Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Οι Πατρινοί θυμούνται τον Κώστα Καρρά από τον «Εχθρό του λαού»

Οι Πατρινοί θυμούνται τον Κώστα Καρρά απ...
Μαρτάτος Tάκης

Ο αξέχαστος πρωταγωνιστής και σταρ είχε παίξει και στο Αρχαίο Ωδείο μαζί με τη Νόρα Βαλσάμη

Μεγάλη συγκίνηση πραγματικά και στο Πατρινό θεατρόφιλο κοινό προξένησε η είδηση του θανάτου του δημοφιλούς ηθοποιού Κώστα Καρρά σε ηλικία 76 ετών τα ξημερώματα της σημερινής Κυριακής 6 Μαΐου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών όπου και νοσηλευόταν. Η «τραγική ειρωνία» για τον αγαπητό, ευγενικό και με αέρα «σταρ» Κώστα Καρρά είναι ότι έφυγε από τη ζωή ημέρα εκλογών μιας και ο ίδιος τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια της ζωής του τα είχε αφιερώσει περισσότερο στην πολιτική παρά στο θέατρο, έχοντας εκλεγεί  βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας από το 2000 έως και τις εκλογές του 2007.

Οι Πατρινοί θυμούνται ιδιαίτερα τον Κώστα Καρρά από τον ερχομό του εδώ τον χειμώνα του 1998-99 επί θητείας τότε του Γιώργου Κιμούλη ως καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ο εκλιπών πρωταγωνιστής είχε παίξει στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων στην θεατρική παράσταση «Ο Εχθρός του λαού» του Ίψεν αποσπώντας πολύ θετικές κριτικές και το κυριότερο γεμίζοντας καθημερινά το θέατρο. Όπως μας θύμισε μιλώντας στο thebest.gr η υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σοφία Μαυρίδη, ο «Εχθρός του Λαού» ήταν η 1η θεατρική παραγωγή επί θητείας τότε του Γιώργου Κιμούλη ενώ ο ίδιος ο Κώστας Καρράς ήταν ένας καλλιτέχνης εξαιρετικά ταλαντούχος, ευγενής, συνεργάσιμος και πολύ αγαπητός στο κοινό.

Επίσης είχε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους εργαζόμενους και τεχνικούς του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Πάτρας. Στην παράσταση εκείνη που είχε φέρει για έναν ολόκληρο χειμώνα τον Κώστα Καρρά στην Πάτρα συμπρωταγωνιστούσαν ακόμα η Τιτίκα Βλαχοπούλου αλλά και ο Τάκης Βουλαλάς που έφυγε από τη ζωή τις τελευταίες μέρες του Απρίλη του 2012, στην ίδια ηλικία με τον Κώστα Καρρά. Ο διάσημος ηθοποιός αντιμετώπιζε εδώ και πάνω από πέντε χρόνια σοβαρό πρόβλημα υγείας (λέγεται ότι έπασχε από καρκίνο του προστάτη που δυστυχώς τον τελευταίο καιρό είχε κάνει μετάσταση και σε άλλα όργανα).

Στην Πάτρα, όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, ο Καρράς είχε παίξει κι άλλες φορές κατά το παρελθόν με ιδιωτικούς θιάσους. Ο κ. Ανδριόπουλος θυμήθηκε ότι το Φεστιβάλ Πάτρας είχε φιλοξενήσει στο Αρχαίο Ωδείο παράσταση με πρωταγωνιστές τον Κώστα Καρρά και τη Νόρα Βαλσάμη με την οποία ήταν και καλοί φίλοι. Ανατρέχοντας στα αρχεία είδαμε ότι μία από τις παραστάσεις που ο Καρράς και η Βαλσάμη είχαν παίξει παρέα ήταν το 1986, το «Πονηρό πνεύμα» του Νόελ Κάουαρντ σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσεμπερόπουλου, μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και συμπρωταγωνιστές τις Πέμυ Ζούνη, Θέμιδα Μπαζάκα και τον Τάσο Κωστή. Με τη Βαλσάμη ο Κώστας Καρράς είχε παίξει και το τηλεοπτικό χιτ «Ο Χήρος, η χήρα και τα χειρότερα» στο κανάλι του ΑΝΤ1 που είχε σκηνοθετήσει ο σύζυγος της Νόρας Βαλσάμη Ερρίκος Ανδρέου.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στο ξεκίνημα της καριέρας του ήταν πολύτιμη και καθοριστική η συμπαράσταση και στήριξη από την σπουδαία θεατρίνα Έλλη Λαμπέτη η οποία λέγεται ότι ήταν ένα διάστημα και ερωτευμένη μαζί του. Η πρώτη επιτυχία του Κώστα Καρρά ήταν ο ρόλος του Πολ στο περίφημο «Ξυπόλητη στο πάρκο» του Νιλ Σάιμον το 1964 στο θέατρο Διονύσια (ρόλο που 1 χρόνο πριν είχε καθιερώσει θεατρικά τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ στη Νέα Υόρκη). Την παράσταση εκείνη είχε σκηνοθετήσει ο Μιχάλης Κακογιάννης σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και ακόμη συμπρωταγωνιστούσαν η Σμάρω Στεφανίδου, ο Βαγγέλης Καζάν και ο Δήμος Σταρένιος.

Η Έλλη Λαμπέτη είχε για παρτενέρ της τον Κώστα Καρρά και σε άλλες θεατρικές επιτυχίες της τη δεκαετία του ’60 όπως το «Λεωφορείο ο πόθος» (όπου υποδύθηκε τον Στάνλει Κοβάλσκι), «Μις Πέπσι», «Θυμήσου τον Σεπτέμβρη» του Νόελ Κάουαρντ το 1967 αλλά και «40 Καράτια» (1968) των Μπαριγιέ και Γκρεντύ. Στον κινηματογράφο οι περισσότεροι τον θυμόμαστε ως άφραγκο «καμάκι» στην ξεκαρδιστική «Παριζιάνα» του Γιάννη Δαλιανίδη (1969) με τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Δημήτρη Καλλιβωκά, τον Χρόνη Εξαρχάκο, τον Βαγγέλη Σειληνό και την Έρρικα Μπρόγιερ, στην «Κόρη του ήλιου» και στην πολύ εμπορική «Υπολοχαγό Νατάσα» πλάι στην Αλίκη Βουγιουκλάκη όπου είχε υποδυθεί τον Μαξ, έναν Γερμανό αξιωματικό. Επίσης είχε κάνει αίσθηση στο ρόλο του Μενέλαου στην «Ιφιγένεια» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη το 1977. Ο Κώστας Καρράς είχε σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ενώ ήταν και απόφοιτος της Royal Academy of Arts του Λονδίνου και της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη.

Θεατρικά η τελευταία εμφάνιση του ήταν τον Μάρτιο του 2011 στο θέατρο Ζίνα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με ένα έργο που αποτέλεσε και σταθμό στην καριέρα του Κώστα Καρρά, μιας και το είχε ερμηνεύσει με μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία για πρώτη φορά το 1977, «Το Ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ. Το έργο μάλιστα στο νέο του ανέβασμα έφερε και τη σκηνοθετική υπογραφή του Κώστα Καρρά ενώ τα σκηνικά- κοστούμια ήταν της Δέσποινας Βολίδη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture