Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Που κοιμούνται οι άστεγοι της πόλης; Αυξάνεται ο αριθμός τους

Πάτρα:Που κοιμούνται οι άστεγοι της πόλη...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Διαβάστε τα ακριβή σημερινά δεδομένα - - Οι παρεμβάσεις του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου

O αριθμός των αστέγων πολιτών στην Πάτρα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα, "που κοιμούνται αυτοί οι άνθρωποι", ιδιαίτερα τις κρύες και βροχερές νύχτες, προκαλεί το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και αναζητήσαμε απαντήσεις από την προϊσταμένη του Τμήματος Ευπαθών Ομάδων Αμαλία Τράκα. Η οποία και μας απάντησε άμεσα για την σημερινή κατάσταση στην πόλη και τις δυνατότητες του δήμου, να απαλύνει τον πόνο των άστεγων αυτών ανθρώπων.

Ο Δήμος μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού παρέχει, αυτή την στιγμή, προσωρινή φιλοξενία σε 10-15 άτομα και οικογένειες, σε ενοικιαζόμενο χώρο στην Πάτρα (τα άτομα αυτά εναλλάσσονται εφ’ όσον βρουν κάπου αλλού διαμονή ή θα αυξηθεί η διαθεσιμότητα σε κλίνες, αν υπάρξει αντίστοιχη ανάγκη.

OI ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 021214

Το προφίλ των φιλοξενούμενων – χωρίς να έχει υπάρξει κάποιου είδους αποκλεισμός – είναι κυρίως έλληνες μόνιμοι κάτοικοι Πατρών. Άντρες κατά πλειοψηφία αλλά και οικογένειες με ανηλικα. Έχουν φιλοξενηθεί και οικογένειες προσφύγων.

Επίσης για την προσωρινή φιλοξενία λαμβάνονται υπ’ όψιν κάποια κριτήρια όπως :

  • Το επείγον του θέματος στέγασης (οικονομικά στοιχεία, υποστηρικτικό περιβάλλον, εξώσεις, ύπαρξη ανηλίκων κλπ)

  • Η δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν οι αιτούντες

  • Η δυνατότητα να σταθούν μόνοι τους σε έναν χώρο χωρίς εποπτεία  - Αποφεύγονται περιπτώσεις πιθανής χρήσης και  διακίνησης ουσιών, αλκοόλ, περιστατικά που έχουν ιστορικό βίας,  ψυχιατρικά περιστατικά, πιθανές μεταδοτικές ασθένειες κλπ καταστάσεις που μπορούν να κινδυνέψουν οι ίδιοι ή άλλοι διαβιούντες στον εν λόγω χώρο.

  • Η  συνεργασία τους με την υπηρεσία για την βελτίωση της κατάστασης (πχ για επισκέψεις σε γιατρούς, έκδοση βιβλιαρίων υγείας, επιδόματα κλπ)

Παράλληλα στηρίζονται από την κοινωνική υπηρεσία για μια σειρά ζητήματα, όπως έκδοση πιστοποιητικών, επιδομάτων, εύρεση εργασίας (?),  διατροφή κλπ.

Δεδομένου ότι βάση νόμου "Άστεγος θεωρείται κάθε πολίτης ή οικογένεια που στερείται ή δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε κατοικία (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη) που να πληρεί τους όρους υγιεινής και ασφαλούς διαβίωσης με ύδρευση και ρεύμα», οι άστεγοι στην πόλη μας είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που είναι καταγεγραμμένοι στις υπηρεσίες του δήμου Πατρέων και ξεπερνούν τα 70 άτομα", δηλώνει στο thebest.gr η Προϊσταμένη του Τομέα Ευπαθών Ομάδων της Πάτρας, Αμαλία Τράκα.

Αρκετά άτομα έρχονται καθημερινά στις υπηρεσίες μας  για να ζητήσουν στέγη. Πολλοί από αυτούς χρωστούν ενοίκια, ρεύμα και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κομμένο ρεύμα ή κινδυνεύουν με έξωση.

Από τα άτομα που βρίσκονται στις πλατείες, οι περισσότεροι είναι γνωστοί στην υπηρεσία και έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν να βοηθηθούν αλλά δεν συνεργάστηκαν με την υπηρεσία μας και κατέληξαν πάλι στον δρόμο.

Κάποια άλλα άτομα είναι περιστατικά που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε μη προστατευμένο χώρο  (χρήστες ουσιών και αλκοολικοί, ψυχιατρικά κλπ).

Στο πλαίσιο αυτό ο Κοινωνικός Οργανισμός σχεδιάζει μια σειρά άλλες δράσεις προκειμένου να οργανώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποστήριξης των αστέγων.

Έχει υποβάλλει πρόταση και εγκρίθηκε η συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη Αστέγων»  για την πολύπλευρη στήριξη 25 άστεγων πολιτών.

Αν και η αρχική αίτηση του σχετικού τομέα του δήμου Πατρέων αφορούσε σε 70 άστεγους πολίτες, η πολιτεία θεώρησε ότι στην Πάτρα επαρκεί η φιλοξενία 25(!!!) ατόμων.

Επιπλέον ο Δήμος με τον Κοινωνικό Οργανισμό βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού Κοινωνικού  ξενώνα βραχυχρόνιας φιλοξενίας  για τους άστεγους συμπολίτες μας καθώς και υπνωτήριο για άστεγους, που δεν δύναται να ενταχθούν σε ξενώνα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις