική. Κηδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη, μια χιονισμένη μέρα του Φλεβάρη του 1985, όπως έχει γράψει ο Θωμάς Κοροβίνης σ' ένα από τα σημαντικότερα κείμενά του (Θεσσαλονίκη 2005- Ρεπορτάζ – γράμμα στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου που λείπει είκοσι χρόνια στην καταπακτή... - Εκδόσεις Μυγδονία).

“Χιόνιζε τότε. Ήταν Φλεβάρης και χιόνιζε επί δυο μερόνυχτα. Σ' έφεραν και σ' έστησαν στη μέση της Αγιάς Σοφιάς. Ήρθα και σε βρήκα πρωί-πρωί ολομόναχο. Να σε προσκυνήσω. Σα μεγαλύτερο αδελφό και σαν πατέρα. Σαρξ εκ της σαρκός μου...

Όλοι σε κλάψαμε. Με συντριβή. Ώσπου σε πήραν. Κι ακολουθήσαμε. Στην απέραντη χωματερή της Αναστάσεως του Κυρίου. Δεν αλλάζει τίποτα εδώ πάνω, Γιώργο”.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture