Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Θοδωρής Αμπαζής-«Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και ο πολιτισμός μοχλός ανάπτυξης της περιοχής-Στόχος να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια»

Θοδωρής Αμπαζής-«Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και ο ...
Μαρτάτος Tάκης

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου της Πάτρας μίλησε σήμερα στους δημοσιογράφους εφ’ όλης της ύλης

Εφ’όλης της ύλης και για όλα τα προσεχή σχέδια και δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας μίλησε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη σκηνή του Δημοτικού θεάτρου «Απόλλων» ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του, ο σκηνοθέτης και συνθέτης Θοδωρής Αμπαζής. Το ενδιαφέρον μάλιστα στοιχείο της συνέντευξης ήταν ότι ο κ. Αμπαζής και η πρόεδρος του ΔΣ του θεάτρου, δημοτική σύμβουλος Νανά Πατρώνη ζήτησαν από τους εκπροσώπους του Τύπου να καθίσουν όχι στην πλατεία του θεάτρου ως συνήθως αλλά κυκλικά πάνω στη σκηνή ως άλλοι πρωταγωνιστές.

«Ευελπιστώ στη βοήθεια σας», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Αμπαζή ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας δεν είναι μία ιδιωτική επιχείρηση αλλά πως έχει έναν άλλο στόχο και σκοπό που είναι να υπηρετήσει τον πολιτισμό, την ποίηση, την λογοτεχνία και τη μουσική και το κυριότερο να επιμορφώσει το κοινό.

«Πιστεύω ότι ο πολιτισμός είναι το πιο σημαντικό πράγμα που όλοι χρειαζόμαστε για να αντέξουμε στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Στόχος μας είναι το ΔΗΠΕΘΕ να κοιτάξει ευρύτερα προς την περιφέρεια καθώς η Πάτρα και η περιοχή της Αχαΐας διαθέτει απίστευτες δυνάμεις που πρέπει να αξιοποιηθούν. Πρέπει να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια και την κατάθλιψη και το ΔΗΠΕΘΕ να αποτελέσει ένα βασικό μοχλό ανάπτυξης ώστε στο μέλλον να μπορούμε να μιλάμε για ένα πολιτιστικό γεγονός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπαζής.

Η κυρία Πατρώνη με τη σειρά της μίλησε για ένα αξιόλογο και ενδιαφέρον πρόγραμμα που ετοιμάζεται τη νέα περίοδο ενώ πρόσθεσε ότι «η άποψη και φιλοσοφία του κ. Αμπαζή ταυτίζεται με αυτά που θέλαμε και που πιστεύουμε ως Δημοτική αρχή πως πρέπει να είναι το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας».

Ο κ. Αμπαζής αναλύοντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκίνησε από την παράσταση που ο ίδιος είχε σκηνοθετήσει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, «Οι Έμποροι των Εθνών» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από την ομάδα θεάτρου Opera που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» το διήμερο 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Αμπαζής, η επιλογή της συγκεκριμένης παράστασης αποτελεί ένα συμβολικό άνοιγμα της νέας περιόδου του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας (ο ίδιος έχει κάνει και τη μουσική) ενώ συνάμα είναι και η τελευταία ευκαιρία να παιχθεί αυτή η παράσταση μιας και οι ηθοποιοί της στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε άλλα έργα.

Στιγμιότυπο από την παράσταση "Οι Έμποροι των Εθνών"

Στιγμιότυπο από την παράσταση "Οι Έ...

Στιγμιότυπο από την παράσταση "Οι Έμποροι των Εθνών"

Για τις 8 Οκτωβρίου ο κ. Αμπαζής έχει προγραμματίσει την έναρξη των παραστάσεων της παιδικής παραγωγής «Στη φάρμα των ζώων» σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ελεάνας Τσίχλη που θα παιχθεί έως τουλάχιστον τις 15 Δεκεμβρίου 2012 ενώ για την περίοδο του Οκτωβρίου το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας προτείνει και μία πρωτότυπη δράση, ένα εφηβικό θέατρο εκτός των τειχών με την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη που αναμένεται να ταξιδέψει σε απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας, σε σχολεία, συλλόγους, κωμοπόλεις, κ.α.  Η διασκευή του έργου και η σκηνοθεσία θα είναι της Τζωρτζίνας Κακουδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παιδική παράσταση «Στη φάρμα των ζώων» ακούγεται και ένα τραγούδι που μιλά για επανάσταση και ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Ακόμα στις 13 και 14/10 θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Απόλλων», η παράσταση «Ο Χοντρούλης και η Τίτη» του Ανδρέα Αδαμόπουλου που έχει σκηνοθετήσει ο Διονύσης Βούλτσος και στις 27 και 28/10 ο θεατρικός μονόλογος-ντοκιμαντέρ για την τραγωδία των Καλαβρύτων «Εν-Εκ-ταφή 1943» που περιλαμβάνει και πολύ ενδιαφέρον οπτικό υλικό με σκηνοθέτη τον Πατρινό καλλιτέχνη Χρήστο Σολωμό. Στην παράσταση αυτή παίζει η γνωστή ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου.

Για τις 3 Νοεμβρίου προγραμματίζεται η μετάκληση της παράστασης «Η Μπέμπα» του Δημήτρη Τσεκούρα σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση με τη Ναταλία Στυλιανού που είχε παιχθεί στο Απλό Θέατρο του Αντώνη Αντύπα στην Αθήνα ενώ για την άνοιξη του 2013 η Ελένη Μποζά θα ετοιμάσει μία παράσταση με τίτλο «Πάτρα-Μπάρι» με υλικό που θα συλλέξει η ίδια από επαγγελματίες που κάνουν συχνά με το πλοίο το ταξίδι Πάτρα-Ιταλία. Η παράσταση θα εντάσσεται στο πρόγραμμα La Bottega της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ενδιαφέρον θα έχει ακόμα η εκδήλωση μνήμης για τον Λάκη Σάντα, τον άνθρωπο που μαζί με τον Μανόλη Γλέζο κατέβασαν τη Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη στις 31 Μαίου του 1941. Την εκδήλωση που προγραμματίζεται για τις 4/10 στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων θα σκηνοθετήσει και επιμεληθεί η Τατιάνα Λοβέρδου.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τα ισχνά οικονομικά του θεάτρου δεδομένης και της κακής οικονομικής κατάστασης του Δήμου Πατρέων και της βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης ο κ. Αμπαζής απάντησε αισιόδοξα ότι «όλοι θα βγούμε έξω για κυνήγι, θα τα βρούμε τα χρήματα, πίστη χρειάζεται και επιμονή στο στόχο μας και να αποδείξουμε ότι αξίζει τον κόπο η προσπάθεια που θα γίνει».

Ο κ. Αμπαζής περιέγραψε και πολλές ακόμα φιλόδοξες δράσεις που πρόκειται να κάνει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας όπως τα σεμινάρια θεάτρου για πολίτες που προβλέπονται να ξεκινήσουν στις 20 Νοεμβρίου.

Όπως γλαφυρά εξήγησε, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μπουν μέσα στην «κουζίνα» του θεάτρου και να μάθουν τα μυστικά του. «Θα τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν το θησαυρό της δουλειάς του θέατρου. Η διαδικασία μοιάζει με μία βόλτα στο δάσος η οποία γίνεται ακόμα πιο πλούσια όταν μαθαίνουμε για παράδειγμα για το ίχνος του σκίουρου ή για το φύλλο της φτελιάς!».

Ακόμα ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής αναφέρθηκε στο θεατρικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών και 9-13 ετών που στόχο θα έχει την ανάπτυξη και καλλιέργεια της θεατρικής συνείδησης του παιδιού. Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου και το κόστος συμμετοχής θα είναι 25 ευρώ το μήνα.

Ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο ακούστηκε και το θεατρικό εργαστήρι ως προκαταρκτικό έτος της δραματικής σχολής που πρόκειται αν όλα πάνε καλά, να αρχίσει να λειτουργεί από του χρόνου το φθινόπωρο. Μέσα από το εργαστήρι θα προκύψουν οι «επίλεκτοι», περίπου 25 άτομα που θα είναι του χρόνου και οι πρώτοι σπουδαστές της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Οι εισαγωγικές εξετάσεις θα γίνουν στις 24, 25 και 26/10/2012.

Στο μεταξύ το ΔΗΠΕΘΕ ετοιμάζεται και για την μεγάλη μετακόμιση του στις πρώην σταφιδαποθήκες Μπάρι όπου θα μεταφερθούν τα γραφεία του ενώ στο θεατράκι του θα λάβουν χώρα τόσο τα παιδικά εργαστήρια όσο και τα σεμινάρια.

Τέλος ο κ. Αμπαζής μίλησε και για μία ακόμα δράση, το teen spirit, όπου έφηβοι από τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας θα συνεργαστούν με ένα θεατρικό συγγραφέα ετοιμάζοντας μία παράσταση που θα εγκαινιάσει το Φεστιβάλ Αθηνών του 2013!

Οι φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture