Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανυπόκτακτη Πολιτεία: Πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών και των υδρογονανθράκων

Ανυπόκτακτη Πολιτεία: Πρέπει να αλλάξει ...

Σχόλιο για το forum "Ενέργεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση"

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες το φόρουμ Ενέργειας, εκδήλωση που διοργανώνεται από την εφημερίδα Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

Παρακολουθήσαμε το πάνελ με τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και ορισμένες ακόμα εκδηλώσεις.

Πολύς λόγος για τις ενεργειακές ανάγκες της Περιοχής, για τις ανανεώσιμες πηγές, για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Πολλές και οι σωστές επιστημονικές επισημάνσεις. Αυτό που κατά την άποψη μας, απουσίασε ήταν ο σαφής πολιτικός προσανατολισμός

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με απλό τρόπο σε πολύ καίρια ερωτήματα:

1. Πρέπει οι ενεργειακές πηγές να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας και της Εθνικής οικονομίας;

2. Ήταν δυνατή η ανάπτυξη τεχνολογίας για την αξιοποίηση της Ηλιακής, της Αιολικής, της Γεωθερμικής ενέργειας, ακόμα και των Υδροηλεκτρικών μονάδων, από την δεκαετία του 70 από τον Εθνικό φορέα ενέργειας, δηλαδή την ΔΕΗ;

3. Τι κατά την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών τα τελευταία χρόνια, (Ανεμογεννήτριες, Φωτοβολταικά συστήματα), παράγεται στην Ελλάδα;

Ας αρχίσουμε από το τελευταίο: Κανένα από τα προϊόντα αυτά δεν παράγεται στην Ελλάδα. Όλα εισάγονται. Και πολλές φορές και οι ίδιοι οι κατασκευαστές είναι ξένες εταιρείες. Ούτε προστιθέμενη αξία, ούτε θέσεις εργασίας και βεβαίως υψηλότατες επιδοτήσεις και προνομιακά τιμολόγια στην πώληση του προϊόντος στην ΔΕΗ. Όχι μόνον δεν υπάρχει όφελος για τον καταναλωτή, αλλά αυτός πληρώνει και το κόστος των κερδών.

Ήταν δυνατή η ανάπτυξη παραγωγής τέτοιων συστημάτων; Απαντάμε ναι, υπό την προϋπόθεση η επένδυση να γινόταν από τον Εθνικό φορέα ενέργειας. Και να παρέμενε εθνικός. Η ΔΕΗ όφειλε να μεριμνήσει για την ηλεκτρική τροφοδοσία ιδιαίτερα της νησιωτικής χώρας και η απόσβεση θα γινόταν γρήγορα και με επιτυχία ποσοστού ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές πολύ μεγαλύτερο από το 20%.

Εννοείται κανένας λόγος δεν υπήρχε να δοθούν όλα τα βουνά της χώρας στην ανεξέλεγκτη κατασκευή αιολικών πάρκων, όπως και κανένας λόγος δεν υπάρχει οι φωτοβολταικές μονάδες να εγκαθίστανται στην καλλιεργήσιμη γη.

Ποιο είναι το θέμα με τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους; Να μην μηρυκάζουν καταπίνοντας ένα προκαθορισμένο πλαίσιο. Αλλά να το αλλάξουν. Απαιτείται βεβαίως για αυτό σαφής, σταθερός, ξεκάθαρος προσανατολισμός στο εθνικό συμφέρον. Διαφορετικά ο κ. Φούχτελ θα τους δίνει διαρκώς συγχαρητήρια!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις