Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων

Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Εκδήλωση μνήμης γι...

Στον Απιδεώνα

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, η Τοπική Κοινότητα Απιδεώνα και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Απιδεώνα στα πλαίσια του εορτασμού «της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων   του Μικρασιατικού Πόντου» διοργανώνουν εκδήλωση που θα περιλαμβάνει: απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Απιδεώνα και ομιλία με θέμα: «Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος του  Κεμάλ. Η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής» με ομιλητή τον Βλάση Αγτζίδη διδάκτορα σύγχρονης ιστορίας και συγγραφέα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαΐου 2012 και ώρα 8:00 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Απιδεώνα. Θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Βλάσης Αγτζίδης  ανήκει στην τρίτη προσφυγική γενιά με αναφορές στον Μικρασιατικό Πόντο και στην Σμύρνη. Κατάγεται από το Κάρς του Καυκάσου. Διδάκτορας ιστορίας με θέμα: «Ο Ελληνικός Τύπος στη Σοβιετική Ένωση τον μεσοπόλεμο».

Οι βασικές του σπουδές ήσαν στα μαθηματικά και στην ανάλυση και προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το σημερινό του επιστημονικό αντικείμενο είναι ο ποντιακός και ευρύτερα ο παρευξείνιος Ελληνισμός. Έχει επισκεφτεί αρκετές φορές την πρώην ΕΣΣΔ στους χώρους που κατοικεί η ελληνική μειονότητα και έχει μελετήσει  ιστορικά αρχεία. Για το θέμα της ελληνικής παρουσίας στον Εύξεινο Πόντο έχει συνεργασθεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο του Bordeaux III. Έχει εκδόσει αρκετά βιβλία σχετικά με την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την Ιστορία των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου (1995) καθώς και με Εύφημο Μνεία του Υπουργείου Εξωτερικών για τη συμβολή του στην οργάνωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (1996). Συνεργάζεται σταθερά για θέματα που αφορούν στον ποντιακό ελληνισμό με τον ελληνικό – αλλά και ξένο – ημερήσιο και περιοδικό τύπο όπου έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 άρθρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture