Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αυλαία για την έκθεση "Ολυμπία. Μύθος, Λατρεία, Αγώνες"

Αυλαία για την έκθεση "Ολυμπία. Μύθ...

Την περασμένη εβδομάδα

Η αυλαία της έκθεσης «Ολυμπία. Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», της μεγαλύτερης που έχει πραγματοποιηθεί διεθνώς για την Αρχαία Ολυμπία έπεσε την περασμένη εβδομάδα, οπότε και ολοκληρώθηκε από το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων ο απεγκιβωτισμός, ο έλεγχος  και η επανατοποθέτηση των θησαυρών του πολυύμνητου Ιερού του Διός στις προθήκες των  μουσείων και στα ράφια των αποθηκών.


Αφού παρουσιάσθηκαν σε εκθεσιακούς χώρους δυο μεγάλων πρωτευουσών της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου, στο Martin Gropius Bau του Βερολίνου (31.8.2012 – 7.1.2013) και στο Al Riwaq Exhibition Center της Ντόχας του Κατάρ (27.3 – 30.6.2013), και έπειτα από απουσία σχεδόν ενός έτους, τα αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης επέστρεψαν στην Αρχαία Ολυμπία, αφού προηγουμένως δίδαξαν και εντυπωσίασαν το κοινό που προσήλθε στην έκθεση. 

Ενταγμένα σε πολλές επιμέρους ενότητες, τα εκθέματα αφηγήθηκαν  ιστορίες σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία του ιερού της Ολυμπίας, την διοργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, τη λατρεία του Διός και των άλλων θεών, τον ρόλο της Ήλιδας, ενώ αναδείχθηκε και η ιστορία των ανασκαφών της Ολυμπίας, από τις πρώτες έρευνες των Γάλλων ως τη μεγάλη ανασκαφή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου το 1875.

Θυμίζουμε ότι στην έκθεση «Ολυμπία. Μύθος, Λατρεία, Αγώνες» παρουσιάστηκαν περισσότερα από 600 εκθέματα που προέρχονταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία  από τα Μουσεία της Ολυμπίας, αρκετά από τα οποία είναι προϊόντα πρόσφατων ανασκαφών.

Τις διάφορες ενότητες συμπλήρωναν έργα σταλμένα από μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως του Εθνικού Αρχαιολογικού και Νομισματικού Μουσείου  Αθηνών, της Συλλογής Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου, του Μουσείου του Βατικανού, του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρώμης, του  Λούβρου και των αρχαιολογικών συλλογών της Δρέσδης και του Μονάχου. 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αλλά και ποικίλα δημοσιεύματα, η έκθεση εστέφθη με επιτυχία και πλέον αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας προηγούμενο στο είδος της, δηλαδή «υψηλής στάθμης πήχυ» για όμοια εγχειρήματα του μέλλοντος. Μέσω της έκθεσης, εξεπέμφθη  το μήνυμα πως ο αθλητισμός, ως βασικό στοιχείο του τρόπου ζωής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, συνετέλεσε στην παγίωση και διάδοση των διαχρονικών ιδεωδών και αξιών στις οποίες εδράζονται και οι σύγχρονοι  Ολυμπιακοί  Αγώνες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture