Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το Σάββατο στις 19.00 η εκδήλωση της Κοινο-Τοπίας για τον Ελ Γκρέκο στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας

Το Σάββατο στις 19.00 η εκδήλωση της Κοι...

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία (www.koinotopia.gr) διοργανώνουν μία επετειακή εκδήλωση για τα 400 χρόνια (1614) από το θάνατο του πιο διάσημου και γνωστού στα πέρατα της οικουμένης, Έλληνα ζωγράφου, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή όπως είναι παγκόσμια γνωστός ως El Greco.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541-1614) έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στην Κρήτη, που αποτελούσε τότε τμήμα της ενετικής επικράτειας, και αργότερα ταξίδεψε στη Βενετία. Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης, όπως τονΤιντορέττο και τον Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε μαθητής, υιοθετώντας στοιχεία από τονμανιερισμό.

Το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα, αναγνωρίστηκε ως πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης που αξιοποίησε στοιχεία της Ανατολικής και Δυτικής παράδοσης, και το έργο του επανεκτιμήθηκε, διατηρώντας μέχρι σήμερα δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας στις 7 μ.μ θα μιλήσει ο Μάνος Στεφανίδης, επίκουρος καθηγητής ΑΕΙ Αθηνών με θέμα, «El Greco, ένας παγκόσμιος Έλληνας: μεταίχμιο και έκσταση». Μετά την παρουσίαση του μεγάλου αυτού Έλληνα ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα, η οποία θα συνοδεύεται από προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία θα συντονίσει ο κ. Σάκης Κάπαρης.

Ο Μάνος Στεφανίδης γεννήθηκε στο Πειραιά το 1954. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Kunstmuseum του Dusseldorf και στο Smithsonian Institution της Washington DC. Είναι διδάκτορας του ΑΠθ. Επί 25 χρόνια ήταν επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης. Το 2004 εξελέγη Λέκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και το 2005 μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Σήμερα διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Αθηνών, τμήμα θεατρικών Σπουδών.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture