Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πως ο Πέτρος Τατάνης από την Αμαλιάδα "έχτισε" το 1915 την μεγαλύτερη ομογενειακή εφημερίδα

Πως ο Πέτρος Τατάνης από την Αμαλιάδα &q...

Συνέντευξη στο ΑΠΕ του εκδότη του "Εθνικού Κήρυκα" Νέας Υόρκης Αντώνη Διαματάρη

Η εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ" είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Ομογένειας στην Αμερική. Από το 1915, εκδίδεται ανελλιπώς, συμπορευόμενη με τις αγωνίες του Ελληνισμού και τις εκάστοτε εξελίξεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ηνωμένες Πολιτείες.

O Αντώνης Η. Διαματάρης, εκδότης/διευθυντής του «Ε.Κ.» για 34 χρόνια -είναι ο μακροβιότερος εκδότης της εφημερίδας- σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ μιλά για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον του δημοσιογραφικού οργανισμού του «Ε.Κ.», ο οποίος εκτός από το ημερήσιο φύλλο, περιλαμβάνει την εβδομαδιαία αγγλόφωνη έκδοση «The National Herald» και τις ιστοσελίδες των δυο εφημερίδων. Εκτενή αναφορά κάνει και σε ζητήματα της ομογένειας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ για την ιστορική διαδρομή της εφημερίδας, για τους εκδότες που συνέβαλαν στην παρουσία της μέχρι σήμερα, ο κ. Διαματάρης αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες πτυχές του «Ε.Κ.», που αποτελούν συνάμα και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος για το κεφάλαιο του «έξω Ελληνισμού».

Εφημερίδα ενός αιώνα

 

Καταγράφοντας συνοπτικά την ιστορία του «Ε.Κ.», ο κ. Διαματάρης αναφέρει: «Το γεγονός και μόνο ότι ο "Εθνικός Κήρυκας" ιδρύθηκε το 1915 -λίγα χρόνια μετά το πρώτο μεγάλο κύμα της ελληνικής μετανάστευσης στην Αμερική- και όχι μόνο επιβιώνει μέχρι σήμερα, αλλά βρίσκεται στην κορυφή της επιρροής που είχε ποτέ με διάπλατα ανοιχτούς τους ορίζοντές του, σημαίνει πάρα πολλά για την εφημερίδα, αλλά σίγουρα και για την Ομογένεια των ΗΠΑ.

Αποδεικνύει ότι όλες οι γενιές των μεταναστών, από τότε μέχρι τώρα, θεώρησαν αυτή την εφημερίδα σάρκα από την σάρκα τους, απαραίτητη για την ενημέρωση και επιβίωσή τους ως ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ και για τον λόγο αυτό την στήριξαν σε αντίθεση με τις δεκάδες άλλες εφημερίδες που εκδόθηκαν κατά διαστήματα και που όμως δεν μπόρεσαν να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου.

Ιδρυτής του "Εθνικού Κήρυκα" ήταν ο Πέτρος Τατάνης, ένας νεαρός έμπορος (29 ετών), ο οποίος καταγόταν από την Αμαλιάδα. Είχε ζήσει για μερικά χρόνια στην Αίγυπτο και στη συνέχεια ήρθε στη Νέα Υόρκη ως εκπρόσωπος μιας εμπορικής εταιρείας καφέδων.

Η εποχή εκείνη ήταν η εποχή του μεγάλου διχασμού: Από τη μια, οι οπαδοί του Βασιλιά Κωνσταντίνου και από την άλλη, οι οπαδοί του Ελευθέριου Βενιζέλου. Τον Κωνσταντίνο τον υποστήριζε η εφημερίδα "Ατλαντίς" η οποία προϋπήρχε του "Ε.Κ.". Τον Βενιζέλο υποστήριζε ο "Εθνικός Κήρυκας", ο οποίος και επισκέπτονταν τα γραφεία της εφημερίδας στα ταξίδια του στις ΗΠΑ.

Ο "Ε.Κ." κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου 1915, με μια πολύ καλοδουλεμένη έκδοση, με τιμή φύλλου δυο σεντς, και με συνέντευξη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μάλιστα ο Τατάνης κατέθεσε το 1915 το ποσό των εκατό χιλιάδων δολαρίων σε τράπεζα ως εγγύηση στους αναγνώστες του ότι ο "Εθνικός Κήρυξ" δεν θα είχε την τύχη που είχαν οι άλλες εφημερίδες.

Ο τρόπος άντλησης των ειδήσεων από την Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολος και ακριβός την εποχή εκείνη και περιοριζόταν σε μερικά σύντομα τηλεγραφήματα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture