Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Είχε εμφανιστεί ως Θησέας και Αγαμέμνων στο Αρχαίο Ωδείο

Είχε εμφανιστεί ως Θησέας και Αγαμέμνων ...
Μαρτάτος Tάκης

Πολλές φορές είχε παίξει στην Πάτρα ο εκλιπών ηθοποιός Χρήστος Πάρλας ενώ είχε τιμηθεί και από το Φεστιβάλ του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου του δημοφιλούς πρωταγωνιστή Χρήστου Πάρλα σε ηλικία 76 ετών από πνευμονική ανεπάρκεια. Ο εκλιπών είχε γεννηθεί το 1936 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είχε σπουδάσει στη δραματική σχολή Κωστή Μιχαηλίδη.

Ο Χρήστος Πάρλας που πάντα θεωρείτο από τους πιο συμπαθείς και σοβαρούς ηθοποιούς με τη χαρακτηριστική στιβαρή φωνή του, είχε εμφανιστεί πολλές φορές στην Πάτρα. Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος πολιτιστικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Πάτρας-Θεσμός Αρχαίο Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, η τελευταία φορά που το Φεστιβάλ είχε φιλοξενήσει τον Χρήστο Πάρλα ήταν το καλοκαίρι του 2004.

Ήταν με την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαίδη όπου ο Χρήστος Πάρλας έκανε το ρόλο του Θησέα με συμπρωταγωνιστές τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαριάνθη Σοντάκη και Μπέττυ Βαλάση.

«Το Φεστιβάλ Πάτρας και ο Οργανισμός Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων τον είχε τιμήσει κιόλας για την πολύχρονη προσφορά του στο θέατρο με το μετάλλιο και την περγαμηνή του. Επίσης αξιομνημόνευτη ήταν η εμφάνιση του στο Αρχαίο Ωδείο ξανά με το Εθνικό Θέατρο το 1994 με την «Εκάβη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με την Άννα Συνοδινού-Εκάβη, τον Γιάννη Βόγλη στο ρόλο του Πολυμήστορα, τον Ιάκωβο Ψαρρά-Ταλθύβιο ενώ ο Πάρλας είχε ερμηνεύσει τον Αγαμέμνονα», μας θύμισε ο κ. Ανδριόπουλος.

Εποχή στο Εθνικό Θέατρο άφησαν κι άλλες ερμηνείες του όπως το 1980 στον «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού όπου υποδύθηκε τον Λεονάρντο με τη Νόρα Βαλσάμη-Νύφη, τον Κώστα Καστανά-Γαμπρό και την Ελένη Χατζηαργύρη-Μάνα καθώς και το 2003 στην «Τρελή του Σαγιώ» σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη με την Αντιγόνη Βαλάκου. Στην παράσταση αυτή είχε συμμετάσχει και ο Πατρινός ηθοποιός Δημήτρης Γεωργαλάς. Όπως μας είπε ο κ. Ανδριόπουλος ο Χρήστος Πάρλας είχε έρθει να παίξει στην Πάτρα τη δεκαετία του ’80 και με άλλους θιάσους και πάντα η παρουσία του ήταν επιβλητική και έχαιρε κύρους, αγάπης και θαυμασμού από τους θεατρόφιλους. Το νεότερο σε ηλικία κοινό έμελλε να γνωρίσει τον Χρήστο Πάρλα μέσα από ένα δημοφιλές διαφημιστικό σποτ στην τηλεόραση όπου έκανε τον «Κύριο Διευθυντή».

Επίσης οι περισσότεροι τον θυμούνται από το σήριαλ της ΕΡΤ «Η Εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη» σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου όπου συμπρωταγωνιστούσε με τη Νόρα Βαλσάμη, τον Κώστα Αρζόγλου και τον Μιχάλη Μανιάτη και είχε προβληθεί το 1985 καθώς και από το σήριαλ «Τα παιδιά της Νιόβης», τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Τάσου Αθανασιάδη σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη. Η φιλόδοξη αυτή δραματική ιστορική σειρά παρουσίαζε την πολυκύμαντη περίοδο για την Ελλάδα από το καλοκαίρι του 1917 και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο έως τον τραγικό Αύγουστο του 1922, που οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους. Εκτός από τον Χρήστο Πάρλα έπαιζαν οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός, Άγγελος Αντωνόπουλος, Άντζελα Γκερέκου, κ.α.

Τέλος να θυμίσουμε την παρουσία του στην κινηματογραφική κομεντί «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» του Αλέκου Σακελάριου το 1965 όπου φλέρταρε στη Ρώμη την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η κηδεία του Χρήστου Πάρλα θα γίνει αύριο Πέμπτη 5 Απριλίου στις 16.00 από τον Ναό Αγίου Δημητρίου Πετρούπολης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture