Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

"Γολγοθά" ανεβαίνουν οι καρκινοπαθείς - Ελλείψεις φαρμάκων σε δημόσια νοσοκομεία - Απειλείται η θεραπεία τους

"Γολγοθά" ανεβαίνουν οι καρκιν...

Οι φαρμακοποιοί δίνουν σκευάσματα μόνο τοις μετρητοίς

Έναν «Γολγοθά» καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά χιλιάδες καρκινοπαθείς, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν σε συγκεκριμένα φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία, με τις θεραπείες τους να απειλούνται, καθώς οι εταιρείες που τα προμηθεύουν σταμάτησαν τη διάθεσή τους, απαιτώντας να πληρώνονται τοις μετρητοίς.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας στα δημόσια νοσοκομεία, ανακοίνωσε ότι, από την Παρασκευή και με ειδική εγκύκλιο, θα μπορούν οι καρκινοπαθείς να παραγγέλνουν τα φάρμακα που χρειάζονται στα φαρμακεία του Οργανισμού που υπάρχουν στις πρωτεύουσες των νομών, τα οποία θα είναι διαθέσιμα εντός δύο ημερών. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει το protothema.gr,  λύση δεν έχει δοθεί για καρκινοπαθείς άλλων Ταμείων, που δεν έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, παρά τις εκκλήσεις του υπουργείου Υγείας, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών και εκατομμύρια ασφαλισμένοι αναγκάζονται πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακά τους. Πολλοί εξ αυτών, ωστόσο, δηλώνουν ανήμποροι να πληρώσουν τα φάρμακά τους, οι τιμές των οποίων έχουν φτάσει στα ύψη.

Το υπουργείο Υγείας έκανε έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων, όμως οι φαρμακοποιοί επιμένουν, καταγγέλοντας μάλιστα ότι δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις για την πληρωμή των οφειλών. 

Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ, η οποία υποστηρίζουν ότι παραβιάζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό. 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), μάλιστα, απέστειλε εξώδικο κατά του ΕΟΠΥΥ, αναφέροντας ότι έχει «φανεί απολύτως ασυνεπής» στις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για τη συλλογική σύμβαση προμήθειας φαρμάκων.

Μάλιστα, αναφέρει ότι οι οφειλές του Ταμείου προς τους φαρμακοποιούς ξεπερνούν το ποσό των 272 εκατ. ευρώ ευρώ και, λαμβανομένων υπόψη των οφειλών για το 2011, τα συσσωρευμένα χρέη προς τα φαρμακεία ανέρχονται σε 540.000.000 ευρώ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, μάλιστα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας, Κωνσταντίνος Λουράντος, έκανε γνωστό ότι δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα συγγενών καρκινοπαθών, που έχουν φύγει από τη ζωή, που ζητούν να μάθουν τη λίστα των φαρμάκων, προκειμένου να δωρίσουν τα φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι προμηθευτές αποφασίζουν να σταματήσουν από την ερχόμενη Τρίτη τις παραδόσεις ιατρικών υλικών επί πιστώσει σε έξι δημόσια νοσοκομεία σε Αττική και περιφέρεια, ζητώντας να τους καταβληθεί ενά μέρος έστω από τις οφειλές, που ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being