Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα - Ζεστό χειροκρότημα για τον Θανάση Σαράντο και τον μονόλογο του για τον Μακρυγιάννη

Πάτρα - Ζεστό χειροκρότημα για τον Θανάσ...
Μαρτάτος Tάκης

Το κείμενο ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο με την σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε η 75λεπτη παράσταση «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» με τον ηθοποιό Θανάση Σαράντο, ο οποίος υπέγραφε και την σκηνοθεσία.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για δύο βραδιές στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων της Πάτρας μετά από πρόσκληση – μετάκληση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, την Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015 στις 21.15.

Το θέατρο γέμισε ενώ όπως σχολίαζαν θεατές στο τέλος της παράστασης, επρόκειτο για ένα πολύ επίκαιρο κείμενο που πιο επίκαιρο με το σήμερα δεν γινόταν.

Ο Θανάσης Σαράντος, από τους νέους αξιόλογους ηθοποιούς, συνοδεία ζωντανής μουσικής υπόκρουσης από δύο μουσικούς παραδοσιακών οργάνων και μέσα σε ένα κυκλικό χωμάτινο δάπεδο, ζωντάνεψε μοναδικά, με ευαισθησία και παραστατικά επί σκηνής τον λόγο του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Ιωάννη Μακρυγιάννη, ενός αγράμματου ανθρώπου με καταγωγή από το Λιδωρίκι Αιτωλοκαρνανίας που έδωσε όλο του το είναι για τον αγώνα της απελευθέρωσης από τους Τούρκους, ο οποίος έμαθε γράμματα στα γεράματα για να αφήσει κληρονομιά τα μοναδικής σπουδαιότητας Απομνημονεύματα του κι ας είναι γραμμένα με «απελέκητο» ύφος λόγω ακριβώς των βασικών του γνώσεων, όπως έλεγε ο ίδιος.

Στην παράσταση αυτή – μάθημα ιστορίας που έχει ανέβει με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Μακρυγιάννη, υπήρχαν και αναφορές στην Πάτρα όπως σε οικογένειες της περιοχής όπως οι Ζαίμηδες ή εκεί που ο Μακρυγιάννης είχε κατέβει στην Πάτρα για να αγοράσει λαμπάδες κι άλλα είδη που είχε φέρει ένα καράβι από την Τεργέστη για να τα πουλήσει μετά στην Άρτα.

Σημαντικά τα μηνύματα της παράστασης όπως ότι πρέπει οι Έλληνες να βάζουμε μπροστά το «εμείς» κι όχι το εγώ, πως οι αγωνιστές και ο απλός λαός κατήντησαν "διακοναραίοι" στο ελεύθερο ελληνικό κράτος της μετεπαναστατικής περιόδου καθώς κι ότι οι ξένοι και οι «εκλαμπρότατοι» κυβερνήτες και αντιβασιλείς ήρθαν ως αρπακτικά όρνια και λύκοι πάνω από την φτωχή Ελλάδα που κατάφερε να αναστηθεί!

Ο Θανάσης Σαράντος την ώρα του χειροκροτήματος, ανέφερε απευθυνόμενος στο κοινό «ευχαριστούμε Πάτρα, ευχαριστούμε για την φιλοξενία σας». Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε την παράσταση ήταν η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο ηθοποιός Αντώνης Καρυστινός, κ.α.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture