Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

H Νίνα Λοτσάρη και...τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

H Νίνα Λοτσάρη και...τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Μαρτάτος Tάκης

Η διάσημη Πατρινή υψίφωνος και ηθοποιός θα τραγουδήσει στην όπερα «Opus Elgin: Η καταστροφή του Παρθενώνα» στο Μέγαρο Μουσικής την Τρίτη 29 Μαίου

Η δημοφιλής Πατρινή σοπράνο Νίνα Λοτσάρη, ο βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος και άλλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα λάβουν μέρος την προσεχή Τρίτη 29 Μαίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στις 20.00 στην όπερα σε δύο πράξεις του Θεόδωρου Χρ. Στάθη, “Opus Elgin: Η καταστροφή του Παρθενώνα”. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο που σχετίζεται με την ιστορία της λεηλασίας των Μαρμάρων του Παρθενώνα και του αιτήματος της χώρας μας για την επιστροφή τους στον τόπο όπου ανήκουν την Ελλάδα.

Η Νίνα Λοτσάρη έχει ξανατραγουδήσει σε έργο του Θεόδωρου Στάθη ο οποίος είχε διατελέσει κατά το παρελθόν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ υπουργός εθνικής αμύνης, γεωργίας αλλά και αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού. Η περσινή του δουλειά στην οποία είχε εμφανιστεί και η Νίνα Λοτσάρη ήταν η όπερα “Αντιγόνη” που είχε σκηνοθετήσει μάλιστα ο Λι Μπρούερ. Το ανέβασμα της όπερας ”Η καταστροφή του Παρθενώνα” αποφασίστηκε προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα στους Άγγλους διοργανωτών των φετινών Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου, πως πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουν να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τους ανεκτίμητους αυτούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που είχε πάρει από την Ελλάδα ο Λόρδος Έλγιν και για τα οποία είχε δώσει πολύχρονη μάχη στο εξωτερικό η αείμνηστη ηθοποιός και υπουργός πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.

Η παράσταση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενώ ήδη διαφημίζεται με αφίσες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας όπως στο Μετρό, τελεί υπό την αιγίδα της του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Κάρολου Παπούλια. Τη σύνθεση της όπερας υπογράφει ο Θεόδωρος Στάθης ενώ θα συμμετάσχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Πίτερ Τιμπόρις (Peter Tiboris). Η παράσταση διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Ίμερος για τον πολιτισμό».

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, «σε λίγους μήνες το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα στο Λονδίνο. Κι ενώ η Βρετανία θα προχωρήσει στην τέλεση ενός ελληνικού θεσμού, των Ολυμπιακών Αγώνων, αρνείται την ίδια ώρα να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκεί όπου ανήκουν, στη χώρα μας».

Η παράσταση στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα ώστε να φύγουν από το Βρετανικό Μουσείο όπου φυλάσσονται σήμερα και να έρθουν πίσω στη χώρα μας και να στεγαστούν στον ιδανικό χώρο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Η όπερα «Opus Elgin: Η καταστροφή του Παρθενώνα» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Χριστόφορου Χριστοφή, ενώ πρωταγωνιστούν εκτός από τη Νίνα Λοτσάρη και τον Δημήτρη Καβράκο, η Ελένη Δάβου (μεσόφωνος), ο Διονύσιος Σούρμπης (βαρύτονος), και άλλοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες. Τη χορωδία απαρτίζουν οι Μαρία Ντίμοβα-Ροροπούλου (σοπράνο), Χριστίνα Καραμαλτίδου (άλτο), Ηλίας Τηλιακός (βαρύτονος) και Φάνης Ρορόπουλος (τενόρος). Τις χορογραφίες υπογράφει η Έρση Πήττα και τα κοστούμια ο Γιάννης Βαρελάς.

Η όπερα του Θεόδωρου Στάθη αναφέρεται στο χρονικό της λεηλασίας και της παράνομης κατοχής των γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως γράφει άρθρο της εφημερίδας “Αδέσμευτος”, το έργο απαρτίζεται από εννέα σκηνές, οι περισσότερες εκ των οποίων εκτυλίσσονται στην Ακρόπολη, ενώ η τελευταία ξεκινάει στην αίθουσα του Βρετανικού μουσείου, όπου βρίσκονται σήμερα τα κλεμμένα μάρμαρα και ολοκληρώνεται με τηλεδιάσκεψη στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 90, 60, 40,30 και 25 ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture