Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

maydayz. The sequel «Μια απαραίτητη ξαστεριά»

maydayz. The sequel «Μια απαραίτητη ξαστεριά»

Το maydayz θέλει να αποτελέσει μια δημιουργική πλατφόρμα για την παρουσίαση σημαντικών στιγμών της χρονιάς που πέρασε

Η ομάδα πολιτισμού και επικοινωνίας AREA 51 παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της νεανικής πλατφόρμας πολιτισμού maydayz 2014 που παρουσιάζεται στο Θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας 23 Απριλίου με 2 Ιουνίου 2014.

Με μια ματιά:

6 θεατρικές παραστάσεις

3 παραστάσεις χορού

3 συναυλίες

4 παρουσιάσεις βιβλίων

16 Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσαλοννίκης

Αφιέρωμα Θεάτρου Σκιών: «Γειά σου Γιάνναρε!»

Acting workshop: Το θεατρικό συμβάν ως δυναμικό σύστημα

Μιλώντας για την διοργάνωση του 2014 ο συντονιστής της AREA 51 Δημήτρης Τουλιάτος ανέφερε ότι : «Το 2013, μερικές μέρες πριν από το ξεκίνημα του παρθενικού maydayz, η βασική ερώτηση ήταν: τι ακριβώς έχει να προσθέσει μια διοργάνωση σαν αυτή στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης.

Την στιγμή που υπάρχει ήδη το Φεστιβάλ της Πάτρας, το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, οι εκδηλώσεις των πολιτιστικών ομάδων, των ερασιτεχνικών ομάδων, του Πανεπιστημίου κλπ.

Την στιγμή που υπάρχουν οι εξαιρετικές παρατάσεις του ΔΗΠΕΘΕ, του θεάτρου ΑΓΟΡΑ, του Λιθογραφείου κλπ.

Η απάντηση δεν είναι στην θεματολογία, δεν βρίσκεται στην μορφή και το ύφος των παραστάσεων και των γεγονότων που περιλαμβάνει.

Το maydayz θέλει να αποτελέσει μια δημιουργική πλατφόρμα για την παρουσίαση σημαντικών στιγμών της χρονιάς που πέρασε, απ όπου και αν προέρχονται. Στιγμών του θεάτρου, σημαντικών βιβλίων, μουσικές και χορός, εικαστικές δημιουργίες, φιλοξενουνται και προτείνονται. Για να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση, ευκαιρία για προβληματισμό. Να γίνουν πεδίο σύνθεσης, αλλά και αντιπαραθέσεων.

Δεν θέλουμε μια διοργάνωση όπου όλα θα είναι ωραία και τακτικά.

Δεν χρειαζόμαστε άλλη μια συγκέντρωση ένος θαυμαστού μέσου όρου.

Θέλουμε άκρα, εντάσεις και ενστάσεις.

Θέλουμε να γίνει το maydayz, αφορμή για δημιουργικά όνειρα, όπως θέλαμε και πέρσυ.

Φέτος η διοργάνωσή μας έχει την υποσημείωση, «Μια απαραίτητη ξαστεριά»

Αυτό αναζητούμε λοιπόν στο maydayz 2014, μια απαραίτητη ξαστεριά!», κατέληξε ο κ. Τουλιάτος

Μερικές βασικές στιγμές του 2014

Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε 5 από τις πιο σημαντικές παραστάσεις της χρονιάς που πέρασε.

Το 4.48 Ψύχωση, είναι μια από αυτές.

Η Άντζελα Μπρούσκου, δεν χρειάζεται συστάσεις.

Είναι κατά την γνώμη μας η πιο παρεμβατική σκηνοθέτης και δημιουργός της χώρας μας και είναι μεγάλη μας χαρά που συμμετέχει στο maydayz.

Στην συνέχεια η Άντζελα Μπρούσκου αναφέρθηκε στην συμέτοχή της με την παράσταση 4.48 Ψύχωση, στο πρόγραμμα του maydayz 2014 και τόνισε ότι είνα μεγάλη χαρά της  να υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιασθεί η παράσταση αυτή και στο κοινό της Πάτρας.

Το σημαντικό κείμενο της Σάρα Κέην, μάς καλεί να αντιμετωπίσουμε την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχικής εμπειρίας σε όλο τον τρόμο και την ομορφιά. «Είναι ένα ταξίδι στην ύπαρξη της ανθρώπινης ψυχής. Ένα προφητικό κείμενο που σχεδόν καθημερινά το ξαναβρίσκουμε μπροστά μας.

Ειδικά σήμερα όπου μέσα από χιλιάδες φάρμακα υποστέλουμε τη ζωτικότητά μας, τις αντίδρασης και της εξέγερσης» ανέφερε η Άντζελα Μπρούσκου.

Η ηθοποιός Παρθενόπη Μπουζούρη, που συμμετέχει επίσης στην παράσταση ανέφέρθηκε όχι μόνο για τον δικό της ρόλο ως ασθενής, αλλά και για τον ρόλο του κοινού που μέσα από την παράσταση βιώνει την ‘ψύχωση’  της συγγραφέως. Και οι δυο εξετάζουν την απόγνωση με μια διαφορετική οπτική χαρακτηρίζοντας την ως ‘όμορφη’ κάποιες φορές διότι ‘μέσα από την απόγνωση γεννιέται κάτι ωραίο’ επισημαίνει η Μπρούσκου όπως είναι το έργο αυτό. Στην παράσταση συμμετέχουν τέσσερις ηθοποιοί και η μουσικός Nalyssa Green.

Στην συνέχεια ο σκηνοθέτης και μαθηματικός Παύλος Σούλης, αναφέρθηκε στο acting workshop θα διεξαχθεί με θέμα: Το θεατρικό συμβάν ως δυναμικό σύστημα και μάλιστα υπό την Αιγίδα και την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ και του καλλιτεχνικού του διευθυντή θοδωρή Αμπαζή.

«Ζητούμενο του εργαστηρίου είναι η μελέτη και ανάλυση των κινητικών και λεκτικών φράσεων θεωρώντας το ανθρώπινο σώμα δέκτη πολλαπλών ερεθισμάτων από τον περιβάλλοντα χώρο. Στόχος είναι η ανάδειξη των φυσικά παραγόμενων κινήσεων και της ποιητικής λειτουργίας του θεατρικού λόγου μέσω απλών και πολύπλοκων εξωτερικών πεδίων δυνάμεων (κείμενο, χώρος, μουσική). Πρόκειται για μια πρωτότυπη / καινοτόμα προσέγγιση της θεατρικής δράσης που αξιοποιεί την επιστήμη για να καταγράψει, μέσα από το πείραμα, τη διαφορετική εξέλιξη της ίδιας δράσης, δίνοντας τη δυνατότητα στον άνθρωπο επί σκηνής (ηθοποιό) να εντοπίσει τις καλύτερες δυνατές αρχικές συνθήκες για να προσεγγίσει το αντικειμενικό αποτέλεσμα.

Εξετάζει την απόδοση του ηθοποιού επηρεασμένη από την συμπεριφορά του κοινού. Εξέφρασε την χαρά του όχι μόνο που θα πραγματοποιηθεί το acting workshop στα πλαίσια του maydayz στην Πάτρα αλλά και για την ύπαρξη ενός τέτοιου είδους φεστιβάλ.

Στην συνέχεια ο Καραγκιοζοπαίχτης και ιδρυτής του Μαύρου Θεάτρου Πάτρας, Κώστας Μακρής αναφέρθηκε στο αφιέρωμα του maydayz στον Γιάννη Μουρελάτο, ή Γιάνναρο. με τίτλο: «Γειά σου Γιάνναρε!»

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πουμε πολλά για το Γιάνναρο.

Η Πάτρα ξέρει, η Ελλάδα ξέρει. Εγώ μονάχα έχω να σας πω δυο πράγματα.

Στο μικρό αφιέρωμα που θα κάνουμε θα παίξουμε παραστάσεις του Γιάνναρου, παραστάσεις γραμμένες για το Γιάνναρο.

Θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία και σκηνικά δικά του.

Θα προσπαθήσουμε να περπατήσουμε στα βήματα του Γιάνναρου.

Κοντά μας θα είναι και η οικογένειά του, αλλά και οι φίλοι του, που θα τον τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο.

Θα ξεκινήσουμε την Τετάρτη 23 Απριλίου του Πάσχα και για τρεις μέρες θα έχουμε παραστάσεις απόγευμα και βράδυ, θα έχουμε μουσικές θα έχουμε έκθεση με ενθυμήματα του Γιάνναρου.

Δεν θα κάνουμε όμως μνημόσυνο. Θα κάνουμε γιορτή!

Αυτό είναι το αφιέρωμα μας. Μια αναφορά στο Γιάνναρο.

Και γι αυτό διαλέξαμε για τίτλο μια στροφή από ένα τραγούδι του Μπάμπη Γκολέ το: Γειά σου, Γιάνναρε!

Ο υπεύθυνος του «Γυμού Οφθαλμού» Νίκος Καβαδίας,  αναφέρθηκε στην συνέχεια για την παρουσίαση επιλεγμένως ταινιών του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης που φέτος συμπληρώνει 16 χρόνια δημιουργικής παρουσίας!

Ο τίτλος της ενότητας αυτής είναι Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης δια του  "ΓΥΜΝΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ” στο ΘΕΑΤΡΟ "ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ"

Αναφέρθηκε στις ενότητες του Φεστιβάλ που είναι

  • Μαχητές της ζωής - μαχητές στα σκοινιά, Τρίτη 29/4
  • Λογοκρισία  - Καλάβρυτα - διαφορετικοί άνθρωποι Τετάρτη 30/4
  • Κοινωνικοί αγώνες – ΑλέξηςΤσίπρας Πέμπτη 1 Μαΐου
  • Ηθοποιοί Παρασκευή 2 Μαΐου

 

Ο Βαγγέλης Παπάς αναφέρθηκε σε άλλη μια σημαντική στιγμή του maydayz, που είναι συμπαραγωγή του φεστιβάλ και της ομάδας Katayis Theater και είναι η θεατρική παρουσίαση του ebook της blogger missy merida, ή Έλενας Καρανικολού. Θέλουμε να ζωντανέψουμε την ιδιαίτερη γραφή της Έλενας και να προβάλλουμε τα όμορφα τοπία του κόμου της, αλλά κου τους ήχους τους, σε μια performance/παράσταση.

6 ακόμα θεατρικές παραστάσεις προγραμματίζονται για να ολοκληρώσουν το θεατρικό τμήμα του maydayz. Ο Πέρης Μιχαηλίδης με την συγκλονιστική παράσταση “Μπετόν”, η Αλεξία Καλτσίκη στο έργο του Μισέλ Φάις, “Το παγκάκι του Κανένα”, αλλά και δύο παραστάσεις νεανικών ομάδων που ξεχώρισαν. Σύντομα θα μιλήσουμε γι αυτές αναλυτικά.

Ο Δημήτρης Τουλιάτος αναφέρθηκε στην συνέχεια στις σημαντικές παρουσιάσεις βιβλίων, που θα πραγματοποιηθούν με την επιμέλεια του Μιχάλη Παπαγεωργίου, όπως Η Ανάσταση του Μ. Τζάκσον, του Δημήτρη Σωτάκη ή το Λώρα, η τελευταία των Μαρξ, της Ζέφης Κόλια κ.α.

Τέλος αναφέρθηκε συνοπτικά και σε άλλες σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις όπως το πρόγραμμα της Ελένης Τσαλιγοπούλου με τον Κώστα Λειβαδά, αλλά και 2 πολύ δυναμικά τοπικά σχήματα, αλλά και σε μια παράσταση σύγχρονου χορού με την επιμέλεια της πατρινής χορογράφου Χριστίνας Παναγιωτοπούλου.

Σε ότι αφορά τα εικαστικά μια εξαιρετική συνεργασία που σχεδιάζεται με τον ζωγράφο και σκιτσογράφο Δημήτρη Χαντζόπουλο. Πέρα από τις πολυσυζητημένες γελoιογραφίες του, που καθημερινά δημοσιεύουν τα Νεα και άλλα έντυπα, ο Χαντζόπουλος είναι ένας εξαιρετικός ζωγράφος και καλλιτέχνης, όπως θα έχουμε την χαρά να διαπιστώσουμε στο αφιέρωμα που έρχεται στο maydayz.

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Τουλιάτος τόνισε:

“Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φορείς και τους θεσμούς που στηρίζουν την διοργάνωση και που είναι ο Δήμος Πάτρας και ο Πολιτιστικός Τομέας και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Τους εκδοτικούς οίκους που μας εμπιστεύονται για την παρουσίαση των συγγραφέων τους, το βιβλιοπωλείο Γωνιά του Βιβλίου που είναι πάντα δίπλα μας δημιουργικά και ουσιαστικά.

Τον Γυμνό Οφθαλμό για την εμπιστοσύνη και τον Φάνη Δίπλα και το Λιθογραφείο, για την διαρκή και αληθινή συνεργασία.

Την ζωγράφο Αθηνά Σουγλέρη, (με την οποία σχεδιάζουμε μια ιδιαίτερη προσέγγιση των έργων της) για την παραχώρηση έργου της, μέσα από το οποίο γεννήθηκε η γραφιστική ταυτότητα του maydayz 2014

Ιδιαίτερα όμως θέλω θα ευχαριστήσω για την συμπαράσταση και την υποστήριξη τον Οργανισμό Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και τον κ. Α. Ανδριόπουλο για την ουσιαστική στήριξη και υποστήριξη.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για το πρόγραμμα, αλλά και κάθε παράσταση και εκδήλωση ξεχωριστά.

Παύλος Σούλης

Παύλος Σούλης

Παύλος Σούλης

Κώστας Μακρής

Κώστας Μακρής

Κώστας Μακρής

Βαγγ Παπάς

Βαγγ Παπάς

Βαγγ Παπάς

Άντζελα Μπρούσκου Δημ Τουλιατος

Άντζελα Μπρούσκου Δημ Τουλιατος

Άντζελα Μπρούσκου Δημ Τουλιατος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture