Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Συναυλία - αφιέρωμα στον «Πάμπλο Νερούδα και τη Βιολέτα Πάρρα» από το Δημοτικό Ωδείο

Πάτρα: Συναυλία - αφιέρωμα στον «Πάμπλο ...

Την Παρασκευή 23 Μαΐου

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο υπό τον γενικό τίτλο «Το Ωδείο παρουσιάζει…», την Παρασκευή 23 Μαϊου στις 8.30 το βράδυ  στην αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου (Παλαιό Μουσείο) θα πραγματοποιηθεί  Συναυλία  Αφιέρωμα στον βραβευμένο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Χιλιανό ποιητή «Πάμπλο Νερούδα και τη Βιολέτα Πάρρα» σε συνθέσεις του Χιλιανού συνθέτη Luis Saglie  με τους διακεκριμένους καλλιτέχνες:

 

José Luis Urquieta: Όμποε

 

 

Luis Saglie: Συνθέτης/πιάνο

 

Fabiola Ojeda: Βιολοντσέλο

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

 

To Χιλιανό Μουσικό Γκαλά είναι ένα πρόγραμμα από πρωτότυπες συνθέσεις του συνθέτη Luis Saglie που βασίζεται σε θεματικό υλικό της Χιλιανής λαογράφου, Violeta Parra και σε λογοτεχνικά κείμενα του βραβευμένου με το βραβείο Νόμπελ Χιλιανού ποιητή, Πάμπλο Νερούδα. Όλο αυτό το ρεπερτόριο είναι το αποτέλεσμα επίσημων αιτημάτων στον Luis Saglie από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών της Χιλής.  Το 1999 το σχέδιο «Αφιέρωμα στη Βιολέτα Πάρρα» επέφερε πολλά έργα μουσικής δωματίου για φλάουτο, τσέλο, ακορντεόν και πιάνο, βασισμένο σε θέματα της Βιολέτα Πάρρα ως μέρος της  παραγωγής CD και μιας εθνικής τηλεοπτικής συναυλίας από το Εθνικό Κογκρέσο της Χιλής ένα χρόνο αργότερα. Από την πρεμιέρα του, το ρεπερτόριο αυτό έχει εκτενώς εκτελεσθεί σε όλη την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική. Το 2013, το έργο «Αφιέρωμα στο Πάμπλο Νερούδα» έγινε για την επέτειο των 40 ετών από το θάνατο του. Ένα ρεπερτόριο  μουσικής για όμποε, πιάνο και φωνή δημιουργήθηκε, το οποίο ενσωματώνει την απαγγελία ποιημάτων του Νερούδα κατά έναν ελεύθερο και μουσικά δια-συνθετικό τρόπο. Αυτό το ρεπερτόριο έκανε πρεμιέρα σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής  κατά το έτος 2014 και τώρα θα ξεκινήσει πρεμιέρες στην Ευρώπη και η πρώτη πρεμιέρα για την Ευρώπη γίνεται στην Ελλάδα με τρεις μοναδικές εμφανίσεις, στην Αθήνα την Πέμπτη 22 Μαϊου, στην πόλης μας την Παρασκευή 23 Μαϊου και στην Κέρκυρα την Τρίτη 27 Μαϊου.

 

Λουίς Σάγλιε έχει τελειώσει  σπουδές στις ΗΠΑ και τη Βιέννη  ως συνθέτης, μαέστρος, πιανίστας και παιδαγωγός. Ως συνθέτης, έχει δημιουργήσει μια εξατομικευμένη μουσική φωνή, που ξεχωρίζει από εκτεταμένο χρωματισμό και ελεύθερη τονικότητα καθώς και την απορρόφηση των εξωτερικών ιδιωματισμών και υφολογικών στοιχείων από διάφορες μουσικές παραδόσεις και πολιτισμούς. Το μουσικό υλικό πίσω από το Αφιέρωμα στη Βιολέτα Πάρρα και το Πάμπλο Νερούδα, είναι σαφώς ένα καινοτόμο ρεπερτόριο από το Λουίς Σάγλιε της σύγχρονης συναυλιακής μουσικής που συνειδητά σέβεται και εκθέτει τις καλλιτεχνικές και μουσικές ρίζες των εθνικών συναδέλφων του, Βιολέτα Πάρρα και Πάμπλο Νερούδα.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚO  Luis Saglie

Συνθέτης / Μουσικός Διευθυντής / Πιανίστας / Παιδαγωγός

 

Ο Luis Saglie, χιλιανός, έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως συνθέτης τόσο από επαγγελματίες μουσικούς όσο και από το κοινό και τον τύπο. Έλαβε μία αξιόλογη μουσική εκπαίδευση σαν συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας στην Ευρώπη (Hochschule fur Musik/Konservatorium-Βιέννη, Αυστρία) και στις ΗΠΑ (UCLA), επιτυγχάνοντας μία γρήγορη επαγγελματική εξέλιξη στη μουσική καριέρα του, και μία συνεχή ζήτηση ως σύμβουλος επιμελητής από χειριστές μουσικών οργάνων, συμφωνικές,  μουσική  δωματίου, πανεπιστήμια και καλλιτεχνικά κέντρα..Ως συνθέτης, ο μαέστρος Saglie έχει συνεργαστεί με σολίστες της Φιλαρμονικής της Βιέννης, της Συμφωνικής Ορχήστρας της Αυστριακής Ραδιοφωνίας, της Ορχήστρας Niederösterreichiches Tonkünstler της Αυστρίας, καθώς και για το Κέντρο Herbert von Karajan της Βιέννης, το Ίδρυμα Theodor Körner της αυστριακής προεδρίας, το Musikwerkstatt Βιέννης, το Florisdorfer Chorvereinigung Harmonie, το Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, την Ορχήστρα Δωματίου του Σπλιτ στην Κροατία, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Συμφωνική Ορχήστρα της Λόχα στον Ισημερινό, την Συμφωνική Ορχήστα της Λα Σερένα στη Χιλή και και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών της Χιλής.Το έργο του ως συνθέτη έχει αναγνωρισθεί και τα έργα του έχουν παιχτεί από  επαγγελματίες σολίστες στην Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Μοντενέγρο, Σλοβενία, Μεξικό, Ισημερινό, Χιλή, Αγγλία,  ΗΠΑ και άλλες χώρες. Έχει συνθέσει μία όπερα (που η επιτυχημένη  πρεμιέρα της στη Βιέννη έγινε υπό την μπαγκέτα του ίδιου του συνθέτη), συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου, μουσική για διαφορετικά όργανα σόλο, μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο.Ο Luis Saglie, επίσης παραμένει ενεργός ως πιανίστας και μουσικός διευθυντής, συνεργαζόμενος με συναδέλφους και επαγγελματικά μουσικά σύνολα σε διεθνές επίπεδο. Έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια και διετέλεσε ως Προϊστάμενος του Τμήματος Σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Κουένκα στον Ισημερινό, ως Καθηγητής Σύνθεσης και Μουσικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Εθνικού Ωδείου του Ισημερινού και Καθηγητής Μουσικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μαναμπί, στον Ισημερινό. Αυτή τη στιγμή, ο μαέστρος Saglie  είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του EICLA (Διεθνή Συνάντηση για Λατινοαμερικάνους Συνθέτες), γεγονός που συντονίζει με τον αναγνωρισμένο μαέστρο Samuel Adler (The Juilliard Scholl/Eastman School of Music) και που οι δύο θα διδάξουν στη Χιλή ως εκπαιδευτικοί, μαζί με άλλους προσκεκλημένους συνθέτες διεθνούς φήμης, στο άμεσο μέλλον. Από το 2014, κατέχει τη θέση του πανεπιστημιακού καθηγητή μουσικών τεχνών στη Χιλή.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚO Jose Luis Urquieta

Γεννήθηκε στη Λα Σερένα, Χιλή όπου ξεκίνησε τις σπουδές του στην έδρα Όμποε του πατέρα του Jose Urquieta Varela στο Πειραματικό Μουσικό Σχολείο «Jorge Peña Hen».Στη συνέχεια μελετά με τους καθηγητές Daniel Vidal, Jorge Postel και Rodrigo Herrera στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής.Εγκαθίσταται στην Ευρώπη για να συνεχίσει τις σπουδές του ξεκινώντας στο Μοντπελιάρ, Γαλλία, όπου μελετά με τον μαέστρο Christian Schmitt. Φοιτά τις ανώτερες σπουδές του με του Μαέστρους Thomas Indermühle και Pilar Fontalba στο Μουσικό Ωδείο των Βαλεαρίδων Νήσων, Ισπανία όπου αποφοιτά με έπαινο και το «Έκτακτο Βραβείο Τελειοφοίτων».Συνεχίζει τη μόρφωσή του στη Γερμανία όπου φοιτά στο Musikhochschule de Karisruhe, όπου κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην έδρα Μεταπτυχιακών Σπουδών του καθηγητή Thomas Indermühle, Μουσική Δωματίου μαζί με το μαέστρο Krystian Nyquist και Όμποε Μπαρόκ  μαζί με την Susanne Regel.Αφιερώνετα στη  διάδοση της λατινοαμερικάνικης μουσικής κάνοντας συναυλίες αυτού του είδους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, Ασίας, της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.Συνεργάζεται ως προσκεκλημένος σε διάφορες ομάδες «Ensemble Σύγχρονης Μουσικής των Βαλεαρίδων Νήσων», «Συμφωνική Ορχήστρα της Ναβάρρα», «Συμφωνική Ορχήστρα των Βαλεαρίδων Νήσων», Ισπανία, «Ensemble Detif», Γερμανία, «Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μπουένος Άιρες», Αργεντινή, «Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μεντεγίν», Κολομβία, «Ορχήστρα Ιβηρο-Αμερικανικής χερσονήσου Cab-Unesco», Βενεζουέλα, «Ορχήστρα της Αμερικής», ΗΠΑ. «Συμφωνική Ορχήστρα της Χιλής», «Quinteto Deco», Χιλή.Συνεργάζεται στενά με διάφορους συνθέτες και κάνει πρεμιέρες έργων αφιερωμένων στον ίδιο, μουσικής δωματίου και για Ομπόε μόνο. Οι τελευταίες δουλειές του, αυτού του είδους, ήταν το αφιέρωμα στον Πάμπλο Νερούδα του συνθέτη Luis Saglie. Αυτό το ρεσιτάλ για ομπόε και πιάνο εγκαινιάσθηκε με μία περιοδεία συναυλιών στον Ισημερινό και θα παρουσιασθεί το 2014 με μία περιοδεία σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Επίσης συνεργάζεται με τον Μαέστρο Guillermo Rifo ο οποίος του έχει γράψει διάφορα έργα, ενώ το τελευταίο είναι η συναυλία με τον τίτλο «Desértica» (ερημωμένη) για Ομπόε σολίστα, έγχορδα και κρουστά. Η ενεργή ατζέντα του με συναυλίες περιλαμβάνει εμφανίσεις στη Χιλή, τον Ισημερινό, την Αργεντινή, το Περού, τη Βολιβία, τη Γουατεμάλα, το Μεξικό, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη, την Κολομβία, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Μαρρόκο. Ο κύριος Urquieta είναι ένας “Καλλιτέχνης Rigoutat”, της φημισμένης γαλλικής εταιρείας Όμποε, επιπλέον είναι ο σολίστας Όμποε της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου της Λα Σερένα. Ο José Luis Urquieta έχει την τιμή να παίζει με ένα Oboe Rigoutat μοντέλο “J”.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚO  Fabiola Ojeda

H Χιλιανή τσελίστα Fabiola Ojeda ξεκίνησε τις σπουδές της στο βιολοντσέλο στο Πανεπιστήμιο Austral της Χιλής, στην πόλη της Βαλδίβια. Το 1995 της απονεμήθηκε υποτροφία από το Georgia State University (Ατλάντα, ΗΠΑ), όπου σπούδασε με την καθηγήτρια Martyha Gerscheski. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία με τον Καθηγητή Marcio Carneiro αποκτώντας στη συνέχεια το Δίπλωμa Καλλιτέχνη και Ερμηνευτή Βιολοντσέλο στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής Musikhochshule Münster, με τον Καθηγητή Matias de Oliveira Pinto.Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Columbus και του Ατλάντα Ballet (GA), καθώς και στην Ευρώπη, της Ολλανδικής Νεανικής Συμγωνικής, της Ορχήστρας Δωματίου του Detmold, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Θεάτρου του Münster και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Osnabrück. Η  Fabiola επιπλέον έχει πραγματοποιήσει μία σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα, εργαζόμενη ως βοηθός  με νέους μαθητές των καθηγητών Gerchefski (ΗΠΑ) και του Oliveira Pinto στο Πανεπιστήμιο  «Julius Stern Institut der Universität Kunst»  στο Βερολίνο. Επίσης, αναλαμβάνει μια μόνιμη θέση ως καθηγήτρια στο "Musik und Bielefeld Kunstschule "(Nordheimwestfallen- Γερμανία), και που κατέχει για πέντε χρόνια.Στη Χιλή βραβεύθηκε στα " Νέα Ταλέντα»  του Πολιτιστικού Συλλόγου του Μπίο Μπίο και έλαβε τη 1η θέση στο Διαγωνισμό Jorge Peña Hen ( 1992 ). Στις ΗΠΑ παίρνει την 1η και 2η θέση στον διαγωνισμό " Georgia Society Young Artist” ( 1998-1997), ενώ στη Γερμανία είναι υπότροφος του “Yehudi Menuhin Live Music Now” μαζί  με την μπαρόκ ορχήστρα του «Gruppo Vitalino», δίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο συνεχή ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στοην Περιοχή Nordheimwestfallen.Η Fabiola έχει συμμετάσχει σε master classes με τους μαέστρους Maria Kliegel, Jaap ter Linden, Eugene Friesen, Anatoly Krastev, Collin Carr και  Antonio Meneses.  Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στην Ελλάδα κατέχει τη θέση του 1ου τσέλο της Ορχήστρας Δωματίου της  Όπερας Αθηνών.

ΧΙΛΙΑΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΚΑΛΑ

Συνθέσεις του Luis Saglie ως αφιέρωμα στον Πάμπλο Νερούδα και την Βιολέτα Πάρρα

JOSE LUIS URQUIERA, ομπόε

FABIOLA OJEDA, τσέλο/φωνή

LUIS SAGLIE, συνθέτης και πιανίστας

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ά Μέρος

ΝΕΡΟΥΔΑ (2013)                                                                 Luis Saglie

Μόνο για όμποε

ΔΥΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΛΕΤΑ (1999)    Luis Saglie

Για τσέλο και πιάνο

Σχετικά με δύο μουσικά θέματα της Βιολέτα Πάρρα

Ι. Η πλύστρα

ΙΙ. Ενώνονται δύο περιστέρια

ΤΡΕΙΣ ΩΔΕΣ (2013)                                                   Luis Saglie

Για όμποε και πιάνο (με απαγγελία του Πάμπλο Νερούδα)

Εμπνευσμένες από στίχους του Πάμπλο Νερούδα

Ι. Ωδή στην Ποίηση

ΙΙ. Ωδή στο Μήλο

ΙΙΙ. Ωδή στους λαϊκούς τραγουδιστές

 

Β'  Μέρος

ΣΟΝΑΤΙΝΑ ΓΙΑ ΟΜΠΟΕ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ (2013)     Luis Saglie

Ι. ΝΕ

ΙΙ. ΡΟΥΔΑ

ΙΙΙ. ΔΑ

Γραμμένη ως αφιέρωμα στα 40 χρόνια από το θάνατο του Πάμπλο Νερούδα

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΕΤΑ ΠΑΡΡΑ (1999)         Luis Saglie

Μόνο για πιάνο

Φαντασία σχετικά με μουσικά θέματα τις Βιολέτα Πάρρα

ΝΕΡΟΥΔΙΑΝΑ (2013)                                                          Luis Saglie

Για φωνή, όμποε και πιάνο

Αφιέρωμα στο 20ο ποίημα από τα Είκοσι Ποιήματα περί Έρωτα του Πάμπλο Νερούδα

ΤΡΙΟ Νο. 1 (1999)                                                                  Luis aglie

Για φλάουτο/όμποε, τσέλο και πιάνο

Σχετικά με δύο μουσικά θέματα της Βιολέτα Πάρρα

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture