Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Αντιμετωπίστε τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια με τη βοήθεια του ενδοσκοπικού laser

Αντιμετωπίστε τη χρόνια φλεβική ανεπάρκε...

Οι φλέβες είναι τα αγγεία τα οποία επιστρέφουν το οξυγονωμένο αίμα από τα κάτω άκρα στην καρδιά.

Αποτελεί συχνό πρόβλημα όλων των ηλικιών η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και απαιτεί συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο αντιμετώπισης για την ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων και την αποφυγή επιπλοκών (θρομβώσεις, δερματικές φλεγμονές, άτονα έλκη, ερυσίπελας κλπ).

Οι φλέβες είναι τα αγγεία τα οποία επιστρέφουν το οξυγονωμένο αίμα από τα κάτω άκρα στην καρδιά. Όταν τα τοιχώματα των φλεβών χαλαρώνουν, τότε αυτές διογκώνονται, η διάμετρός τους αυξάνεται επικίνδυνα, οι βαλβίδες καταστρέφονται και τα πόδια αρχίζουν να παραμορφώνονται. Το φαινόμενο των κιρσών εμφανίζεται αργότερα σε πιο προχωρημένα στάδια  οδηγώντας σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Μεταξύ των παραγόντων που συμβάλουν στην φλεβική ανεπάρκεια είναι και η ηλικία. Πιο συγκεκριμένα η συχνότητα των κιρσών ξεπερνά το 70% μετά το 50στο έτος της ηλικίας.

Άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα είναι:

Η παχυσαρκία
Η γενετική προδιάθεση
Η χρόνια δυσκοιλιότητα
Η παρατεταμένη ορθοστασία
Η καθιστική ζωή
Η έκθεση στον ήλιο (τους καλοκαιρινούς μήνες)

Τέλος, η γενετική προδιάθεση θεωρείται ο πιο ισχυρός παράγοντας διότι λόγω έλλειψης κολλαγόνου και ελαστίνης δημιουργείται η χαλάρωση των φλεβών και των βαλβίδων.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

πρήξιμο
οίδημα
πόνος
βαριά άκρα- εύκολη κόπωση
καυσαλγίες
αίσθημα τάσεως
κνησμό (φαγούρα)
νυχτερινές κράμπες
μουδιάσματα

Οι πιο σοβαροί κίνδυνοι είναι:

Ένα συχνό σύμπτωμα των κιρσών είναι η θρομβοφλεβίτιδα στην οποία το τοίχωμα της φλέβας φλεγμαίνει, δημιουργεί πόνο, το δέρμα είναι σκληρό, ζεστό, κόκκινο και πρησμένο. Ο πόνος είναι πολύ έντονος, συνεχής  και αργούν να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. 
Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, όπως είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η οποία είναι σοβαρή, γιατί ο θρόμβος είναι στο εν τω βάθει δίκτυο όπου υπάρχει ο κίνδυνος να μετατοπιστεί προς τους πνεύμονες και να δημιουργήσει πνευμονική εμβολή. Σ’ αυτή την περίπτωση η κατάσταση είναι επείγουσα και χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των φλεβικών δυσλειτουργιών κατέστη ευκολότερη ακόμα και σε προχωρημένα στάδια, καθώς και σε παχύσαρκους ασθενείς, χάρη στο ενδοσκοπικό laser 1470 nm. Με αυτήν την λεπτή επέμβαση καταργήσαμε το νυστέρι για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Είναι μια μέθοδος γρήγορη, ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική ενώ ο χρόνος αποθεραπείας δεν ξεπερνά τις τέσσερις με έξι ημέρες στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις. Αντίθετα με την παλιά μέθοδο-ανοιχτό χειρουργείο- η αποθεραπεία έφτανε τον ένα μήνα και περισσότερο.

Σύμφωνα με τον αγγειοχειρουργό-αγγειολόγο Δρ Χαράλαμπο  Ηλία, ο οποίος καθιέρωσε τη νέα μέθοδο στην Ελλάδα η νέα επεμβατική θεραπεία:

1. Γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη
2. Διαρκεί 50-60 λεπτά για το κάθε σκέλος
3. Δεν απαιτεί τομές
4. Αποκαθίσταται  η διάταση και λειτουργία των φλεβών χωρίς αφαίρεση των σαφηνών
5. Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
6. Ο ασθενής δεν χρειάζεται παυσίπονα
7. Επιστρέφει στην εργασία του σε 3-4 μέρες
8. Παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες
9. Δεν έχει τις υποτροπές που είχαν οι παλαιότερες-κλασικές μέθοδοι

Χαράλαμπος Ηλίας
Αγγειοχειρουργός- Αγγειολόγος
iliasxar.gr τηλ. 2107296277

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being