Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη στο "Παντοπωλείο-Πολίτικη Κουζίνα"

Αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη στο "Π...

Ρεμπέτικα και λαϊκά

Ένα μέρος του αποψινού προγράμματος στο εστιατόριο "Παντοπωλείο-Πολίτικη Κουζίνα" θα είναι αφιερωμένο στον πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη με την ευκαιρία συμπλήρωσης σαράντα χρόνων από το θάνατο του στις 8 Φεβρουαρίου του 1972.

Γεννημένος στις 10 Μαΐου του 1905 στην Άνω Χώρα της Σύρου, ο Βαμβακάρης άφησε πίσω του τη χιλιοτραγουδισμένη «Φραγκοσυριανή» αλλά και περίπου άλλα 200 τραγούδια που αποτελούν θεμελιώδες κεφάλαιο στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού. Θα ακουστούν τραγούδια από τις δύο περιόδους του Μάρκου. Από αυτή της πρώτης περιόδου της ξακουστής τερτάς του Πειραιά. Αλλά και από την δεύτερη περίοδο του Μάρκου την πιο λαϊκή  της δεκαετίας του 1960 που με πρωτοβουλία του Βασίλη Τσιτσάνη, η δισκογραφική Columbia προχωρά στην κυκλοφορία των τραγουδιών του Βαμβακάρη τραγουδισμένα τόσο από τον ίδιο όσο και από καλλιτέχνες όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Καίτη Γκρέι, η Άντζελα Γκρέκα, Στράτος Διονυσίου κ.α. Το 1960, ξεκινά η «δεύτερη» καριέρα του όπως είπε ο ίδιος. Του δίνεται εκ νέου η ευκαιρία να δουλέψει και πάλι σε λαϊκά πάλκα, και να δώσει συναυλίες.

Η συναυλία του στο θέατρο «Κεντρικό» είναι το αποκορύφωμα και η βιωματική στιχουργική του Μάρκου παραδίδει τη στιγμή στην ιστορία: «Μπουζούκι μου ποιός τόλπιζε στα τόσα μεγαλεία, στο θέατρο το κεντρικό να δώσεις συναυλία».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρεμπέτικα και λαϊκά ακούσματα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture