Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το βιβλίο της ακαδημαικού Μαρίας Νεγρεπόντη "Η Εν ψυχρώ δολοφονία της Ελλάδας και η Διέξοδος η Δραχμή" θα παρουσιαστεί στην Πάτρα

Το βιβλίο της ακαδημαικού Μαρίας Νεγρεπό...

Στις 11/2/2015 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ στις 19.00 το απόγευμα

Ένα ιδιαίτερα επίκαιρο και αποκαλυπτικό βιβλίο με τίτλο «Η Εν ψυχρώ δολοφονία της Ελλάδας και η Διέξοδος η Δραχμή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr να παρουσιαστεί στην Πάτρα, στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων, στην οδό Μαιζώνος πλησίον της Παπαφλέσσα στην Πάτρα, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 στις 19.00 το απόγευμα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ξεχωρίζει για την μοναδική αμεσότητα του γραμμένο από την Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη.

Όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, τα συμβάντα που εξυφαίνουν βήμα προς βήμα την ελληνική οικονομική γενοκτονία «συλλαμβάνονται» από τη συγγραφέα ακριβώς τη στιγμή που διαδραματίζονται, και όχι, όπως συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες αφηγήσεις, εκ των υστέρων.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα είδος συγκλονιστικού ημερολογίου της κρίσιμης περιόδου 2011-2014, που καταγράφει με κινηματογραφική ταχύτητα και απαθανατίζει με φωτογραφική πιστότητα ακριβώς τη στιγμή που ένα προς ένα τα δραματικά γεγονότα ρίχνονται αλύπητα στην ελληνική σκηνή, από τους εταίρους μας, για να μορφοποιηθούν με ποικίλους τρόπους στη συνέχεια.

Η ανάλυση και κριτική των συμβάντων αυτής της δραματικής περιόδου αποτελούν το κύριο σώμα του ανά χείρας έργου και χωρίζονται σε 4 ενότητες. Το βιβλίο φιλοδοξεί να προβληματίσει ένα αναγνωστικό κοινό πολύ ευρύτερο αυτού των οικονομολόγων ή ακόμη και όσων διαθέτουν επαρκείς γνώσεις οικονομίας.

Επιλέχθηκε γι’ αυτό όσο γίνεται πιο απλός τρόπος γραφής, ποικιλία θεμάτων, καθώς και αποφυγή, στο μέτρο του δυνατού, μακροσκελών και κουραστικών θεωρητικών αναλύσεων. Χωρίς, φυσικά, αυτό να σημαίνει και απουσία έμμεσης αλλά στερεάς στήριξης του όλου κειμένου από τη βασική οικονομική θεωρία.

Η συγγραφέας είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Σορβόννη του Παρισιού από όπου έλαβε το Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών με άριστα και έπαινο. Η διδακτορική της διατριβή εκδόθηκε με δαπάνες του CNRS της Γαλλίας και δημοσιεύθηκε στη γαλλική σειρά SEDES. Σπούδασε, επίσης και έκανε έρευνα στα Πανεπιστήμια London School of Economics, Berkeley (ΗΠΑ), και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (Fiesole).

Υφηγήτρια στο ΑΠΘ και καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σύμβουλος στον ΟΟΣΑ Παρισιού, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Γαλλικής Γλώσσας. Πρόεδρος Επίτιμων Διδακτόρων του Πανεπιστημίου Valahia της Ρουμανίας, πρόεδρος του «Ιδρύματος Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Νεγρεπόντη υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα πρύτανης και εκλέχτηκε τρεις φορές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης.

Της έχει απονεμηθεί ο τίτλος της Επίτιμης Διδάκτορος από τα Πανεπιστήμια Δημόκριτος (Θράκη), Valahia (Ρουμανία), Kainar (Almaty-Kazakhstan), Barnaoul-Altai στη ρωσική Σιβηρία και Annaba (Αλγερία).

Έχει βραβευθεί με πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο της, Περί της περιφερειακής ανάπτυξης της Ελλάδος. Εείναι επίτιμη δημότης της Κομοτηνής και έχει τιμηθεί με 4 χρυσά μετάλλια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, για την κοινωνική της δράση, με την επιλογή της ως Jean Monnet Fellow, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας ενώ με διάταγμα της 17ης Ιουλίου 2008 και με υπογραφή του προέδρου της Γαλλίας Nicola Sarkozy, της απονεμήθηκε το Γαλλικό παράσημο του Εθνικού Τάγματος του Ιππότη της Legion d’ Honneur.

*Για το βιβλίο στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά του Βιβλίου» της Πάτρας, θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Παπαδιονυσίου, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, προιστάμενος του ιερού ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών, ο καθηγητής γενετικής τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταμάτης Αλαχιώτης και η δημοσιογράφος Έμκε Πουννοπούλου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture