Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Α. Τριανταφυλλόπουλος: Γιατί με ΣΔΙΤ;

Α. Τριανταφυλλόπουλος: Γιατί με ΣΔΙΤ;

Τι δήλωσε με με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να υλοποιηθεί το έργο του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ

Ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να υλοποιηθεί το έργο του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ.

«Όταν ξεκίνησε η συνεργασία των φορέων στις αρχές του 2000 για το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, είχαμε συμφωνήσει όλοι, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, η ΤΕΔΚ, ο Δήμος Ωλενίας, ο Δήμος Πατρέων, ότι θα κινηθούμε με βάση τους παρακάτω στόχους:

  1. πλήρη χρηματοδότηση του έργου
  2. κοινωνική συναίνεση
  3. τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον
  4. χαμηλό κόστος λειτουργίας

Σε ότι  αφορά τη χρηματοδότηση, ο στόχος ήταν να υπάρξει πλήρης χρηματοδότηση  από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε μετά από επίπονες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων τον Ιούνιο του 2007, με την έγγραφη δέσμευση του τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, για τη χρηματοδότηση του έργου με 60 εκατομμύρια ευρώ. Δέσμευση που τελούσε εν ισχύ μέχρι και πριν από λίγο χρονικό διάστημα.

Είχε απορριφθεί τότε, και σωστά, η επιλογή της δημοπράτησης του έργου με ΣΔΙΤ, γιατί σύμφωνα με τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες και ανεξάρτητα από την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου θα αυξηθεί σε ποσοστό 30-50%, γιατί ο ιδιώτης, εκτός της κάλυψης του κόστους λειτουργίας, θα πρέπει να καλύψει και το «ίδιο» κεφάλαιο της επένδυσης για την κατασκευή. Με την υλοποίηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ, τα επιπλέον αυτά χρήματα θα κληθούμε να τα πληρώσουμε εμείς, οι πολίτες της Αχαΐας, μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε.

Γιατί άραγε αλλάζει  ο αρχικός σχεδιασμός για την πλήρη  χρηματοδότηση του  έργου και επιλέγεται η κοστοβόρα για τους πολίτες διαδικασία των ΣΔΙΤ;

Η εξήγηση  που θα δοθεί στον αχαϊκό λαό, θα πρέπει να είναι πολιτικά, επιστημονικά και τεχνοοικονομικά τεκμηριωμένη.

Επαναλαμβάνω, ότι και στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι πάγια θέση μου η μέγιστη διαφάνεια, η χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και η προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις