Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Εφοπλιστές: Ατομικές συμβάσεις για να αυξηθούν οι θέσεις για έλληνες ναυτικούς

Εφοπλιστές: Ατομικές συμβάσεις για να αυ...

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης κατηγόρησε τους συνδικαλιστές

Ο στόχος για μεγαλύτερη απορρόφηση Ελλήνων ναυτικών στα ποντοπόρα πλοία μπορεί να επιτευχθεί σε μια τριετία, εφόσον όμως υπάρξουν ατομικές συμβάσεις εργασίας στα πληρώματα με μισθούς που ισχύουν στα διεθνή πρότυπα, σταθερό νομικό πλαίσιο και κατάλληλη συνδρομή από την ελληνική Πολιτεία, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Θ.Βενιάμης, τονίζοντας τη σημασία της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, καθώς και τις προοπτικές της.

Χαρακτήρισε λανθασμένη την κίνηση πολιτικών που έθεσαν επερωτήσεις στη Βουλή περί φοροελαφρύνσεων και παροχών στους εφοπλιστές.

Μίλησε ακόμη για υψηλό κόστος εργασίας στα ελληνικά ναυπηγεία, ενώ κατηγόρησε τα συνδικάτα για παρεμβάσεις που δυσχεραίνουν το έργο τους αποτρέποντας τους πλοιοκτήτες να φέρουν τα πλοία τους.

Ειδικότερα, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της έκθεσης των Ποσειδωνίων, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή, ο Θ.Βενιάμης ότι ο εφοπλισμός είναι στην Ελλάδα οικειοθελώς και ότι αυτό που επιθυμεί η εφοπλιστική κοινότητα είναι να εφαρμόζονται τα νομίμως ισχύοντα, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

«Είναι λάθος και ορισμένοι πολιτικοί να καταθέτουν επερωτήσεις στη Βουλή και να αναφέρονται σε φοροελαφρύνσεις και φορολογικές παροχές προς τους εφοπλιστές, όταν εμείς έχουμε τον φόρο χωρητικότητας τον οποίο έχουν κατοχυρώσει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και το έχουν πάρει οι περισσότερες και μη ευρωπαϊκές που ασχολούνται με τη ναυτιλία» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ είπε, επίσης, ότι όταν κάποια στιγμή ρώτησε κάποιον πολιτικό στη Βουλή να του κατονομάσει συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, του είπε ότι τα τρόφιμα και τα υλικά που μπαίνουν στα πλοία είναι αφορολόγητα.

«Αν αυτό θεωρείται φορολογική ελάφρυνση, ας το καταργήσουν» πρόσθεσε. «Αλλά αυτό που θα γίνει είναι να ζημιωθεί η ελληνική σημαία, καθώς πολλοί από τους πλοιοκτήτες θα μεταφέρουν άμεσα τα πλοία σε σημαία της Μάλτας ή της Κύπρου ή άλλης ευρωπαϊκής χώρας» δήλωσε.

Ακριβά τα ελληνικά ναυπηγεία

Απαντώντας σε ερώτηση αν στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν κατασκευές ή επισκευές σε ελληνικά ναυπηγεία είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο για έναν απλό λόγο, ότι οι ίδιοι οι συνδικαλιστές έχουν καταστρέψει από μόνοι τους την οποιαδήποτε τόλμη συναδέλφων να έρθουν στην Ελλάδα για να κάνουν επισκευές».

Και αυτοί που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν τεράστια προβλήματα να επισκευάσουν ένα βαπόρι χωρίς την παρέμβαση του συνδικάτου, που είναι και ο βασικός λόγος που δεν έρχονται στην Ελλάδα, βαπόρια, τόνισε.

Ο κ. Βενιάμης χαρακτήρισε επίσης υψηλό το κόστος εργασίας στα ελληνικά ναυπηγεία όταν βρίσκεται στα 35 ευρώ την ώρα, την ίδια στιγμή που στην Τουρκία είναι κάτω από 5 δολάρια την ώρα και στη γειτονική Βουλγαρία ίσως και 3 ευρώ.

Για το θέμα των ατομικών συμβάσεων εργασίας στα ποντοπόρα πλοία είπε ότι πρόσφατα, το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας MLC του ΙΜΟ, που υποχρεώνει, όταν δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας να εφαρμόζεται η ατομική.

Σε αυτό το σημείο είπε, επίσης, ότι, εδώ και λίγες ημέρες, το θέμα αυτό έχει λήξει καθώς ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας τους έχει διαβεβαιώσει ότι όταν δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας ισχύουν οι ατομικές.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ακόμα υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες με τα θέματα των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Ναυτιλίας θα επιλυθούν.

Αναφερόμενος στη φορολογία των αλλοδαπών πληρωμάτων στα πλοία υπό ελληνική σημαία, έκανε λόγο για λάθη που γίνονται πολλές φορές από τις κυβερνήσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα διορθωθεί, καθώς το συγκεκριμένο γεγονός δεν υπάρχει σε καμία χώρα στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά