Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας ανεβάζει «Όπλα, παλάσκες και στη γραμμή»

Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Δασκάλων κ...

Ένα αντιπολεμικό έργο της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου και του Σάκη Παπαδημητρίου στο θεατράκι «Αγορά»

«Όπλα, παλάσκες και στη γραμμή» τιτλοφορείται η παράσταση που θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα «Σχολείον» στη σκηνή του θεάτρου «Αγορά» στην οδό Καραισκάκη, από τις 23 έως και τις 27 Απριλίου 2015 στις 21.15 μ.μ.

Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, «Σχολείον» επέλεξε να ανεβάσει το θεατρικό έργο "Όπλα, παλάσκες και στη γραμμή" της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου και του Σάκη Παπαδημητρίου στο θεατράκι «Αγορά», ζωντανεύοντας την ιστορία ενός Έλληνα στρατιώτη, του Γεώργιου Χαΐρη, που πολέμησε στη Μικρά Ασία από το 1919 έως και το 1922.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον αντιπολεμικό έργο, που στο περιθώριο της επίσημης ιστορίας, μάς μεταφέρει βιωματικά στην ατμόσφαιρα μιας τραγικής εποχής. Αυτής της Μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής μέσα από μία ζωντανή μαρτυρία, όπως τη διηγήθηκε ο ίδιος ο Γεώργιος Χαΐρης και την ηχογράφησε ο εγγονός του, Σάκης Παπαδημητρίου.

Είναι η ιστορία ενός νέου ανθρώπου που ενώ ζούσε ήσυχα στη Σεργούλα, ένα όμορφο και γραφικό χωριό της Ρούμελης, βρέθηκε να πολεμά στα βάθη της Τουρκίας καταλαβαίνοντας στην πορεία  τη ματαιότητα του πολέμου αυτού. Ένας απλός άνθρωπος γίνεται πρωταγωνιστής της δικής του ιστορίας, ένας τραγικός αντιήρωας στη δίνη ενός τραγικού πολέμου, μιας εθνικής τραγωδίας.  Πολεμώντας  στο 5/42 σύνταγμα Ευζώνων του Πλαστήρα έζησε όλη τη φρίκη του πολέμου, τις μάχες στο Αφιόν Καραχισάρ, στο Εσκί Σεχίρ, την Κιουτάχεια και  το Σαγγάριο ποταμό, τον αγώνα της επιβίωσης, τη συμβίωση με τους ντόπιους  Τούρκους,  την άδοξη υποχώρηση του Στρατού και την περιπετειώδη επιστροφή του στην Ελλάδα.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η συγγραφέας του πρωτότυπου θεατρικού έργου Μαρία Παναγιωτακοπούλου ενώ τη μουσική υπογράφει ο συνθέτης και συγγραφέας επίσης του έργου Σάκης Παπαδημητρίου.

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι: Κατερίνα Δελή, Τάκης Καραγιάννης, Μαίρη Κωστακοπούλου, Ηλίας Λαμπρόπουλος, Χρήστος Μαράντης, Νόρα Μαυροειδή, Θάνος Μενεγάτος και ο Νώντας Φωκάς. Θα συμμετέχουν επίσης ως μουσικοί επί σκηνής η  Άσπα Παπαδημητρίου στο πιάνο και η Έλενα Παπαδημητρίου στο τραγούδι (δισέγγονες του Γεώργιου Χαΐρη), καθώς κι ο ίδιος ο συνθέτης στην κιθάρα και σε παραδοσιακά όργανα.

Την παράσταση ενίσχυσε οικονομικά ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με το βεστιάριό του στα κοστούμια.

Το θεατρικό έργο θα παίζεται από 23-27 Απριλίου στο θέατρο Αγορά (Καραϊσκάκη 149- Πάτρα) στις 21.15 μ.μ .Η είσοδος είναι 8 Ευρώ. Κρατήσεις στο τηλ. 6948480298 και μετά τις 19.30 μ.μ στο 2610223884.

Το «Σχολείον», η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, δημιουργήθηκε το 2010 από δασκάλους και εμφανίστηκε για 1η φορά στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης το 2011 με την παράσταση «Χωρίς στεφάνι», τιμώντας τον Άγιο των γραμμάτων μας, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Επειδή τι άλλο μπορεί να είναι ο δάσκαλος, παρά φορέας πολιτισμού, σκοπός του «Σχολείον» ήταν και παραμένει η ανάλυση του θεατρικού λόγου πάνω στη σκηνή μέσα από κείμενα θεατρικά ή λογοτεχνικά, που έχουν να προσθέσουν τη δική τους δυναμική στον χώρο του πολιτισμού.

Η παράσταση γίνεται αυτοσκοπός, όχι για την παράσταση αλλά για την τέχνη και την έκφραση της ομάδας. Φέτος παρουσιάζει σε θεατρική απόδοση το αφήγημα «Όπλα, παλάσκες και στη γραμμή» της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου και του Σάκη Παπαδημητρίου που είναι μία αληθινή ιστορία, μαρτυρία ενός τραγικού αντιήρωα της Μικρασίας.

Ο Σάκης Παπαδημητρίου είναι συνθέτης, ενορχηστρωτής, στιχουργός και καθηγητής κιθάρας και παραδοσιακών οργάνων. Δημιουργός του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου και της ορχήστρας Ηδύφωνο με εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, Ζάππειο Μέγαρο, Αρχαία Ολυμπία,Όπερα Μπρούκλιν Νέας Υόρκης, Κων/πολη, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία και συνεργασίες με σημαντικούς ερμηνευτές όπως: Δ. Σαμίου, Χρ. Αηδονίδη, Μ. Κωχ, Λ. Χαλκιά, Σ. Σιάτρα, Δ. Χατζηδάκη, Γ. Ανδρεάτο κ.α.

Από το συνθετικό του έργο ξεχωρίζουν: «έρωτος ποίησις – αγάπης μέλος»: Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών, ερμηνεύτρια Αννυ Ονουφρίου, «Του Κρασιού και του Έρωτα»:ποίηση Ανακρέοντα, Σαπφούς, Αλκαίου κ.ά. μεταφρασμένη και μελοποιημένη από τον συνθέτη. Ερμηνευτής ο Βασίλης Λέκκας. «Το τελευταίο σώμα μου»:μελοποίηση ποιημάτων της Κικής Δημουλά με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας. Ερμηνεύτρια η Μαρία Φαραντούρη.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνεύσει η Έλλη Πασπαλά, η Γιώτα Νέγκα, ο Μπάμπης Τσέρτος κ.ά. Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραγωγές και ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ. Είναι πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων, Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και υπ. διδάκτωρ φιλοσοφίας. Έχει γράψει τη μυθιστορηματική μαρτυρία «Όπλα, παλάσκες και στη γραμμή».Σημαντικές παρουσιάσεις του συνθετικού έργου του στο εξωτερικό το 2005 στο Crossing Border στη Χάγη και το 2006 στο θρυλικό Paradiso του Άμστερνταμ.

Η Μαρία Παναγιωτακοπούλου είναι φιλόλογος και εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει γράψει  τα θεατρικά κείμενα:«Το παραμύθι της Γης σε...1001 ημέρες»,«Στη Βοστίτσα του ‘30»,«Ζήτω ο Καραγκιόζης»,«Γεννήθηκα Γυναίκα». Έχει κάνει θεατρική προσαρμογή στα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλ.Παπαδιαμάντη: «Η Σταχομαζώχτρα», «Ο Σημαδιακός», «Ο Αμερικάνος» και «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη». Έχει γράψει το κείμενο για δυο ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 καθώς και κείμενα για πολλές μουσικοθεατρικές παραστάσεις, τις οποίες και έχει επιμεληθεί, συνεργαζόμενη με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες. Το 2007 έγραψε τη μυθιστορηματική βιογραφία «Νώντας Φαραζουλής, η χορωδία η ζωή του» και το  2012 τη μυθιστορηματική μαρτυρία «Όπλα, παλάσκες και στη γραμμή». Είναι υπεύθυνη των εκδόσεων ΗΔΥΦΩΝΟ.

Εκ των χορηγών επικοινωνίας είναι και το thebest.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture