Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Μόνο 21 εφοριακοί σ' όλη την χώρα για τον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων! - Τρεις στην Ηλεία και από ένας σε Πρέβεζα και Κέρκυρα

Μόνο 21 εφοριακοί σ' όλη την χώρα για το...

Τι γράφει ο Στέλιος Κράλογλου

Μόνο 21 εφοριακοί από όλες τις ΔΟΥ της χώρας θα διατεθούν, όπως αποφασίστηκε από το υπηρεσιακό συμβούλιο του ΥΠ.ΟΙΚ., για τον έλεγχο των αποδείξεων, ΦΠΑ κλπ στις τουριστικές περιοχές, όταν πέρυσι, την ίδια τουριστική περίοδο, μόνο κάθε εφορία ξεχωριστά διέθεσε 20 υπαλλήλους για τους προληπτικούς ελέγχους!

Η «δύναμη» των εφοριακών δεν επαρκεί για να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις ή δεν αποδίδουν ΦΠΑ και καταδεικνύει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ουσιαστικό σχέδιο ούτε πραγματική πρόθεση για να πατάξει την φοροδιαφυγή!

Εν μέσω τουριστικής περιόδου, γράφει ο Στέλιος Κράλογλου στο capital, η φοροδιαφυγή που διαπράττουν χιλιάδες επιχειρήσεις με το να αποφεύγουν την έκδοση αποδείξεων βρίσκεται εκτός ελέγχου. Οι επιτήδειοι επωφελούνται από την αποψίλωση του ΣΔΟΕ και της... ραστώνης στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι υπάρχοντες φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται χωρίς προσωπικό και δεν έχουν στη διάθεσή τους συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο με αναλυτικές οδηγίες για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένη τουριστική κίνηση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Μέχρι πέρυσι που η αρμοδιότητα διενέργειας των ελέγχων αυτών ανήκε στο ΣΔΟΕ, εφαρμοζόταν, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου, συγκεκριμένο σχέδιο βάσει του οποίου διενεργούνταν δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι σε επιχειρήσεις με δραστηριότητες συνδεδεμένες με τον τουρισμό, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καταστήματα πώλησης ειδών λαϊκής τέχνης, κοσμημάτων και ψευδοκοσμημάτων, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, δικύκλων και σκαφών αναψυχής, βενζινάδικα, μίνι μάρκετ κ.λπ.

Φέτος, η έναρξη της τουριστικής περιόδου βρήκε το υπουργείο Οικονομικών σε αναβρασμό και πλήρη αποδιοργάνωση με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πλέον στα μέσα Ιουλίου και να μην έχει ακόμη στελεχωθεί φοροελεγκτικός μηχανισμός!

Οι μηχανισμοί διενέργειας προληπτικών φορολογικών ελέγχων που έχουν συσταθεί στις ΔΟΥ με σκοπό να αντικαταστήσουν προσωρινά το ΣΔΟΕ (μέχρις ότου αρχίσει να λειτουργεί πλήρως η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΕΕ) δεν είναι σε θέση να διενεργήσουν αποτελεσματικούς και σε βάθος ελέγχους ούτε έχουν στη διάθεσή τους κάποιο συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για να πραγματοποιήσουν οργανωμένα ελέγχους στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, λόγω της έλλειψης κονδυλίων για την καταβολή υπερωριών και οδοιπορικών, τα συνεργεία προληπτικού ελέγχου των ΔΟΥ δεν μπορούν να διενεργούν ελέγχους κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή στα κέντρα διασκέδασης που λειτουργούν σε κοσμοπολίτικα νησιά και σε άλλες περιοχές της χώρας με μεγάλη τουριστική κίνηση να βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου!

Η κατανομή των «21», οι οποίοι αποσπώνται από εφορίες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων, θα γίνει ως εξής: 6 στη Ρόδο, 6 στη Σύρο, 3 στον Πύργο Ηλείας, 3 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, 2 στην Κέρκυρα και 1 στην Πρέβεζα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά