Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Αναβιώνοντας τα Μπουρμπούλια

Πάτρα: Αναβιώνοντας τα Μπουρμπούλια

Φέτος θα φιλοξενηθούν στην "Ακτή Δυμαίων"

Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε στην «Ακτή Δυμαίων», χώρο που θα φιλοξενήσει τα φετινά Μπουρμπούλια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2012.
Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας τόνισε ότι τα Μπουρμπούλια είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία του Πατρινού Καρναβαλιού και σκοπός της Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι να αναβιώσει την καταπληκτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε παλαιότερα δίνοντας αίγλη στα Μπουρμπούλια και καθιστώντας τα ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της παράδοσης του Καρναβαλιού.

«Τα Μπουρμπούλια τα τελευταία χρόνια κινδύνεψαν να απαξιωθούν πλήρως και οι χώροι που πραγματοποιήθηκαν δεν ταίριαζαν με τη γοητεία και το μυστήριο που εξέπεμπαν παλαιότερα οι ιστορικοί χοροί. Εμείς θα επιδιώξουμε να αναβιώσουμε και να κρατήσουμε ζωντανά τα Μπουρμπούλια και επιλέξαμε το συγκεκριμένο χώρο με όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά για να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Καρναβάλι αντιστέκεται στη γενική καταχνιά και βασίζεται στους ίδιους τους Πατρινούς. Το Καρναβάλι είναι η ψυχή της Πάτρας και της νεολαίας της», υπογράμμισε ο Ηλίας Γρηγόρης.

Από την πλευρά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Πατρινού Καρναβαλιού Μαρία Κουρμπανά είπε ότι τα Μπουρμπούλια είναι παράδοση για το Καρναβάλι της Πάτρας και ότι δημιούργησαν ιστορία. «Το Δημοτικό Θέατρο ήταν ο φυσικός τους χώρος. Εκεί γίνονταν αλλά δεν μπορεί να ξαναγυρίσουν, αφού οι φθορές που έχουν προκληθεί δεν επιτρέπουν τη χρήση του για το σκοπό αυτό.

Μετά από κάποια χρόνια πειραματισμών σε διάφορους χώρους που δεν απέδωσαν, εμείς φέτος επιλέξαμε έναν χώρο που ως προς τη δομή και τη λειτουργία του μοιάζει ιδιαίτερα στο Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων”. Στόχος είναι να αναβιώσουν τα Μπουρμπούλια όχι μόνο για τις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και για τους νεώτερους», επισήμανε η Μαρία Κουρμπανά.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπουρμπουλιών Γιάννης Αναγνωστόπουλος είπε ότι το μουσικό πρόγραμμα καταρτίστηκε έτσι ώστε να ικανοποιήσει τους παλιούς αλλά και να αποτελέσει πρόκληση και για τους νέους. Το πρώτο μέρος έχει τη μορφή ενός μιούζικαλ με κεντρικό πρωταγωνιστή το Λευκό Ντόμινο, που αναβιώνει το πνεύμα του ντόμινο μέσα από κείμενα και δρώμενα κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν.

Η ορχήστρα μας θυμίζει τραγούδια και χορούς που χορεύονταν στα Μπουρμπούλια στις περασμένες δεκαετίες χορούς κάνοντας σταθμούς στο 40, το 50, το 60, το 70 κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό η μουσική ποικιλία του προγράμματος είναι αξιοσημείωτη. Η ταυτότητα του Λευκού Ντόμινο, που είναι πολύ γνωστή περσόνα της τηλεόρασης από την Αθήνα, θα αποκαλυφθεί στο τελευταίο, το 6ο Μπουρμπούλι, που έχει το όνομα «Το Αποκαλυπτικό».

Ο επιχειρηματίας της «Ακτής Δυμαίων» Στέφανος Οικονόμου ευχαρίστησε θερμά την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας για την πρόταση που του έκανε να πραγματοποιηθούν οι χοροί στο χώρο του. «Με ευθύνη αποδεχτήκαμε την πρόταση, επιχειρώντας να συμβάλουμε και εμείς στην αναβίωση των Μπουρμπουλιών.

Για το σκοπό αυτό φτιάξαμε ένα καταπληκτικό σκηνικό που θα φιλοξενεί την ορχήστρα και δημιουργήσαμε θεωρεία, όπως υπήρχαν παλιά στο Δημοτικό Θέατρο. Επίσης για αυτές που αποφασίσουν την τελευταία στιγμή να μεταμφιεστούν και να προσέλθουν στα Μπουρμπούλια, στην είσοδο της “Ακτής Δυμαίων” θα υπάρχουν μαύρα ντόμινο, που θα ενοικιάζονται σε πολύ χαμηλή τιμή και θα επιστρέφονται μετά το τέλος των χορών», ανέφερε ο Στέφανος Οικονόμου.

Τα φετινά Μπουρμπούλια θα είναι 6 τον αριθμό και καθένα θα έχει και ένα θέμα, που θα προβάλλεται και θα υποστηρίζεται είτε μέσω διακοσμητικών στοιχείων είτε μέσω δρώμενων είτε μέσω των μουσικών επιλογών.

Η αρχή θα γίνει την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στη γιορτή των Ερωτευμένων με το 1ο Μπουρμπούλι με θέμα «Το Ερωτικό»
Θα ακολουθήσουν την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου το 2ο Μπουρμπούλι, «Το Τσικνιστό, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου το 3ο Μπουρμπούλι, «Το Σκοπτικό», την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το 4ο Μπουρμπούλι, «Το Μαγικό», την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου το 5ο Μπουρμπούλι, «Του Καραγκιόζη» και η σειρά των χορών θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου με το 6ο Μπουρμπούλι, «Το Αποκαλυπτικό».

Όλα τα Μπουρμπούλια θα αρχίζουν ώρα 21.00.
Το μουσικό μέρος των Μπουρμπουλιών θα αναλάβει εννιαμελής ορχήστρα αποτελούμενη από τους μουσικούς Πάνο Πετρίδη(keyboards), Μιχάλη Γκοτσόπουλο(κιθάρα), Κώστα Παναγόπουλο(τύμπανα), Άκη Χατζημικέ (κρουστά), Δημήτρη Τσάμπρο (μπάσο), Γιώργο Πετρίτση (ακορντεόν), Νίκο Βεντούρα (σαξόφωνο), Σπύρο Κανταρέλη(τρομπόνι) και Γιάννη Βαρβιτσιώτη(κορνέτα).

Τραγουδούν οι Γιούλη Ηλιοπούλου, Nατάσα Κατσαρά, Μαρία Καραμάνη, Ελίνα Μαυρίδη, Πάνος Πατικιώτης, Γιώργος Πετρίτσης και ως guest ο Νίκος Παπακώστας.
Τις χορογραφίες υπογράφει η Εύη Αραβαντινού.

Τιμή εισιτηρίου για τους άνδρες: 5 ευρώ, δωρεάν για τις κυρίες με μαύρα ντόμινο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture