Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έρχονται οι ξεκαρδιστικές «Νεφέλες» με τον Γιάννη Μπέζο στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο το Σάββατο 1/9

Έρχονται οι ξεκαρδιστικές «Νεφέλες» με τ...

Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου φιλοξενείται στο 31ο Φεστιβάλ Πάτρας-Θεσμός Αρχαίου Δράματος

Με την αρχαία κωμωδία του διαχρονικού Αριστοφάνη «Νεφέλες» που έχει ανεβάσει το φετινό καλοκαίρι το Εθνικό μας Θέατρο σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, συνεχίζεται αυτό το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου το 31ο Φεστιβάλ Πάτρας-Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Η παράσταση που παίχθηκε στα μέσα Ιουλίου και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με θερμή υποδοχή από το κοινό, θα ανέβει στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας το Σάββατο στις 9 το βράδυ. Μετά την Πάτρα έπονται δύο ακόμα παραστάσεις, στις 8 Σεπτεμβρίου 2012, στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής», Ηλιούπολη στην Αθήνα και στις 10 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, ο γέρος Στρεψιάδης, ένας απαίδευτος αγρότης, βρίσκεται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Τα χρέη τον έχουν πνίξει!

Ο γάμος του με μια γυναίκα από ανώτερη κοινωνική τάξη και η άσωτη ζωή του γιου του Φειδιππίδη, τον έχουν οδηγήσει σε συνεχή δάνεια.  Οι δανειστές του όμως δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Απαιτούν τα χρήματά τους, πιέζουν, οι τόκοι ανεβάζουν το χρέος.

Ο Στρεψιάδης έχει χάσει τον ύπνο του.

Υπάρχει μόνο μία λύση! Το Φροντιστήριο του Σωκράτη. Καθώς ο γιος του αρνείται να πάει, αποφασίζει να γραφτεί ο ίδιος και να σπουδάσει ρητορική και σοφιστική, ελπίζοντας πως έτσι, θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο και να γλυτώσει τα χρέη του. Γρήγορα όμως θα εκδιωχθεί ως ανεπίδεκτος μαθήσεως. Ευτυχώς, ο γιος του θα πειστεί τελικά να πάει,  μόνο που ο Στρεψιάδης θα το πληρώσει ακριβά …

Στόχος του Αριστοφάνη στις Νεφέλες είναι οι σοφιστές, οι οποίοι τον 5ο αι. π.Χ. παρουσιάστηκαν ως «διαφωτιστές», και δίδασκαν με αμοιβή στους νέους της εποχής τη ρητορική τέχνη.

Ο Αριστοφάνης θεωρούσε πως οι νέες ιδέες των σοφιστών οδηγούσαν τους νέους στην αμφισβήτηση των παλαιών αξιών και την αθηναϊκή δημοκρατία σε παρακμή. Τα βέλη του στράφηκαν κυρίως στο πρόσωπο του Σωκράτη, παρά τις διαφορές του με τους σοφιστές.

Ο Νίκος Μαστοράκης έχοντας στη διάθεσή του μία πλειάδα εκλεκτών ηθοποιών προχωράει σε μια σύγχρονη σκηνική προσέγγιση, με χιούμορ, οξύτητα και σπαρταριστές σκηνές. Οι αναλογίες με το σήμερα είναι εμφανείς καθώς η κοινωνική και πολιτική συγκυρία αποδεικνύουν το έργο εξαιρετικά σύγχρονο και καυστικό.

Το ταξίδι θα ξεκινήσει από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 13 και 14 Ιουλίου και θα συνεχιστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Χορηγός της παράστασης είναι η Εμπορική Τράπεζα.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση Κ.Χ. Μύρης

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνικά - Κοστούμια, ο Νίκος Μαστοράκης

Μουσική, ο Πατρινής καταγωγής συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος

Κίνηση- Φωκάς Ευαγγελινός

Φωτισμοί -Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική διδασκαλία- Μελίνα Παιονίδου

Δραματολόγος παράστασης - Ειρήνη Μουντράκη

Βοηθός σκηνογράφου- Γιάννης Αρβανίτης

Μουσικοί (ηχογράφηση στο στούντιο) Αναστάσης Μυσιρλής (τσέλο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Δημήτρης Χουντής (σαξόφωνο), Ντίνα Χασάνγκου (κοντραμπάσο)

Διανομή:

Στρεψιάδης -Γιάννης Μπέζος

Σωκράτης -Αλέξανδρος Μυλωνάς

Φειδιππίδης -Μάκης Παπαδημητρίου

Κάποιος -Γιάννης Νταλιάνης

Δίκαιος Λόγος -Νίκος Ψαρράς

Άδικος Λόγος - Προμηθέας Αλειφερόπουλος

Στους ρόλους των μαθητών εμφανίζονται οι Λαέρτης Μαλκότσης, Όμηρος Πουλάκης, Θάνος Τοκάκης και Μιχάλης Οικονόμου

Τον Χορό απαρτίζουν οι Τάνια Τρύπη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Φοίβος Ριμένας, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Ιωάννης Παπαζήσης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Αμαλία Τσεκούρα, Χρήστος Σπανός, Λήδα Μανουσάκη, Νάντια Κοντογεώργη, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Γιωργής Τσουρής και Σπύρος Κυριαζόπουλος.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ και 12 ευρώ το φοιτητικό, παιδικό καθώς και για τους ανέργους, συνταξιούχους.

Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία του Φεστιβάλ Πάτρας, Πατρέως 14, 1ος όροφος και στα καταστήματα Discover, Music Station, Dur και Γωνιά του Βιβλίου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture