Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ίδρυση Λαϊκής Ακαδημίας Χορού Πάτρας

Ίδρυση Λαϊκής Ακαδημίας Χορού Πάτρας

Θα κρατήσουν οι Χοροί!

Σε αυθεντικό λαϊκό γλέντι μετατράπηκε η καθιερωμένη κοπή πίτας του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στον Πολυχώρο Αίγλη. Περισσότερα από 1.800 άτομα, μαθητές με τις οικογένειες τους, δάσκαλοι και στελέχη, αλλά και οι πολυπληθείς φίλοι του χορευτικού, γέμισαν ασφυκτικά κάθε γωνιά του πολυχώρου και δημιούργησαν μια γνήσια λαϊκή βραδιά.

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε από τον υπεύθυνο του Χορευτικού Χρήστο Γιαννόπουλο μια εκτενής αναφορά στην δράση και την ιστορία του Χορευτικού, στην φιλοσοφία και τους στόχους του, αλλά και στον προγραμματισμό και τις ανάγκες του.

Η παρουσίαση πλαισιώθηκε  από οπτικοακουστικό υλικό από  παραστάσεις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Χορευτικού, που ετοίμασαν  στελέχη από τις ομάδες του.

Σημαντικό στοιχείο της εκδήλωσης είναι η ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Αντώνη Σκιαθά της έναρξης λειτουργίας παραρτήματος του Χορευτικού Τμήματος για τις ενότητες Παραλίας και Βραχνείκων, στα Βραχνέικα από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, η συντήρηση και η αναγέννηση των ιστορικών χώρων του χορευτικού τμήματος στην Πλατεία Γεωργίου και η ανακοίνωση για την ίδρυση της Λαϊκής Ακαδημίας Χορού Πάτρας, ένα αίτημα πολλών ετών, που τώρα γίνεται πραγματικότητα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Βίβιαν Σαμούρη, την οποία και ο κ. Σκιαθάς και ο κ. Γιαννόπουλος ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως για την συνεχιζόμενη και πολύπλευρη υποστήριξη και συμπαράσταση στον Πολιτιστικό Οργανισμό και το Χορευτικό τμήμα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Σκαρμέας, οι πρώην αντιδήμαρχοι  Ήρα Κουρή και Απ. Βανταράκης, ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Νίκος Μακρής, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σπύρος Πολίτης, το μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού κ Γιώργος Βιδάλης. 
Ο Χρήστος Γιαννόπουλος παρουσίασε τους δασκάλους και τους υπευθύνους τμημάτων και αναφέρθηκε διεξοδικά στις ομάδες δουλειάς και την βάση εθελοντικής προσφοράς, που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά και μεγάλη δύναμη του  Χορευτικού Τμήματος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε: "Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι δημιουργοί αρκεί να τους δοθούν οι δυνατότητες. Και αυτό κάνουμε στο χορευτικό. Δίνουμε την δυνατότητα σε όποιον θέλει να ζήσει και να δημιουργήσει όπως οι  δάσκαλοι του που αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και όχι μόνο αυτοί γιατί είναι και οι δόκιμοι που προετοιμάζονται για δάσκαλοι,  είναι οι υπεύθυνοι των ομάδων παράπλευρων δραστηριοτήτων είναι τα παλιά παιδιά οι μεσαίοι, οι αρχάριοι, τα παιδιά του παιδικού.  Είναι οι γονείς των παιδιών είστε όλοι εσείς.  Ένας κόσμος που μας βοηθάει στην δύσκολη έξω από τα καθιερωμένα πορεία μας.

Η διαφορά μας είναι  ότι εδώ δεν  ισχύουν οι αξίες  του χρήματος αλλά οι αξίες της προσφοράς. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα διαπαιδαγωγούμαστε όλοι μικροί και μεγάλοι δάσκαλοι και μαθητές.

Σήμερα, το χορευτικό έχει πάνω από 500 ενήλικες στα εντατικά και ψυχαγωγικά του τμήματα και περισσότερα  από 600 παιδιά στα  παιδικά και εφηβικά τμήματα, ενώ κάθε χρόνο ξεπερνά τις 60 παραστάσεις συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις φορέων της Πάτρας, μα και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στα 35 χρόνια λειτουργίας το χορευτικό έχει ξεπεράσει τις 1000 παραστάσεις και έχουν περάσει μέσα απ’ αυτό δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ήλθαν σ’ επαφή με το λαϊκό πολιτισμό. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε ότι έχουν παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας πάνω από μισό εκατομμύριο θεατές.

Έχουμε συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα  και στο εξωτερικό  με μεγάλη επιτυχία και πολλές διακρίσεις όπως στην Ιταλία σε πολλές πόλεις, Τουρκία, Σερβία, Σλοβακία,  Ουκρανία, Νηγιρία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Γκούτσα Σερβίας  κ.λ.π. Όπου κι αν ταξίδευσε απέσπασε κολακευτικές κριτικές ενθουσιάζοντας το κοινό από τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις των Ελληνικών λαϊκών χορών μα πάνω απ΄ όλα από το ήθος και το ομαδικό πνεύμα των μελών του.

Σήμερα διδάσκουν στα παιδικά και ενήλικα τμήματα 15 δάσκαλοι προερχόμενοι από το σπλάχνα του χορευτικού και έχουν διακριθεί για την χορευτική τους αρτιότητα, την θέλησή τους για εκπαίδευση στα ζητήματα λαϊκού πολιτισμού, μα και την ηθική τους υπόσταση.

Για να μπορέσει κάποιος να διδάξει στο χορευτικό περνάει  από την δοκιμασία του δόκιμου δίπλα σε κάποιον έμπειρο  δάσκαλο και αφού έχει όλα τα προσόντα και την ωριμότητα προτείνεται από τον δάσκαλό του για να αναλάβει κάποιο τμήμα. Οι δάσκαλοι που διδάσκουν τώρα είναι οι εξής:

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΖΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΖΙΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΜΑΓΙΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΑΡΙΝΗ ΕΛΕΝΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΩΡΑΙΑ, ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΕΛΕΝΑ,  ΝΤΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,  ΝΤΑΝΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΤΖΑΝΕΤΟΥ ΕΛΠΙΔΑ, ΤΟΠΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΤΣΑΛΙΟΣ ΘΩΜΑΣ.

Δόκιμοι είναι: ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΑ, ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΝΑΤΑΛΙΑ, ΜΠΑΡΙΑΜΗΣ  ΝΙΚΟΣ, ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΣΔΡΟΥΛΙΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΤΖΟΥΜΑΝΗ ΙΩΑΝΝΑ,  ΨΙΜΑΡΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΨΙΜΑΡΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,

Υπεύθυνος για τα τμήματα των ενηλίκων (μεγάλο χορευτικό) είναι ο κ. Δημήτρης Καραδήμας που είναι φαντάρος. και των παιδικών-εφηβικών τμημάτων (παιδικό χορευτικό) η κ. Σταυρούλα Ζαρνάβαλου".

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων κ Αντώνης Σκιαθάς, αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο στον Πολιτιστικό Οργανισμό, όσο και στην μεγάλη σημασία του χορευτικού, ειδικά στις εποχές που ζούμε.

Συγκεκριμένα ο κ. Σκιαθάς ανέφερε τα εξής:

«Το Χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού, το χορευτικό τμήμα της πόλης μας. Για την ιστορία την  διαδρομή του τον τρόπο λειτουργίας και την φιλοσοφία του, σίγουρα δεν περιμένετε από μένα. Τα  ζούμε όλοι σε αυτή την πόλη εδώ και πολλά πολλά χρόνια, το βλέπουμε στις παραστάσεις  που τακτικά παρουσιάζονται, το βλέπουμε στις χορευτικές φιγούρες των χιλιάδων παιδιών που έχουν περάσει από τον ιστορικό 7ο όροφο.

Κυρίως όμως το βλέπουμε στην περηφάνια που έχει το βλέμμα των παιδιών και των δασκάλων του χορευτικού. Κυρίως όμως το θωρούμε στην λεβεντιά της κορμοστασιάς τους, όχι από την  άσκηση, αλλά από το περήφανο πνεύμα.

Κυρίως όμως το αναγνωρίζουμε από την ντομπροσύνη  της φωνής τους. Λόγια καθαρά και κουβέντες  σταράτες, σε μια  εποχή που ο  δημόσιος λόγος έχει καταντήσει ένας πικρόχολος χυλός.

Περπατησιά καμαρωτή, σε μια εποχή που μας θέλει χαμηλόθωρους και υποταγμένους.

Αυτό είναι το χορευτικό τμήμα: εργαστήρι παραγωγής ελεύθερων και περήφανων Ελλήνων.

Δεν διδάσκεται ο χορός, μεταδίδεται η ελληνικότητα.

Δεν μαθαίνονται μόνον βήματα, αλλά να περπατάς τη ζωή λεβέντικα και αρχοντικά. Δεν διαμορφώνονται χαρακτήρες αλλά πολίτες που γνωρίζουν τι θα πεί εθελοντισμός, αλληλεγγύη και συντροφικότητα.

Και κοιτάξτε σύμπτωση: αυτά τα τρία είναι τα μόνα μας όπλα ενάντια στην σημερινή ολόπλευρη επίθεση που δεχόμαστε.

Εμείς λοιπόν, οφείλουμε όχι μόνο να διατηρήσουμε το χορευτικό τμήμα του Οργανισμού, αλλά να του δώσουμε την δυνατότητα να επηρεάσει ακόμα περισσότερο την ζωή μας.

Να φτάσει σε όλο το δήμο, μεταφέροντας παντού την φιλοσοφία και το παράδειγμά του.

Ήδη με χαρά σήμερα σας  ανακοινώνω ότι από  το επόμενο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ξεκινά η λειτουργία παραρτήματος του Χορευτικού και για τις ενότητες Παραλίας και Βραχνείκων με έδρα το Σταυροπούλειο στα Βραχνέικα.

Επίσης θέλω να σας ενημερώσω, ότι ένα ευρύ πρόγραμμα  ανασυγκρότησης των  ιστορικών χώρων του χορευτικού βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο για το κτηριακό, όσο και για τις υποδομές.

Τον Σεπτέμβρη που μας έρχεται θέλω να σας καλέσω από  τώρα, να εγκαινιάσουμε  μαζί ένα νέο αναγεννημένο χορευτικό, με λυμένα όλα τα λειτουργικά  προβλήματα, με ηλεκτρονικές αποθήκες, με νέο  εξοπλισμό, ανακατασκευή των γραφείων, όπως τα έχει ήδη εγκρίνει το διοικητικό μας συμβούλιο και με την δικής σας βοήθεια θα πετύχουμε.

Επειδή όμως σήμερα είναι γιορτή για την βασιλόπιτα, η οποία συνηθίζεται να έχει και ένα δώρο, εκπροσωπώντας  τον πολιτιστικό Οργανισμό, θα ήθελα σήμερα να σας ανακοινώσω την πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε την Λαϊκή Ακαδημία Χορού Πάτρας.

Είναι ένα αίτημα εδώ και πολλά χρόνια, είναι μια ανάγκη για την πόλη και τη Δυτική Ελλάδα και  είναι καιρός να κάνουμε  την Πάτρα σημείο αναφοράς για το λαϊκό πολιτισμό, την παράδοση και το χορό.

Η λειτουργία της Λαϊκής Ακαδημίας Χορού, θα βασίζεται στην ίδια φιλοσοφία του  Χορευτικού Τμήματος, χωρίς αμοιβές  και κερδοσκοπία, αλλά με εθελοντική προσφορά, αλληλεγγύη και συντροφικότητα και στόχο θα έχει μέσα από συγκροτημένα εργαστήρια, σεμινάρια μαθήματα, αλλά και μονάδα κατασκευής στολών και αξεσουάρ, να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο.

Στο επίπεδο που αρμόζει στην ιστορία και  την προσφορά του  Χορευτικού Τμήματος.

Είμαι σίγουρος ότι ο Χρήστος Γιαννόπουλος μαζί με τους υπευθύνους τμημάτων και τους άξιους δασκάλους θα έχουν την δύναμη να σηκώσουν αυτήν την μεγάλη προσπάθεια.

Θέλω να ξέρετε ότι και  εγώ, αλλά και όλα τα μέλη του ΔΣ θα είμαστε πάντα  στο μεγάλο κύκλο  της χαράς και  της δημιουργίας».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture