Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Βασταρδής είχε εμφανιστεί στην Πάτρα τη δεκαετία του ‘80

Ο Βασταρδής είχε εμφανιστεί στην Πάτρα τ...
Μαρτάτος Tάκης

Παραστάσεις του εκλιπόντα ηθοποιού είχαν ανέβει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πάτρας του Ανδρέα Ανδριόπουλου

«Ηθοποιούς όπως το Νίκο Βασταρδή θα πρέπει να τους έχουμε ως προτομή». Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Ανδριόπουλος σχετικά με την απώλεια του γνωστού ηθοποιού, δάσκαλου της υποκριτικής και σκηνοθέτη Νίκου Βασταρδή που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 18 Μαρτίου σε ηλικία 87 ετών.

Μάλιστα ο κ. Ανδριόπουλος θυμήθηκε ότι το Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων είχε φιλοξενήσει παραστάσεις με τον εκλιπόντα πρωταγωνιστή στο Αρχαίο Ωδείο κατά τη δεκαετία του ’80.
Ο αγαπητός ηθοποιός με τη στιβαρή φωνή και παρουσία και τα χαρακτηριστικά γένια στο πρόσωπο, πατέρας της ηθοποιού και σεναριογράφου Άννας Ανδριανού (η οποία γράφει και πρωταγωνιστεί στο καθημερινό σήριαλ του Mega «Κλεμμένα όνειρα») είχε σπουδάσει στη Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης-Καρόλου Κουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 30 χρόνια ίδρυσε το Θέατρο Θεμέλιο (στεγάζεται σήμερα στην οδό Λένορμαν 82) όπου λειτουργεί και ανώτερη σχολή δραματικής τέχνης.

Ο Νίκος Βασταρδής δίδασκε στη σχολή του Θεμέλιου μαζί και με άλλους αξιόλογους συναδέλφους του όπως η Ζωζώ Ζάρπα, ο Βασίλης Νικολαίδης, ο Χάρης Ρώμας, η Μαίη Σεβαστοπούλου, κ.α. ενώ είχε ανεβάσει παραστάσεις κλασικών κειμένων όπως ο «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ το 1990 (είχε παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών), το «Ταξίδι μίας μακριάς μέρας μέσα στη νύχτα» του Ο’ Νιλ, οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, κ.α.

Οι παλαιότεροι σίγουρα θυμούνται το Νίκο Βασταρδή από την κινηματογραφική ταινία με θέμα την Αρχαία Ελλάδα, «Ιπποκράτης και Δημοκρατία» του Ντίμη Δαδήρα το 1972 όπου συμπρωταγωνίστησε με τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Κάτια Δανδουλάκη και Μαίρη Χρονοπούλου.
Την ίδια περίοδο, το 1973 είχε περιοδεύσει με προσωπικό θίασο σε πόλεις της περιφέρειας, ανάμεσα τους και η Πάτρα και αμέσως μετά είχε παίξει με τη Νόρα Βαλσάμη στο έργο του Μαρκ Ζιλμπέρ Σωβαζόν «Ξενοδοχείο η ευτυχία».
Το 1974 έγινε συνθιασάρχης με μία άλλη ωραία πρωταγωνίστρια της εποχής, την Ελένη Ερήμου, ανεβάζοντας στο Θέατρο «Γκλόρια» την κωμωδία «Σου χαρίζω τη γυναίκα μου».

Επίσης ο Νίκος Βασταρδής άφησε εποχή ως Ρωμανός Διογένης σε μία θρυλική ιστορική τηλεοπτική σειρά της ΥΕΝΕΔ που είχε προβληθεί το 1977 έως και τις 27/12/1978, την «Πορφύρα και αίμα». Πλάι του έπαιζαν οι Βούλα Ζουμπουλάκη, Δημήτρης Μυράτ, Ερρίκος Μπριόλας, Γωγώ Ατζολετάκη και Γρηγόρης Βαλτινός. Λίγα χρόνια νωρίτερα το 1973 είχε πρωταγωνιστήσει στο «Εν τούτω Νίκα» πάλι του Φώσκολου μαζί με τους Κώστα Καρρά, Γκέλη Μαυροπούλου, Γιώργο Σίσκο και τους πρόσφατα εκλιπόντες Νίκο Απέργη και Βασίλη Τσιβιλίκα.
Τέλος να αναφέρουμε ότι ο Νίκος Βασταρδής είχε συμμετάσχει και στην σχεδόν άπαιχτη ταινία «Παύλος Μελάς» με το Λάκη Κομνηνό το 1974 σε σκηνοθεσία του Φίλιππου Φυλακτού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture