Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Ελλείψεις προσωπικού, «απαρχαιωμένα» μέσα πυρόσβεσης και κλειστοί δασικοί δρόμοι - Ο Θεός να βάλει το χέρι του

Αχαΐα: Ελλείψεις προσωπικού, «απαρχαιωμέ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Ανοχύρωτη σε ακόμα μια αντιπυρική περίοδος η Δυτική Ελλάδα

Στο φιλότιμο, την υπερεργασία και τις υπερπροσπάθειες των Πυροσβεστών, θα στηριχθεί, κατά κύριο λόγο φέτος, το σύστημα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και… ο Θεός ας βάλει το χέρι του! Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από τα δεδομένα του ρεπορτάζ, καθώς για ακόμα ένα καλοκαίρι τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι πολλά. Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, «απαρχαιωμένα» πυροσβεστικά μέσα και δασικοί δρόμοι που δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σκηνικού που έχει διαμορφωθεί έως τώρα. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Το αιώνιο θέμα με τον περιορισμένο αριθμό Πυροσβεστών που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, δεν αντιμετωπίστηκε ούτε φέτος. Μπορεί να έγιναν προσλήψεις πενταετούς διάρκειας, όμως επί της ουσίας πρόκειται για τους πρώην εποχικούς δασοπυροσβέστες. Ως εκ τούτου τα κενά παραμένουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Πυροσβεστική Διοίκηση Πάτρας, λείπουν 27 άτομα. Και αυτό με βάση το παλιό και εντελώς ξεπερασμένο οργανόγραμμα που ισχύει από της ιδρύσεως της Διοίκησης. Ένα οργανόγραμμα δηλαδή που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής. Όπως εξηγεί, μιλώντας στο thebest, ο πρόεδρος των Πυροσβεστικών Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Φερτάκης, η  Επιτροπή που συστήθηκε για τον λόγο αυτό, κατάρτισε σχέδιο με βάση τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής. Σύμφωνα με την Επιτροπή απαιτείται η δημιουργία ενός ακόμα πυροσβεστικού σταθμού  στην Πάτρα, η δημιουργία κλιμακίου στον Αστακό καθώς και η αναβάθμιση του Μεσολογγίου και του Αγρινίου. «Τα συμπεράσματα, τα υπέγραψε ο Αρχηγός και τα στείλαμε στον Υπουργό όμως ακόμα δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα. Μόνο εάν γίνουν αποδεκτά θα λυθεί πράγματι το θέμα, εάν απλώς καλυφθούν οι ανάγκες του παλιού οργανογράμματος, τότε θα υπάρξει συγκάλυψη και όχι λύση», σημειώνει ο κ. Φερτάκης.

ΣΥΝΤΗΤΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

Το Μνημόνιο έχει επηρεάσει σαφώς και την συντήρηση των πυροσβεστικών μέσων. Τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι περικοπές των κονδυλίων φαίνονται καθημερινά. Πολλά από τα οχήματα είναι παλαιά, βγάζουν συνεχώς βλάβες, ενώ ακόμα και τα χρήματα για την προμήθεια νέων ελαστικών είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα Πυροσβεστικά βγάζουν βλάβες ακόμα και κατά τη διάρκεια σημαντικών συμβάντων με ότι αυτό συνεπάγεται. «Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για την συντήρηση των οχημάτων, προκειμένου να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων», υπογραμμίζει ο κ. Φερτάκης.

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

Τεράστια είναι τα προβλήματα και στις αντιπυρικές ζώνες μέσα στα δάση της Δυτικής Ελλάδας. Ο καθαρισμός τους έχει περιοριστεί μόνο στα τυπικά. Επίσης δεν έχουν διανοιχθεί καινούργιοι δασικοί δρόμοι. Παράλληλα δεν έχει υπάρξει ακόμη χαρτογράφηση των υπαρχόντων δασικών δρόμων. Όλα τα παραπάνω κάνουν τη μετάβαση των Πυροσβεστικών Οχημάτων σε περιστατικά πυρκαγιών από δύσκολη έως και αδύνατη.

 

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, πληροφορίες από την Αθήνα, αναφέρουν ότι φέτος θα οι επίγειες δυνάμεις θα έχουν τη συνδρομή μόνο 20 αεροσκαφών εκ των οποίων τα 10 είναι παλιάς τεχνολογίας και δεν πετάνε σε υψηλές θερμοκρασίες…

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις