Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ανακάλυψαν τέχνη 40.000 ετών

Ανακάλυψαν τέχνη 40.000 ετών

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γεωμετρικά σχέδια σκαλισμένα στο Σπήλαιο του Γκόραμ στο Γιβραλτάρ

Η προσπάθεια εικαστικής, συμβολικής αναπαράστασης της φύσης δεν ξεκίνησε στο σπήλαιο της Αλταμίρα και άλλους χώρους όπου έζησε ο προϊστορικός άνθρωπος homo sapiens, αλλά πάει ακόμα πιο πίσω.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γεωμετρικά σχέδια σκαλισμένα στο Σπήλαιο του Γκόραμ στο Γιβραλτάρ τα οποία χρονολογούνται στα 39.000 έτη, δηλαδή δέκα χιλιάδες χρόνια πριν από την άφιξη του homo sapiens σε αυτή τη γωνιά του κόσμου.

Οι βραχογραφίες δεν είναι παρά γραμμές που διασταυρώνονται κάθετα, αποδίδονται στον εξαφανισμένο μας “ξάδελφο”, Άνθρωπο του Νεάντερταλ και χαρακτηρίζονται, όχι χωρίς ενστάσεις, ως πρωτόλεια έργα τέχνης.

«Είναι άραγε τέχνη;» αναρωτιέται για το τελευταίο εύρημα ο Κλάιβ Φίνλεϊσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας και διευθυντής του Μουσείου του Γιβραλτάρ. «Δεν το γνωρίζω. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι είναι αφηρημένο, έγινε εσκεμμένα και μας μιλά για τη σκέψη των Νεάντερταλ με τρόπο ώστε να τους κατανοήσουμε καλύτερα» σχολιάζει ο ερευνητής στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature.

Από την πλευρά του ο ειδικός στις βραχογραφίες, Πωλ Τάσον από το Πανεπιστήμιου Γκρίφιθ της Αυστραλίας σχολίασε ότι το εύρημα αποτελεί την πιο τρανταχτή διάψευση της υπόθεσης ότι οι Νεάντερταλ ήταν γνωσιακά υποδεέστεροι από τους σύγχρονους ανθρώπους. Υποστήριξε επίσης ότι η έρευνα απέδειξε ότι τα σχέδια στον βράχο έγιναν με μεγάλη προσπάθεια για λατρευτικούς σκοπούς, για σκοπούς επικοινωνίας με άλλους ή και τα δύο.

Ενστάσεις εκφράζονται και για τη χρονολόγηση της βραχογραφίας, καθώς τα πετρώματα δεν περιέχουν οργανικό υλικό και δεν μπορούν να υποβληθούν σε ραδιοχρονολόγηση με τη μέθοδο του άνθρακα-14.

Ο Άνθρωπος του Νεάντερταλ, με τον οποίο μας συνδέει μια μικρή γενετική συγγένεια, εμφανίστηκε στην Ευρασία πριν από περίπου 350.000 χρόνια και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από περίπου 30.000 χρόνια, λίγο μετά την άφιξη του σύγχρονου ανθρώπου από την Αφρική με τον οποίο συνυπήρξε για σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι παλαιοανθρωπολόγοι συνεχίζουν σήμερα να διαφωνούν για το κατά πόσο οι Νεάντερταλ (οι οποίοι είχαν εγκέφαλο λίγο μεγαλύτερο από το δικό μας) είχαν τις αφηρημένες γνωσιακές ικανότητες στις οποίες βασίζεται η γλώσσα και η θρησκευτικότητα. Χάντρες και άλλα στολίδια που έχουν βρεθεί σε άλλες τοποθεσίες Νεάντερταλ συνηγορούν σε αυτή την ιδέα, η οποία όμως δεν γίνεται ομόφωνα δεκτή.

Ωστόσο η σκαλισμένη επιφάνεια βρέθηκε καλυμμένη με ένα στρώμα σκόνης που περιείχε λίθινα εργαλεία όμοια με αυτά που κατασκεύαζαν οι Νεάντερταλ πριν από περίπου 30 με 39 χιλιάδες χρόνια. Θεωρητικά, λοιπόν, τα σχέδια μπορεί να είναι ακόμα αρχαιότερα, ίσως και 45.000 ετών, λένε οι ερευνητές.

Σημειώνεται ότι οι αρχαιότερες βραχογραφίες στην Ευρώπη βρίσκονται στο Σπήλαιο του Ελ Καστίγιο στη βόρεια Ισπανία.

Χρονολογούνται στα 40.000 χρόνια και περισσότερο, αλλά παραμένει άγνωστο αν δημιουργήθηκαν από το Νεάντερταλ ή από τον προϊστορικό άνθρωπο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture