Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Tο ντοκιμαντέρ του Θόδωρου Αγγελόπουλου για την Αθήνα του 1985 θα προβληθεί στην πλ. Συντάγματος

Tο ντοκιμαντέρ του Θόδωρου Αγγελόπουλου ...

Με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος - Στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης θα προβληθούν όλα τα φιλμ του σκηνοθέτη

H εκδήλωση με τίτλο «Οι Αθηναίοι βλέπουν Αγγελόπουλο» που θα είναι μια ανοιχτή προβολή σε μεγάλη οθόνη, του ντοκιμαντέρ «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη» του αείμνηστου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014.

Ώρες προβολών 20:00, 21:00, 22:00, 23:00.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) και της Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο ευρύτερου αφιερώματος στον αξέχαστο Έλληνα auteur από την Τανιοθήκη της Ελλάδος με θέμα «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων» που θα ξεκινήσει στις 23 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 29/1/2014.

Η ενιαία κάρτα εισόδου των € 10, θα ισχύει και για τους μαθητές. Είσοδος € 5 ανά προβολή ταινίας, €10 ενιαία κάρτα εισόδου σε όλες τις προβολές για φοιτητές, μαθητές, ανέργους και νέους 18 έως 26 ετών.

Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη

Ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, 1983, 43΄, Έγχρωμο

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος | Βασισμένη στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και τη ζωγραφική του Γιάννη Τσαρούχη | Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης (πρόσθετα γυρίσματα, Ανδρέας Σινάνος)| Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου | Μουσικά θέματα: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Διονύσης Σαββόπουλος | Με τους: Κώστας Μελεούνης, Γιώργος Αλεξίου, Γιώργος Χατζηϊωάννου, Νίκη Μυριδάκη | Παραγωγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος για την ΕΡΤ και την Trans World Film.

*Ο αρχικός τίτλος της ταινίας είναι Αθήνα ή τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη, ωστόσο έγινε γνωστή και κυκλοφόρησε με τον τίτλο Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης (1985) και αποτελεί μια βαθιά προσωπική ματιά του σκηνοθέτη για την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, καθώς και για την ιστορική της σημασία στο παρελθόν και σήμερα. Η Αθήνα, εκτός από ένα πολιτιστικό ντοκιμαντέρ, είναι ένα ευαίσθητο βλέμμα στον πολιτισμό, στην τέχνη και στην ιστορία μιας πόλης που σημάδεψε τον παγκόσμιο πολιτισμό.

*Στο μεταξύ στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος θα προβληθούν με αφορμή την συμπλήρωση 2 χρόνων από τον θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα του πολυβραβευμένου δημιουργού, όλες οι ταινίες ανάμεσα τους και το θρυλικό «Ταξίδι στα Κύθηρα» του 1984 που ήταν και η τελευταία ταινία που έπαιξαν πριν φύγουν από τη ζωή ο Μάνος Κατράκης και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος από το Διακοπτό του νομού Αχαίας.

Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος | Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος (Συνεργασία στο σενάριο Θανάσης Βαλτινός) | Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης | Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου | Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου| Ηθοποιοί: Μάνος Κατράκης, Μαίρη Χρονοπούλου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Δώρα Βολανάκη, Giulio Brogi | Παραγωγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος | Συμπαραγωγή: Theo Angelopoulos Film Productions, ΕΚΚ, ZDF, Channel 4, RAI, ΕΡΤ-1

Ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που βραβεύεται με Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών ενώ είχε τιμηθεί και με το Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών.

1984: Κρατικό Βραβείο Καλύτερης ταινίας, Σεναρίου, Ά Ανδρικού Ρόλου (Μάνος Κατράκης), Ά Γυναικείου Ρόλου (Ντόρα Βολανάκη), Σκηνογραφίας, Βραβείο Κριτικών στο Φεστιβάλ Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πρώτη ταινία της τριλογίας της Σιωπής –εδώ σιωπά η ιστορία. Η ταινία πραγματεύεται τον τόπο και τον τρόπο επιστροφής του ξεριζωμένου ανθρώπου που αναζητά την ταυτότητα και τις προοπτικές του, που εξακολουθεί να πιστεύει στην Ουτοπία και να διερωτάται γι’ αυτήν.

Ένας πολιτικός πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση, ο Σπύρος, επιστρέφει γέρος πια στην πατρίδα του μετά από πολλά χρόνια εξορίας. Η επιστροφή είναι δύσκολη. Τα παιδιά του είναι άγνωστα σε αυτόν, ακόμα και η γυναίκα του, που τον περιμένει πιστά τόσα χρόνια, μοιάζει ξένη. Στον τόπο του έρχεται αντιμέτωπος με τις μνήμες του, τους αντίπαλους και τους φίλους, τους νεκρούς και τους ζωντανούς, τις προσδοκίες και τις ματαιώσεις τους. Το παρελθόν εισβάλλει στο παρόν που μοιάζει αταίριαστο με όσα περίμενε ή φανταζόταν να δει. Ο εξόριστος μαχητής που γυρίζει είναι και πάλι ξένος, και πάλι πρόσφυγας. Οι συμπατριώτες του ετοιμάζονται να πουλήσουν τη γη τους, ενώ ο παλιός του αντίπαλος στον Εμφύλιο του φωνάζει: «Είσαι ένα απολίθωμα πια, δεν υπάρχεις.» Οι παλιές ηρωικές περγαμηνές μπορεί να συγκινούν ακόμη, αλλά δεν συνεπαίρνουν.

Ο Σπύρος εξορίζεται ξανά στα διεθνή ύδατα, ακολουθούμενος από τη γυναίκα του, ενώ ο γιός του, ο Αλέξανδρος, η επόμενη γενιά, είναι πρόσφυγας στη δική του ζωή, προετοιμάζοντας μια ταινία για τους πολιτικούς πρόσφυγες. Μια ταινία που «σε καλεί σε μια κάθοδο στον Άδη της Ελληνικής Ιστορίας, όπου βρίσκονται ενταφιασμένα όλα τα Ελληνικά ιδανικά», σύμφωνα με τον Βασίλη Ραφαηλίδη.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture