Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Έντονο το ενδιαφέρον των καλλιεργητών για την υδροπονική

Πάτρα: Έντονο το ενδιαφέρον των καλλιεργ...

Με επιτυχία οι εργασίες της ημερίδας

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας με θέμα «Υδροπονικές καλλιέργειες φυλλωδών λαχανικών», η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014 στην Πάτρα. Η προσέλευση αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, σε αυτή την πολύ σημαντική αλλά και ουσιώδη ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής  (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, σε συνεργασία με τον ΑγροΤύπο.

Την έναρξη καθώς και τον αρχικό χαιρετισμό πραγματοποίησε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Αχαΐας κ. Σταύρος Βέρρας, ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια της Αχαΐας είναι μία περιοχή που προσφέρεται και έχει πάρα πολλές δυνατότητες για την ιδρύση μονάδων υδροπονικής καλλιέργειας φυλλωδών λαχανικών.

Οι ομιλίες που παρουσιάστηκαν έγιναν από τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες στον τομέα της υδροπονίας και κάλυψαν με πολύ ολοκληρωμένο τρόπο όλα τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα της υδροπονικής καλλιέργειας των φυλλωδών λαχανικών. Ο Επικ. Καθηγητής του ΤΕΙ Καλαμάτας, κ. Αναστάσιος Κώτσιρας παρουσίασε όλα τα συστήματα υδροπονικής καλλιέργειας φυλλωδών λαχανικών που εφαρμόζονται στην πράξη με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο κ. Δημήτριος Σάββας, Αναπληρωτής Καθηγητής Λαχανοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο οποίος είναι ειδικός στη θρέψη των καλλιεργειών σε υδροπονικά συστήματα, ανέπτυξε διεξοδικά τις τεχνικές που ακολουθούνται κατά την υδροπονική καλλιέργεια στο σταμναγκάθι και το μαρούλι.

Για να μπορεί να είναι ακόμη πιο ολοκληρωμένη η συγκεκριμένη ημερίδα, παρουσιάστηκαν και οι εμπειρίες καταξιωμένων παραγωγών υδροπονικής καλλιέργειας φυλλωδών λαχανικών, όπως του κ. Γεώργιου Γκούμα, Τεχνολόγου Γεωπόνου. Ο συγκεκριμένος παραγωγός ανέδειξε όλα τα πρακτικά σημεία που πρέπει να προσέξει κάποιος όταν θέλει να ξεκινήσει αλλά και να λειτουργήσει μια μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας, όπως η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας, η εξέταση του νερού με το οποίο θα γίνεται η άρδευση, η επιλογή του εξοπλισμού, οι καθημερινές εργασίες κατά  τη διάρκεια της καλλιέργειας κτλ.

Παρουσιάστηκαν επίσης όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο συγκεκριμένος τρόπος καλλιέργειας, όπως η σημαντική αύξηση των αποδόσεων ανά στρέμμα,  η καλύτερη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, η δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης της παραγωγής, οι μειωμένες απαιτήσεις σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, κτλ. Επίσης, ξεκαθαρίστηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι τα παραγόμενα προϊόντα με την υδροπονική καλλιέργεια όχι μονο δεν υστερούν σε ποιότητα σε σχέση με αυτά που παράγονται στις συμβατικές καλλιέργειες, αλλά είναι και καλύτερα. Και αυτό γιατί με την υδροπονική καλλιέργεια τα φυτά παίρνουν ακριβώς τα ίδια στοιχεία με αυτά που παίρνουν και στο έδαφος, απλώς με την υδροπονική καλλιέργεια τα λαμβάνουν στις ιδανικές αναλογίες και στην ποσότητα που πραγματικά χρειάζονται. Ο κ. Δημήτριος Σάββας, Αναπληρωτής Καθηγητής Λαχανοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τόνισε επίσης ότι με την υδροπονική καλλιέργεια μπορεί κάποιος με φυσικό τρόπο να βελτιώσει τις οργανοληπτικές ιδιότητες των παραγόμενων προϊόντων, μεταβάλλοντας απλά την αγωγιμότητα του θρεπτικού διαλύματος.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με το τέλος της ημερίδας ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις και απαντήθηκαν πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό του κόστους ίδρυσης μίας μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας.

Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Περιφερειακής αρχής και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Το μόνο βέβαια που απομένει είναι να δούμε αν αυτό  το ενδιαφέρον μεταφραστεί σε πράξεις για τη στήριξη και προώθηση αυτού του ελπιδοφόρου τρόπου καλλιέργειας, για την ανάπτυξη της περιοχής. Αφού, όπως τονίστηκε στη συζήτηση που ακολούθησε οι περιφέρειες μπορουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το σκοπό.

Σημειώνεται όπως δηλώθηκε από τον ΑγροΤύπο ότι τα πρκατικά της ημερίδας θα δημοσιευτούν σε ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού Γεωργία-Κτηνοτροφία, το οποίο και θα σταλεί σε όλους τους συμμετέχοντες δωρεάν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις