Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ζεστό το χειροκρότημα για την Ελληνική ταινία "Χenia" του Πάνου Κούτρα χθες στις Κάνες - Δείτε Φωτό

Ζεστό το χειροκρότημα για την Ελληνική τ...

Μαζί με τον σκηνοθέτη ήταν στο κόκκινο χαλί και οι δύο νεαροί ηθοποιοί του φιλμ Νίκος Γκέλια και Κώστας Νικούλι

Η έκτη ημέρα του 67ου Φεστιβάλ Κανών μπορεί να ανακηρυχθεί σε «Μέρα Xenia», μιας και γέμισε με την παρουσία της νέας ταινίας του ταλαντούχου σκηνοθέτη Πάνου Χ. Κούτρα και των συντελεστών της.

Καλές εντυπώσεις άφησαν και οι ταινίες «Maps to the Stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και «Foxcatcher» του Μπένετ Μίλερ με τις ερμηνείες έκπληξη του Στιβ Καρέλ και του Μαρκ Ράφαλο.

Η χθεσινή Δευτέρα λοιπόν ήταν «Μέρα Xenia» για το Φεστιβάλ Κανών, τουλάχιστον για την Ελληνική αποστολή αλλά και για κάποιους χιλιάδες θεατές και επαγγελματίες που συνέρρευσαν στις δύο προβολές της ταινίας, τη μεσημεριανή δημοσιογραφική και τη βραδινή επίσημη, για να γεμίσουν δυο φορές ασφυκτικά την αίθουσα Ντεμπισί, χωρητικότητας 1068 ατόμων.

Ο Πάνος Χ. Κούτρας, δημιουργός αξιόλογων και τολμηρών φιλμ όπως η «Στρέλλα» (που την είχε προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας), οι δυο πρωταγωνιστές του, Νίκος Γκέλια και Κώστας Νικούλι και ολόκληρη η πολυπληθής ομάδα της ταινίας «Xenia» που προβλήθηκε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα – Un Certain Regard», χαμογέλασε στους φωτογράφους στο πρωινό photocall και το βράδυ, με ελαφριά βροχή που κανέναν δεν πτόησε, ανέβηκε το κόκκινο χαλί, όπως γράφει το σάιτ flix.gr.

«Με την καλύτερη και πιο ώριμη σκηνοθετικά ταινία της καριέρας του, ο Πάνος Χ. Κούτρας δεν περιορίζεται σε ένα πολιτικό σινεμά καταγγελίας αλλά καταθέτει ένα τρυφερό, ουμανιστικό μανιφέστο. Προσφέροντας φιλοxenia, την ιστορική στιγμή που τη χρειαζόμαστε όσο ποτέ», όπως έγραψε μετά την προβολή της ταινίας στις Κάνες το Flix.gr.

Μετά την πρωινή φωτογράφηση σειρά είχε η επίσημη παρουσίαση του φιλμ το βράδυ, στο κόκκινο χαλί του διάσημου φεστιβάλ. Το καλωσόρισμα στην σκηνή της αίθουσας Ντεμπισί, από τον Τιερί Φρεμό, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ των Κανών ήταν πολύ θερμό και εγκάρδιο με τους συντελεστές του φιλμ από την Ελλάδα ν' ανεβαίνουν στη σκηνή για την παρουσίαση της ταινίας και τον Πάνο Χ. Κούτρα να κάνει ένα συγκινητικό «πρόλογο».

Όπως είπε, «ευχαριστώ τον Τιερί Φρεμό που αγάπησε την ταινία και την επέλεξε για το Φεστιβάλ, θα μιλήσω σύντομα, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν στο να γίνει η ταινία, πράγμα όχι προφανές, κι εκείνους που βοήθησαν στο… να τελειώσει η ταινία, πράγμα ακόμα δυσκολότερο, τους περισσότερους τους βλέπετε εδώ, στη σκηνή.

Η ταινία μιλά πολύ για την οικογένεια κι έτσι θα ήθελα να την αφιερώσω στη δική μου οικογένεια, τη μητέρα μου, τον αδελφό μου και τον σύντροφό μου στη ζωή και σε όλα μου τα “αδέλφια” που αγωνίζονται να βρουν την κατεύθυνσή τους, σ’ αυτόν τον μακρύ και γεμάτο στροφές δρόμο».

Με τη λήξη της προβολής του «Xenia», το χειροκρότημα ήταν ζεστό και… δεν σταματούσε με τίποτα, με τους προβολείς πάνω στους συντελεστές της ταινίας, το κοινό όρθιο και τον Τιερί Φρεμό, μπροστά τους να χειροκροτά ενθουσιασμένος.

Παρών στην πρεμιέρα στις Κάνες ήταν και ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου που επίσης παίζει στην ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα.

*Την ίδια μέρα, ο Καναδός Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και οι ηθοποιοί του «Maps to the Stars», Τζούλιαν Μουρ, Μία Γουασικόφσκα, Ρόμπερτ Πάτινσον, Σάρα Γκέιντον και Τζον Κιούζακ, έδωσαν συνέντευξη Τύπου ενώ το βράδυ πάτησαν κι αυτοί το κόκκινο χαλί στην επίσημη προβολή της ταινίας. «Η ταινία μου δεν είναι μια επίθεση εναντίον του Χόλιγουντ» εξήγησε ο Κρόνενμπεργκ.

«Πρέπει να κοιτάξετε βαθύτερα. Η δράση θα μπορούσε να εκτυλίσσεται στη Wall Street, στην Ουάσινγκτον, οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να τα καταφέρουν και να γίνουν πετυχημένοι και πλούσιοι».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture