Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στις προθήκες και πάλι, σε Β΄ έκδοση «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» που είχε εξαντληθεί

Στις προθήκες και πάλι, σε Β΄ έκδοση «Η ...

Το βιβλίο, που είναι γραμμένο από τον ερευνητή Γιώργο Μόσχο

Στις προθήκες των πατραϊκών βιβλιοπωλείων «Πρωτοπορία», «Γωνιά του Βιβλίου» κ.α., βρίσκεται από χθες το βιβλίο που έγινε οδηγός για τον πρώτο «Αντιφασιστικό Περίπατο Πάτρας» στις 6 Απριλίου 2014, από την δημοτική παράταξη «ΡΑΠ - Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» υπό τον τίτλο «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» των εκδόσεων Γιάννης Πικραμένος.
Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη ημερομηνία του 1944 οι ναζί είχαν κηρύξει τον πόλεμο κατά της αγωνιζόμενης Ελλάδας εναντίον των Ιταλών φασιστών, στο Αλβανικό μέτωπο, ενώ 20 ημέρες μετά παραδίδεται η Πάτρα από τον στρατηγό Καραβοκύρη στους Γερμανούς ως ανυπεράσπιστη πόλη.
Το βιβλίο, που είναι γραμμένο από τον ερευνητή Γιώργο Μόσχο και αποτελεί αναψηλάφηση στα άδυτα της πατραϊκής ιστορίας, ήταν εξαφανισμένο από την κυκλοφορία εδώ και τέσσερις μήνες και επανεμφανίσθηκε σε Β΄ έκδοση, ανανεωμένο και συμπληρωμένο με νέα κεφάλαια που κοσμούνται από φωτογραφίες-ντοκουμέντα της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα από την άφιξη τον Σεπτέμβριο του 1944 στο, απελευθερωμένο από τον ΕΛΑΣ, αεροδρόμιο Αράξου της αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του 26ετούς κόμητος συνταγματάρχη Τζέλικο, αλλά και από αγωνιστών που βρέθηκαν στην σκιά των γεγονότων της αγωνιζόμενης κοινωνίας κατά του ιταλικού φασισμού και στην συνέχεια του γερμανικού ναζισμού.
Επίσης μέσα από τις σελίδες του -αυξημένες κατά το ένα πέμπτο από την αρχική του έκδοση- παρελαύνουν πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών.
Το βιβλίο «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» εμφανιζόμενο επισήμως στις 17 Μαΐου 2013, για πρώτη φορά στην «Αγορά Αργύρη» της Πάτρας, έχει προκαλέσει θετικές κριτικές και από τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου εξαντλήθηκε η πώλησή του.
Αεροσκάφος τύπου "Ντακότα Mark III" του στρατηγείου της Αδριατικής προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Αράξου, ενώ ομοειδές σκάφος έχει ήδη προσεδαφισθεί. Σεπτέμβρης 1944.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture