Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Ευτυχείτε!" Το "πλήρωμα 94" στη Σύρο για την "Ημέρα Άλκη Στέα"

"Ευτυχείτε!"  Το "πλήρωμα...

Η εκδήλωση θα γίνει την Δευτέρα 9 Μαρτίου

Στην Ερμούπολη της Σύρου –νησιού καταγωγής του Άλκη Στέα- θα ταξιδέψει το προσεχές Σάββατο το «Πλήρωμα 94», προκειμένου να παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» την εκδήλωση «Ευτυχείτε!» για την εμβληματική μορφή του Πατρινού Καρναβαλιού. Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βράδυ της Δευτέρας 9 Μαρτίου, ημέρας που συμπίπτει με την ημερομηνία θανάτου του αείμνηστου παρουσιαστή και έχει θεσμοθετηθεί –από το 2009, με πρωτοβουλία του «94»- ως «Ημέρα Άλκη Στέα».

Το ταξίδι εντάσσεται στη δράση «Καρναβαλοτάξιδα» του πολιτιστικού σωματείου της Πάτρας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και αποτελεί συνδιοργάνωση με δύο δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού: του Πολιτιστικού Συλλόγου της Άνω Σύρου και του Θεατρικού Ομίλου Σύρου «Ο Σουρής».

Τα μέλη του «Πληρώματος 94» έχουν προετοιμάσει ένα θεατροποιημένο αναλόγιο το οποίο εξιστορεί τις πτυχές της ζωής και της προσωπικότητας του Άλκη Στέα και αναφέρεται σε όλους τους τομείς της δραστηριοποίησής του, από τον Κινηματογράφο, το Θέατρο, το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση, μέχρι την Διαφήμιση, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και –φυσικά- το Πατρινό Καρναβάλι. Η εκδήλωση εμπλουτίζεται με αντιπροσωπευτικά video, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, μουσική και τραγούδια.

Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Λογαράς, στη σκηνή μαζί του ανεβαίνουν η Αγγελική Σαλπιστή, η Δέσποινα Κούνα, η Ελένη Κίτσιου και ο Φώτης Λουριδάς, ενώ τους υπόλοιπους επιτελικούς ρόλους έχουν αναλάβει η Ελένη Γιώτη (σκηνικά - φροντιστήριο), η Κωνσταντίνα Διαμαντή (κομμώσεις - μακιγιάζ), η Σοφία Προβατίδου (ήχος-φώτα), ο Δημήτρης Λιακάκος (video), οι Μιμίκα Βισίλια, Άκια Σταμάτη, Ειρήνη Διαμαντή (παραγωγή - υποδοχή - ταξιθεσία) και ο Πέτρος Ψωμάς (έντυπα – δημόσιες σχέσεις).

Σημειώνεται πως το «Πλήρωμα 94» κατά την σχεδόν οκτάχρονη διαδρομή του ως «Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία» έχει –εκτός των άλλων- διοργανώσει 8 «Εκδηλώσεις Μνήμης» (για 10 τιμώμενα πρόσωπα) στην Πάτρα και τρεις ακόμα πόλεις, ενώ έχει πραγματοποιήσει 9 ακόμα «Καρναβαλοτάξιδα» (σε 7 διαφορετικούς προορισμούς). Εορτάζει εξάλλου την «Ημέρα Άλκη Στέα», στις 9 Μαρτίου κάθε χρόνου, ανελλιπώς από το 2008 οπότε και κατέθεσε επίσημα σχετική πρόταση στον Δήμο Πατρέων και κατόπιν στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Ακολουθεί παράρτημα όπου παρατίθενται ένα περιληπτικό προφίλ της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Πλήρωμα 94» και –συνοπτικά- τα «Καρναβαλοτάξιδα», οι «Εκδηλώσεις Μνήμης» και οι εορτασμοί της «Ημέρας Άλκη Στέα».

 

Πλήρωμα 94 – Προφίλ

Το «Πλήρωμα 94» έχει καρναβαλικές καταβολές. Συμμετέχει στις φάσεις του Κρυμμένου Θησαυρού του Πατρινού Καρναβαλιού, ανελλιπώς, από το 1988, ως Καρναβαλική Ομάδα, με το διακριτικό όνομα «Ειν’ Ωραίοι». Κάποια στατιστικά αυτής της 27ετίας είναι τα εξής: περίπου 3.000 μέλη διαχρονικά, 4 κατακτήσεις του «Κρυμμένου Θησαυρού» (τα έτη 2005, 2006, 2008, 2010), μια τριπλή πρωτιά το 2005 (Μεγάλος Νικητής, 1η θέση στη Γενική Βαθμολογία, Κρυμμένος Θησαυρός), πλήρωμα τριών γενιών, η πρώτη καρναβαλική ομάδα που διοργάνωσε «Κρυμμένο Θησαυρό» στο Πατρινό Καρναβάλι (τον 46ο, το 2011), το πρώτο πλήρωμα που μετασχηματίστηκε σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (το 2007).

Η δράση της Α.Μ.Κ.Ε. «Πλήρωμα 94» είχε εξ αρχής σκοπούς ευρύτερα πολιτιστικούς και στόχευε στο να ξεπεραστούν τα χρονικά όρια του Πατρινού Καρναβαλιού και τα γεωγραφικά όρια της Πάτρας και της Αχαΐας. Εδώ και οκτώ χρόνια οι δράσεις του απλώνονται σε ολόκληρο το χρόνο, ενώ τα εκτός Αχαΐας ταξίδια είναι πλέον συχνά. Τον Φεβρουάριο του 2013 πραγματοποιήθηκε και το πρώτο εκτός Ελλάδος ταξίδι στην Ιταλία.

Οι τρεις κύριοι πυλώνες της δραστηριότητας του «94» είναι τα «Καρναβαλοτάξιδα», τα Παιχνίδια Πλοήγησης και οι Εκδηλώσεις Μνήμης. Μόνα ή συνεργαζόμενα, τα μέλη του πολιτιστικού σωματείου συμμετέχουν όμως και σε άλλου είδους δράσεις, όπως συνέδρια, ημερίδες, κινηματογραφικά γυρίσματα, τραγούδια, παραγωγές, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις.

«Καρναβαλοτάξιδα» αποκαλούνται τα ταξίδια σε πόλεις με καρναβαλικό ενδιαφέρον, μέσω των οποίων μεταλαμπαδεύονται στοιχεία του Πατρινού Καρναβαλιού και πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες γνωριμίες με ανθρώπους, μέρη και έθιμα του κάθε τόπου. Έχουν διοργανωθεί εννέα τέτοια ταξίδια, με προορισμούς τα Τρίκαλα, τον Λαγανά,  το Μεσολόγγι, την Αθήνα, τη Ζάκυνθο, το Σαβιάνο της Ιταλίας και τη Θεσσαλονίκη. Η Ερμούπολη της Σύρου είναι ο επόμενος προορισμός.

Παιχνίδια Πλοήγησης είναι τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια που απευθύνονται σε ολιγομελείς ομάδες που ανταγωνίζονται στην επίλυση γρίφων, την εύρεση σημείων ή αντικειμένων και σε κάποιες υπαίθριες δραστηριότητες. Τα κοινά για τα οποία διοργανώνονται ποικίλουν: μαθητές δημοτικού ή γυμνασίου, συμμετέχοντες σε προγράμματα ανταλλαγών, πελάτες εμπορικών κέντρων ή καταστημάτων, πρόσκοποι, τουρίστες, επισκέπτες φεστιβάλ, σύνεδροι και άλλοι.

Εκδηλώσεις Μνήμης, τέλος, καλούνται τα αφιερώματα που παρουσιάζονται στην Πάτρα (και κατόπιν και αλλού) για προσωπικότητες που έχουν φύγει απ’ τη ζωή, έχουν αφήσει το ίχνος τους στην τοπική ιστορία και δεν έχουν τιμηθεί όσο η ομάδα του «94» φρονεί πως θα έπρεπε. Για τη διεκπεραίωση αυτών των αφιερωμάτων το «Πλήρωμα 94» έχει συνεργαστεί –πάντα σε εθελοντική βάση- με ένα πλήθος καλλιτεχνών και φορέων της πόλης. Έχουν διοργανωθεί 8 Εκδηλώσεις Μνήμης και σ’ αυτές τιμήθηκαν 10 ιστορικά πρόσωπα: Πατρέας-Απόστολος Ανδρέας-Γουσταύος Κλάους, Ερνέστος Τσίλλερ, Χαρίλαος Τρικούπης, Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, Λάκης Σάντας, Θεόφιλος Κάβουρας Άλκης Στέας και Αλέκος Χαράρης.

Το «Πλήρωμα 94» εξορμά από την «Κυψέλη», ένα υπόγειο στην οδό Παναχαϊκού 4-6, στην Πάτρα, όπου κατά καιρούς φιλοξενούνται διάφορες δράσεις: Θεατρικό Παιχνίδι, Workshops, Μαθήματα Χορών, Σεμινάρια Κινηματογράφου, Προβολές και –βεβαίως- η προετοιμασία τόσο της συμμετοχής της Καρναβαλικής Ομάδας 94 στο Πατρινό Καρναβάλι, όσο και άλλων δράσεων, κυρίως των Καρναβαλοτάξιδων, Παιχνιδιών Πλοήγησης και Εκδηλώσεων Μνήμης.

 

Πλήρωμα 94 – Τα Καρναβαλοτάξιδα

1ο Καρναβαλοτάξιδο: Τρίκαλα, 4-5 Μαρτίου 2008

2ο Καρναβαλοτάξιδο: Λαγανάς, 30-31 Αυγούστου 2008

3ο Καρναβαλοτάξιδο: Μεσολόγγι, 14-15 Φεβρουαρίου 2009

4ο Καρναβαλοτάξιδο: Αθήνα, 30-31 Ιανουαρίου 2010

5ο Καρναβαλοτάξιδο: Ζάκυνθος, 17-19 Φεβρουαρίου 2012

6ο Καρναβαλοτάξιδο: Saviano - Ιταλία, 8-14 Φεβρουαρίου 2013

7ο Καρναβαλοτάξιδο: Ζάκυνθος, 1-3 Μαρτίου 2013

8ο Καρναβαλοτάξιδο: Θεσσαλονίκη, 5-9 Σεπτεμβρίου 2013

9ο Καρναβαλοτάξιδο: Ζάκυνθος, 14-16 Φεβρουαρίου 2014

10ο Καρναβαλοτάξιδο: Σύρος, 7-10 Μαρτίου 2015

 

Πλήρωμα 94 – Οι Εκδηλώσεις Μνήμης

1η: Άλκης Στέας - «Ευτυχείτε!», Πάτρα, 9 Μαρτίου 2009 & Σύρος, 9 Μαρτίου 2015

2η: «Θεόφιλος Κάβουρας: Ο Μαέστρος», Πάτρα, 13 Απριλίου 2010

3η: «Πάτρα, Πόλη Μεταναστών» (Πατρέας, Άγιος Ανδρέας, Γουσταύος Κλάους), Πάτρα, 15 Σεπτεμβρίου 2010

4η: «Αλέκος Χαράρης: Ένας λαϊκός καλλιτέχνης της μασκαράτας», Πάτρα 1 Μαρτίου 2011

5η: «Λάκης Σάντας: Ο Ήρως», Πάτρα, 4 Οκτωβρίου 2012 & Πύργος, 4 Νοεμβρίου 2012

6η: «Ερνέστος Τσίλλερ: Ο Αρχιτέκτων», Πάτρα, 4 Ιουνίου 2013 & Σύρος, 2-3 Σεπτεμβρίου 2013

7η: «Κ.Π.Καβάφης: Απ’ έξω και τραγουδιστά», Πάτρα 21-22 Ιουνίου 2014

8η: «Χαρίλαος Τρικούπης: Η ιστορία μιας Γέφυρας», Αρχαίο Θέατρο Μακύνειας  27-28 Σεπτεμβρίου & Μεσολόγγι, 19 Οκτωβρίου 2014 & Πάτρα, 22 Οκτωβρίου 2014

9η (προετοιμάζεται): «Πόντιοι: Σε πρώτο πρόσωπο», Πάτρα 26 Απριλίου 2015

 

Πλήρωμα 94 – Εορτασμοί «Ημέρας Άλκη Στέα»

9 Μαρτίου 2008: Διανομή sticks ζάχαρης κατά την Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού, με μήνυμα: «Το Πλήρωμα 94 προτείνει: 9 Μαρτίου – Ημέρα Άλκη Στέα».

9 Μαρτίου 2009: Εκδήλωση Μνήμης με τον τίτλο «Ευτυχείτε» και κατάθεση πρότασης για την καθιέρωση της «Ημέρας Άλκη Στέα».

9 Μαρτίου 2010: Εκδηλώσεις σε συνεργασία με τα πολιτιστικά σωματεία «Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας – Ρεφενέ», «Ανήσυχοι Εν Πλω».

9 Μαρτίου 2011: Ραδιοφωνικός εορτασμός με ειδικά σποτ που μεταδόθηκαν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Πάτρας & Συμμετοχή σε ειδική εκδήλωση των εκδόσεων «Περι Τεχνών»

9 Μαρτίου 2012: Διαδικτυακός εορτασμός με δημιουργία σελίδων και ομάδων για την «Ημέρα Άλκη Στέα» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

9 Μαρτίου 2013: Συμμετοχή σε εκδήλωση του Οργανισμού «Πατρινό Καρναβάλι» για τον Άλκη Στέα.

9 Μαρτίου 2014: Παροχή υλικού στην Ημερίδα με θέμα: «Πατρινό Καρναβάλι και Επικοινωνία» τουthebest.gr, υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων.

9 Μαρτίου 2015: «Ευτυχείτε!» στο Θέατρο «Απόλλων» στη Σύρο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture